Talmácsi nyolcadik Jerezben

2006.03.26. 13:42
Nyolcadikként ért célba a jerezi Spanyol Nagydíjon a 125-ös kategóriában Talmácsi Gábor, míg Tóth Imre 26. lett. A versenyt a hazai pályán futó Alvaro Bautista nyerte.
A nyolcadik helyen fejezte be a 125 köbcentis gyorsasági motoros Spanyol Nagydíjat Talmácsi Gábor, a másik magyar pilóta, Tóth Imre 26. lett. A futamot Alvaro Bautista nyerte.

A Spanyol GP eredménye
1 A. Bautista (ESP) Aprilia
2 L. Pesek (CZE) Derbi +3.0 sec
3 M. Pasini (ITA) Aprilia 5.4
4 M. Kallio (FIN) KTM 6.6
5 J. Simon (ESP) KTM 6.6
6 H. Faubel (ESP) Aprilia 7.1
7 S. Gadea (ESP) Aprilia 7.2
8 Talmácsi G. (HUN) Honda 19.9
9 J. Olive (ESP) Aprilia 22.0
10 P. Nieto (ESP) Aprilia 27.1
11 S. Corsi (ITA) Gilera 28.9
12 T. Koyama (JPN) Malaguti 37.6
13 L. Zanetti (ITA) Aprilia 42.8
14 F. Sandi (ITA) Aprilia 42.9
15 A. Iannone (ITA) Aprilia 43.0
.
26 Tóth I. (HUN) Aprilia

A rajttól kifejezetten jól jött el Talmácsi, hetedik kockájáról ötödikként fordult az első kanyarban, ám ezt a helyet nem sokáig tudta megtartani. Három kör alatt hárman előzték meg, de a nyolcadik pozíciót könnyedén is biztosan tartotta meg a befutóig. Versenye nem volt túl izgalmas, az előtte befutótól, és a mögötte jövő Nietótól, majd Olivétől is másodpercekre volt.

Az élen egy ideig Alvaro Bautista és Lukas Pesek küzdöttek, de a fiatal spanyol a GP felénél őt is lerázta, és magabiztosan nyert a cseh motoros előtt. Karrierje első GP-sikerét szerezte. Harmadiknak ötfős csata végén Mattia Pasini jött be.

Az Apriliával futó Tóth Imre a 29. pozícióból kezdte a napot, végül huszonhatodikként intették le. Őt szombaton, Talmácsi egy hete szedett össze vírusfertőzést, mindkettőjüket gyengítette még a betegség.

'Kezdésnek nem olyan rossz'
"Gondjaim voltak a váltóval, öt-hat kört tudtam normálisan menni. Egészségileg sem vagyok túl jól, úgy látszik, mégsem ment ki belőlem teljesen a vírus. Nem tudom, van-e lázam, de ver a víz. Ennek ellenére nem olyan rossz ez a nyolcadik hely, kezdésnek megfelel, hiszen ez volt az első versenyem az új csapatommal" - nyilatkozta egy órával a leintés után az Indexnek Talmácsi Gábor.

Vasárnap reggel bíztatóan ment Talmácsi

Jól futott, és harmadik lett a vasárnapi Spanyol Nagydíj előtti utolsó edzésen Talmácsi Gábor. A magyar pilóta a harmadik helyet szerezte meg a reggeli húszperces bemelegítésen Alvaro Bautista és Lukas Pesek mögött.

A hondás versenyző teljesítményéből úgy tűnik, kiheverte múlt hétvégén összeszedett vírusos fertőzését, ami még péntekre és szombatra is erőtlenné tette. Vasárnap 11 órára újra formába kerülhet, ekkor rajtol a futam Jerezben.

A másik magyar 125-ös vb-pilóta, Tóth Imre szintén beteg, őt szombaton kapta el a vírus, a melegítésen csak 30. lett, bravúr lenne tőle a sokkal jobb eredmény.

A 125-ös Spanyol GP körről körre

10.56: A motorosok már felsorakoztak a rajtrácson, hamarosan indul a felvezető kör. Talmácsi a hetedik, Tóth Imre a huszonkilencedik helye.

10.58: Elindultak a melegítő körre a versenyzők.

11.00, rajt: Talmácsi jól indult, két helyet jött előre, ötödik.

1. kör: Pesek, Simon, Bautista, Kallio a sorrend előtte, de a kör végén Gedea megelőzte a magyart, így hatodiknak esett vissza.

2.: Pasini elment Talmácsi mellett, nyolcadik a magyar versenyző. A másik hazai pilóta, Tóth Imre a 26. helyen.

3: Egy nyolcfős csoport elhúzott a többiektől, ennek utolsó tagja Talmácsi.

4: Bautista, Simon, Pesek, Faubel, Kallio, Pasini, Gadea, Talmácsi a sorrend.

5: Az első három kilépett a nyolcasból, a hondás magyar tartja magát a végén. A kilenvedik Nieto előtt már majdnem négy másodperc előnye van.

8: Talmácsi továbbra is nyolcadik, Nieto már öt másodperccel van mögötte. Az előtte haladókhoz ragad, Gadeát üldözi.

9: Az élen Bautista és Pesek elléptek Simontől is, aki 2,5 másodperccel van az ötös előtt.

10: Talma egy picit lemaradt, hátránya 1,2 Gadeához képest.

11: Az utóbbi körben viszont visszajött fél másodpercre a spanyolra.

12: Újra veszített egy keveset, 1,1 másodperc a különbség. Thomas Lüthi, a vb-címvédő elesett, és feladta, de baja nem történt.

13: Talmácsi hátránya 1,5 másodperc, leszakadni látszik.

14: 2,3-re nőtt a különbség, leszakadt a magyar a csoporttól.

15: Simont közben befogták az öldözők, így újra öten vannak. Pasini meg is előzte a KTM-est, így ő a harmadik. Elöl Bautista és Pesek, de a spanyol már 2,7 másodperccel vezet.

17: Talmácsi négy másodperccel van Gadea mögött, és héttel Nieto előtt. A nyolcadik hely biztosnak tűnik.

18:Öt körrel a váge előtt csak a harmadik helyért van nagy harc. Négyen is esélyesek rá.

20: Bautista már majdnem öt perccel elhúzott legelöl, mögötte egyedül motorozik Pesek, majd a Pasini, Kallio, Simon, Faubel, Gadea kvintett jön. Utánuk következik Talmácsi Gábor, teljesen egyedül.

22., utolsó kör: Alvaro Bautista megnyerte a Spanyol GP-t, a második Lukas Pesek lett. Mattia Pasini nagy csatában jött be harmadiknak. Talmácsit nyolcadikként intették le. Tóth Imre a 26. helyen ért célba.