Jobban fizetett a negyedik hely az osztrák olimpiai aranynál

2006.03.27. 14:45
A téli olimpián kitűnően szereplő két rövidpályás gyorskorcsolyázó, a főiskolás Huszár Erika és a gimnazista Knoch Viktor megkapta millióit. Előbbi negyedik lett, utóbbi ötödik a torinói játékokon, versenyszámukban mindketten világbajnokokat előztek meg, és legjobb európaiként végeztek.

A Nemzeti Sporthivatal átutalta az olimpiai jutalmakat a februári torinói téli ötkarikás játékokon pontszerző helyezést elért Huszár Erikának és Knoch Viktornak, valamint edzőiknek. A jutalmak mértéke ugyanakkora, mint amennyi a legutóbbi athéni nyári olimpia esetében volt.

1980 óta nem volt magyar versenyző pontszerző helyen

#alt#
Huszár Erika (fotó: Index)

Eszerint a rövid pályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres számában negyedik helyezést elért Huszár Erikának, a Tornádó Rövidpályás Gyorskorcsolyázó SE versenyzőjének ötmillió, míg a férfiak hasonló távján ötödikként végzett Knoch Viktornak, a Pécsi Korcsolyázó SE sportolójának négymillió forint jár. Magyarország 1980 óta nem szerzett téli olimpiai pontot, két pontszerző versenyző pedig 1948-ban volt legutóbb.

Mindketten taktikus és higgadt versenyzésüknek köszönhették a kiváló helyezést, mindketten a legjobb európaiként jutottak a döntőkbe. A küldöttség úgy indult útnak, hogy előre nem mondta ki a sportirányítás, hogy a pontszerzők ugyanazt a jutalmat megadják, mint a nyári játékok sikeres szereplőinek, már a helyszínen elterjedt, hogy kampányidőszakban aligha lesznek gondjaik a honoráriumuk hozzájutásával.

Sok országnál értéktelenebb volt a téli érem a nyárinál

Knoch Viktor
Knoch Viktor

Számos ország egyébként úgy döntött, hogy a téli érem nem ér annyit, mint egy esetleges nyári, az oroszok, amerikaiak mellett a japánok, a németek és a kínaiak is lejjebb vitték a jutalmazás mértékét, a norvégok pedig semmit sem adtak érmeseiknek.

Mivel Huszár és Knoch fejenként húszezer euró körüli összeget kapott meg, Magyarország többre értékelte őket, mint az osztrákok bajnokaikat - kilenc aranyat nyert a szomszédország -, hiszen nekik csak tizenkétezer euró járt. Más kérdés, hogy egy osztrák olimpiai bajnoki aranyérmet igen könnyű a cégeknél, szponzoroknál készpénzre váltani, míg Magyarországon sokkal rosszabbak a tapasztalatok.

A felkészítőket is jutalmazták

A versenyzők mellett az őket felkészítők is olimpiai jutalomban részesültek, a két jelenlegi edző: Bánhidi Ákos valamint Telegdi Attila, és a két nevelőedző, Belovai József, illetve Telegdi Csaba. Rajtuk kívül a felkészítésében részt vevő hat szakember, Boda Csaba, Darázs István, Hámori József, Heidum Ferenc, Matyasovszky Zoltán és Sallak György is anyagi elismerést kapott.