Piroska
-12 °C
-2 °C

Jobban fizetett a negyedik hely az osztrák olimpiai aranynál

2006.03.27. 14:45
A téli olimpián kitűnően szereplő két rövidpályás gyorskorcsolyázó, a főiskolás Huszár Erika és a gimnazista Knoch Viktor megkapta millióit. Előbbi negyedik lett, utóbbi ötödik a torinói játékokon, versenyszámukban mindketten világbajnokokat előztek meg, és legjobb európaiként végeztek.

A Nemzeti Sporthivatal átutalta az olimpiai jutalmakat a februári torinói téli ötkarikás játékokon pontszerző helyezést elért Huszár Erikának és Knoch Viktornak, valamint edzőiknek. A jutalmak mértéke ugyanakkora, mint amennyi a legutóbbi athéni nyári olimpia esetében volt.

1980 óta nem volt magyar versenyző pontszerző helyen

#alt#
Huszár Erika (fotó: Index)

Eszerint a rövid pályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres számában negyedik helyezést elért Huszár Erikának, a Tornádó Rövidpályás Gyorskorcsolyázó SE versenyzőjének ötmillió, míg a férfiak hasonló távján ötödikként végzett Knoch Viktornak, a Pécsi Korcsolyázó SE sportolójának négymillió forint jár. Magyarország 1980 óta nem szerzett téli olimpiai pontot, két pontszerző versenyző pedig 1948-ban volt legutóbb.

Mindketten taktikus és higgadt versenyzésüknek köszönhették a kiváló helyezést, mindketten a legjobb európaiként jutottak a döntőkbe. A küldöttség úgy indult útnak, hogy előre nem mondta ki a sportirányítás, hogy a pontszerzők ugyanazt a jutalmat megadják, mint a nyári játékok sikeres szereplőinek, már a helyszínen elterjedt, hogy kampányidőszakban aligha lesznek gondjaik a honoráriumuk hozzájutásával.

Sok országnál értéktelenebb volt a téli érem a nyárinál

Knoch Viktor
Knoch Viktor

Számos ország egyébként úgy döntött, hogy a téli érem nem ér annyit, mint egy esetleges nyári, az oroszok, amerikaiak mellett a japánok, a németek és a kínaiak is lejjebb vitték a jutalmazás mértékét, a norvégok pedig semmit sem adtak érmeseiknek.

Mivel Huszár és Knoch fejenként húszezer euró körüli összeget kapott meg, Magyarország többre értékelte őket, mint az osztrákok bajnokaikat - kilenc aranyat nyert a szomszédország -, hiszen nekik csak tizenkétezer euró járt. Más kérdés, hogy egy osztrák olimpiai bajnoki aranyérmet igen könnyű a cégeknél, szponzoroknál készpénzre váltani, míg Magyarországon sokkal rosszabbak a tapasztalatok.

A felkészítőket is jutalmazták

A versenyzők mellett az őket felkészítők is olimpiai jutalomban részesültek, a két jelenlegi edző: Bánhidi Ákos valamint Telegdi Attila, és a két nevelőedző, Belovai József, illetve Telegdi Csaba. Rajtuk kívül a felkészítésében részt vevő hat szakember, Boda Csaba, Darázs István, Hámori József, Heidum Ferenc, Matyasovszky Zoltán és Sallak György is anyagi elismerést kapott.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.