Sebestyén Júlia mély válságban

2006.03.27. 15:06
Magyar idő szerint hétfő éjjel ért véget a műkorcsolyázók világbajnoksága a kanadai Calgary-ban, amelyiken az oroszok huszonkét év után nem szereztek aranyérmet, és rég fordult elő az is, hogy a négy első helyen négy nemzet osztozott. A magyaroknak az olimpia után jelentősen meggyengült mezőnyben sem volt esélye arra, hogy a tíz közé kerüljenek.

"Ott leszek a világbajnokságon, és fogják még a jó Sebestyén Júliát látni" - ígérte meg könnyeivel küszködve a 2004-es év egyéni műkorcsolyázó Európa-bajnoka a torinói téli olimpián, amikor esései után csak a tizennyolcadik helyre rangsorolták, és harmadik olimpiájáról tért haza a legszerényebb helyezéssel.

Az edző is tehetetlen volt

#alt#
Sebestyén Júlia Torinóban sem lehetett elégedett (fotó: epa)

Akkor még nem tudott magyarázatot adni arra, mi történt vele, nyilvánvaló jel volt azonban, hogy visszatért korábbi edzőjéhez, ám a calgaryi világbajnokságon az örmény származású szakember, Gurgen Vardanyan sem tudott segíteni rajta. Ő is csak ült tehetetlenül mellette az erre kialakított padon, amikor az arcát a tenyerébe temette a pontszámait látva.

A huszonöt éves Sebestyén olyan mezőnyben indult el, ahol ismeretlenek és nálánál jóval szerényebb képességű ellenfelek vertek rá esetenként több mint tíz pontot. Török, horvát és svéd is eléje került, ami a ciki kategóriába sorolható az ő szintjén. Így még az olimpiai szereplését is alulmúlta, majdnem megesett vele az a szégyen, hogy be sem mutathatja a kűrjét, ha egy hellyel hátrébb kerül, akkor ez a kudarc esett volna vele meg.

Ha önbizalomnövelőnek szánta ezt az eseményt, neki éppen fordítva sült el, mert a Torinóban ugyancsak mérsékelten szereplő orosz Szokolova például tíz helyet lépett előre, és lett negyedik. Pavuk Viktória még gyengébben korcsolyázott, ő be sem jutott a legjobb huszonnégy közé.

Hoffmannáknak pechjük volt

A győzelmet egyébként a Torinóban hatodik Kimmie Meissner szerezte meg - tizenhat évesen élete második nagy versenyét már megnyerte -, mert remek kűrt mutatott be, a nagy esélyes ugyancsak amerikai Sasha Cohen, aki az olimpián is bizonytalankodott, és az orosz Szluckaja lepontozásának köszönhetően lett második, ezúttal csak a harmadik helyet érte el.

A junior világbajnoki harmadik jégtáncospár, a Hoffman Nóra, Elek Attila duó is feltehetően úgy gondolkodott, hogy az olimpia után többen lemondták a részvételt, most lehet végre egy kiugró helyezést szerezni. Nekik pechjük volt, a bemelegítésnél a levegőben lévő japán hölgy korcsolyájával beleszállt a magyar páros női tagjába, aki fájdalmas sérüléseket szerzett. Mindez őt is annyira megzavarta, hogy a várt áttörés elmaradt, a kűr alatt néhány lépés elfelejtett, így a tizennyolcadik hellyel kellett megelégedniük. A győztes a Torinóban ötödik bolgár páros Albena Denkova, Makszim Sztavinszki lett.

A férfiak Pljuscsenko távollétében a svájci Stephane Lambiel nagy csatában, mindössze tizenegy századdal előzte meg riválisát, a francia Brian Joubert-t. Párosban csak az volt a kérdés melyik kínai páros viszi el aranyat, ez Csingéknek sikerült, az olimpiai bukása után is második helyet elérő Csangék most is az ezüsttel kellett beérjék, ismét egy esés miatt.