Gyurta Dániel újra bombaformában

2006.03.27. 08:52
Szokatlan időpontban, márciusban rendezték meg az úszók országos bajnokságát a július végén a Margitszigeten kezdődő Európa-bajnokság miatt. Cseh László tavalyi tizenegy aranya után idén "csak" kilencet szerzett, de ezúttal nem az éremhalmozás volt számára a fontos. Az athéni olimpián tizennégy évesen berobbanó, és második helyig jutó Gyurta Dániel mindenkit elkápráztatott, kiváló mondható idővel nyert. A 2000-es olimpiai bajnok, Kovács Ágnes ötvenedik országos aranyérmét vihette haza.
Az idei országos bajnokság legeredményesebb versenyzőjének annak ellenére Cseh László bizonyult, hogy a biztos sikerét ígérő számok közül jó néhányat kihagyott, és előfordult, hogy öt perc elteltével már újra a rajtkövön állt. (100 gyorson például így lett második.)

Cseh huszonnégy számban állt rajthoz

Tavaly tizenegy aranyat ért el, idén azonban "csak" kilencet, hat egyéni- és három váltószámban lett a legjobb, összesen huszonnégy számban indult. Mindjárt az első nap országos csúcsot állított fel háton, 200 pillangón pedig ha nem enged ki a hajrában, akkor biztosan sikerült volna nemcsak saját idejének beállítása.

Panaszra oka a tavalyi 400 vegyesen világbajnoki címet elérő versenyzőnek alighanem csak emiatt lehetett, az pedig rendkívüli felkészültségét mutatta, hogy egy olyan számban, amit a vegyesúszók közül szinte valamennyi utál, a 200 méteres mellúszásban is a harmadik helyen csapott a célba.

Gyurta újra az úszással törődik

Ezt a számot egyébként az athéni olimpián az ismeretlenség homályából előtűnő és ezüstéremig jutó Gyurta Dániel nyerte meg. A tizenhét éves klasszis hangsúlyozta, idén más ember kezdte el a felkészüléseket, mint tavaly, és mindenképpen meg akarta mutatni, hogy nem őt nem lehet leírni csak abból kiindulva, hogy tavaly kedvenc távján négyen is megverték, és nem jutott ki a vb-re.

"Akkor hatalmas válságban voltam, de a családom mellettem állt, és úgy tűnik, kijöttem a gödörből. Szombaton nagy időt akartam úszni, olyat amitől mindenki elámul március közepén, a felkészülés ezen szakaszában. Sikerült is, egy kicsit még engem is meglepett, vasárnap már csak élveztem a versenyzést" - vallotta be őszintén a Magyar Rádiónak, egyszersmind elismerte, más ember lett, és talán némiképp benőtt a feje lágya is. Tavalyi hullámvölgyéről úgy vélekedett, sok mindennel foglalkozott, szerepelt a Barátok Köztben is, az úszás azonban ennek köszönhetően háttérbe szorult.

A 2000-es olimpiai bajnok, Kovács Ágnes is régi önmagát idézte, egyértelműsítve: harcba száll ő is az érmekért az Európa-bajnokságon. A huszonöt éves Kovács ötvenegyedik bajnoki elsőségét szerezte, miután három váltóarany mellett háromszor állhatott a dobogó tetejére egyéniben is. 200 vegyesen azonban ketten is megelőzték - mindketten korosztályos Európa-bajnokok -, jóllehet az olimpián azon a távon került éremközelbe és lett negyedik. A szakemberek 200 mellen várnak tőle jó eredményt, ezen a távon nyert olimpiát és korábban vb- és Eb-címeket.

Ajka és a pécsiek feltörekvőben

"Soha nem volt még olyan, hogy például Ajka hat bajnoki győzelmet szerezzen, hogy két pécsi egyesületből is legyenek aranyérmesek, hogy Székesfehérvárnak, Szegednek több ob-elsősége is szülessen, és akkor még nem is szóltam külön a fővárosi klubokról" - nyilatkozott tapasztalatairól az MTI-nek a szövetségi kapitány, Kiss László, utalva a sportág bázisának szélesedésére.

"Az Eb elé még be tudunk iktatni egy újabb ellenőrző-felmérő viadalt is, a Budapest-bajnokságot, ahol öt héttel az Eb-rajt előtt lemérhetjük, hol tartunk, és az Eb-uszodát is kipróbálhatják az Európa-bajnoki csapatunk tagjai" - összegzett Kiss.