A legjobb sportdiplomácia az erős csapat

2006.04.12. 15:36
A tíz éve a magyar vízilabda-válogatott kispadján ülő dr. Kemény Dénesre jövőre újszerű feladat vár, hiszen alig több mint egy hónapja lesz arra, hogy csapatát felkészítse az ausztráliai világbajnokságra. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) előtt a kétszeres olimpiai bajnokcsapat szakvezetője gondjairól is beszélt, Biros Péter rejtélyes sérüléséről, és az utánpótlás aggasztó helyzetéről. A sportdiplomáciai terveket is ismertette.

Felnőttszinten továbbra sincs probléma, az utánpótlásnál azonban - a létesítményhelyzet miatt - egyelőre bizonytalan a helyzet, és emiatt a jövő is az. Számolt be elöljáróban a Magyar Olimpiai Bizottságnál (MOB) tett látogatásán a két vízilabdakapitány.

Az árvíz miatt maradt el a szerbek elleni gyakorlás

Kemény Dénes jelezte: nem jött jól, hogy az árvíz miatt le kellett mondani a szerbekkel tervezett közös gyakorlást, amelyet már nem tudnak pótolni - hiába próbáltak közösen időpontot keresni kollégájával, Petar Porobiccsal.

"A húsz-huszonkét játékosból maximum tizennyolc maradhat a Világkupa-keretben, csak ennyivel lehet egyidejűleg készülni, gyakorolni, fizikai munkát végezni - mondta Kemény. "A kérdőjelek tisztázása végett jó lett volna egy erős ellenféllel játszani, így maradnak a bajnokik és az a néhány nemzetközi kupameccs, ezek alapján döntök" - tette hozzá.

A LEN keresztbe tesz

A hölgyek új szakvezetője, Szilágyi Péter elmondta, "az ismerkedés időszakában" van a lányokkal, és egyelőre nincs semmi gond. Sőt, "a női szakágban sokkal nagyobb segítséget kapok a kluboktól, mint Dénes a férfiaknál, még a rájátszást is odébb rakták, hogy Triesztben megmérkőzhessünk az olaszokkal."

Ami az olimpiai kvalifikáció szempontjából kulcsfontosságú jövő márciusi, melbourne-i világbajnokságot illeti, Kemény Dénes jelezte, a felkészülés nem lesz rögmentes. A klubok képviselői nagy nehezen elfogadták, hogy az ősszel a kapitány háromszor öt napra elviszi a játékosokat - ugyanakkor a Nemzetközi Úszóunió (LEN) "a lehető legjobban keresztbe téve" február negyedikére még Euroliga-mérkőzéseket írt ki, azaz a vb-rajt előtt csupán harmincnégy nappal találkozhat először a komplett válogatott keret.

Keménynek új metódust kell kitalálni

"Hiába vagyok tizedik éve kapitány, ez megint egy új szituáció, amilyenre valami új metódust kell kitalálni. A perthi vb előtt, 1998-ban normális idő jutott a felkészülésre, bár januárban rendezték a versenyt. Most szó sincs erről, elég zagyva időszak elé nézünk, pedig a világbajnokság első három helyezettje kvalifikálja magát Pekingre."

A hölgyeknél mindez kevésbé probléma, részben azért, mert a két magyar élklub, a Domino és a Dunaújváros négy közé került az európai kupákban, így nekik nem kell selejtezőt játszani, másrészt a vb nem kvalifikál 2008-ra. Valószínűleg ezúttal is egy selejtezőtorna dönt majd a pekingi részvételről - ennek megrendezésére hazánk mindenképpen pályázni kíván, a hírek szerint Oroszországgal kell megküzdeni a jog elnyeréséért.

Biros sérülése nagy gondot okoz

#alt#
Biros Péter (fotó: Domino)

Egészségügyi fronton van jó és rossz hír egyaránt: a férfiak keretorvosa, Pavlik Gábor alighanem a magyar mezőny legmagasabban kvalifikált "dokija", nemrég megszerzett nagydoktori címével. Biros Péter bajára azonban ő sem találhat gyors gyógyírt: a részleges lovaglóizom-szakadást szenvedett olimpiai bajnokkal kapcsolatban némiképp aggasztó a szituáció.

"Nemrég együtt vacsoráztam Skaliczki Lászlóval, a kézilabdázók szövetségi kapitányával, akinek nagyobb a tapasztalata az ilyen sérülésekkel kapcsolatban, márpedig ő azt mondta, akár hat hónapba is beletelhet, míg teljesen meggyógyul" - árulta el Kemény Dénes.

Biros csak akkor játszik, ha tökéletes állapotban van

"A Dominóban most próbálkozik az úszással, de a klub rendkívül korrekt vele, Kovács István csak akkor játszatja, ha százszázalékos, és viszont: ha még nyárra sem gyógyul meg teljesen, én sem vetem be, még kilencven százalékos állapotban sem. Még akkor sem, ha ezzel a jobb eredményt kockáztatjuk, elvégre Péter az utóbbi évek legjobb, legkiegyensúlyozottabban teljesítő magyar játékosa."

Doppingfronton állandó az ellenőrzés, legutóbb a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) prágai ellenőrei Budapesten jártak, a szigeten el kellett nekik magyarázni, miként jutnak el a Kőér utcában, klubjukkal készülő dominós játékosokhoz, ám ez némi nehézséget okozott, minthogy a csehek által büszkén lobogtatott, otthonról hozott térképén még a Vörös Hadsereg útja is szerepelt.

Heszt elrabolták a tévések

A sportág "örökzöldjének" számító diplomácia került szóba: minthogy jelenleg sem a FINA, sem a LEN illetékes bizottságában nincs magyar tag, klasszisbírók menedzselésével próbálják orvosolni a helyzetet.

Kiszely Gábor után Hesz Máté lett volna a következő kiválasztott, ám őt - Kemény Dénes megfogalmazása szerint - "elrabolták a tévések". Az egykori Vasas-játékos a Sport Klub szerkesztője lett. Az örök tanulságot is a kapitány fogalmazta meg, amúgy: "ahogy az apám szokta mondani, a legjobb sportdiplomácia az erős csapat."