Dávid Kornélt most csak az Euroliga érdekli

2006.04.19. 14:01
Pályafutása csúcsára érhet Dávid Kornél április végén: csapata, a Tau Ceramica idén is bejutott a férfi kosárlabda Euroliga négyes döntőjébe. A magyar kosaras egyelőre nem foglalkozik azzal, a nyártól hol játszik, csak azt tudja, továbbra is győzelmekért akar harcolni.

Zsinórban másodszor jutott a férfi kosárlabda Euroliga négyes döntőjébe a spanyol Tau Ceramica, soraiban Dávid Kornéllal. A magyar játékos a Panathinaikosz elleni sorsdöntő, athéni meccsen jó védekezéssel, kilenc ponttal és tizenegy lepattanóval segítette csapatát, amely idegenben vívta ki a továbbjutást - tizennyolcezer görög előtt.

Továbbjutás pokoli hangulatban

#alt#
Dávid Kornél (fotó: afp)

"Valóban nagy meglepetést okoztunk, hiszen hazai pályán mindenképp a Panathinaikosz volt az esélyes. A hangulat félelmetes volt, dobáltak mindent, öngyújtót, pénzt, de szerencsére a nézők messze voltak a pályától. Azért egy petárda robbant épp a kispad mellett, így az időkéréseket a pálya közepén kellett tartanunk. Az első meccsen hasonló volt a hangulat, így már nem hatott ránk annyira."

A két nyert mérkőzésig tartó párharc - amely során kétszer játszhatott hazai pályán a görög együttes - első meccsét a végén bukta el a Tau, Dávid szerint azért, mert ők voltak az idegesebbek. Ez a harmadik összecsapásra fordult, tudták, milyen hangulatra számíthatnak, a Panathinaikosznak viszont otthon kellett nyernie.

Az elődöntőben a tavalyi döntő

Dávid szerint az athéni együttes Európa egyik legjobbja, és bár idén döcögött, a középszakaszban három élethalál meccset is nyert, az utolsó fordulóban kiharcolta a negyeddöntős szereplést.

A baszkföldi csapat sorozatban másodszor jutott be a négyes döntőbe, vagyis a Final Fourba, amelyet idén Prágában rendeznek. A Tau az április 28-i elődöntőben a Macabbi Tel-Avivval csap össze, amelytől tavaly a döntőben kapott ki.

A csúcsra érhet

"Úgy érzem, idén megverjük őket. A Macabbi ebben a szezonban könnyebben legyőzhető, nincs ugyanis már velük a litván irányító, Jasikevicius. Ez nagy esély, persze jó kiegészítő embereik vannak, akik bármikor nyerő játékosokká léphetnek elő."

Az NBA-t is megjárt Dávid Kornél pályafutása csúcsára érne az Euroliga megnyerésével. "Ez így van, de már az is nagy dolog lenne, ha ismét a döntőbe jutnánk."

Hogy az Euroliga megnyerése, vagy esetleg a város futballcsapatának, az Alavesnek a bennmaradása az első ligában okozna-e nagyobb örömöt Vitoriában? Dávid úgy véli, hogy bár Spanyolországban is egyértelműen a futball az első számú sport, a városban a kosarasok sikere számít. "Imádják a kosárlabdát, Vitoriában a Tau az első számú csapat."

A folytatás még nem érdekli

A 34 éves kosaras szerződése lejár vitóriaiakkal a szezon végén, de egyelőre nem foglalkozik azzal, hol folytatja a nyártól. "Három évig játszottam itt, meg vagyok elégedve azzal, amit tapasztaltam. Sok minden függ attól is, milyen csapat lesz a nyártól, hogy meg tudják-e tartani Luis Scolát, aki az NBA-be tart. Ha nem itt játszom, akkor is csakis győzelmekért küzdő együttesben, természetesen az Euroligában akarok szerepelni."