Emánuel
3 °C
12 °C

Dávid Kornélt most csak az Euroliga érdekli

2006.04.19. 14:01
Pályafutása csúcsára érhet Dávid Kornél április végén: csapata, a Tau Ceramica idén is bejutott a férfi kosárlabda Euroliga négyes döntőjébe. A magyar kosaras egyelőre nem foglalkozik azzal, a nyártól hol játszik, csak azt tudja, továbbra is győzelmekért akar harcolni.

Zsinórban másodszor jutott a férfi kosárlabda Euroliga négyes döntőjébe a spanyol Tau Ceramica, soraiban Dávid Kornéllal. A magyar játékos a Panathinaikosz elleni sorsdöntő, athéni meccsen jó védekezéssel, kilenc ponttal és tizenegy lepattanóval segítette csapatát, amely idegenben vívta ki a továbbjutást - tizennyolcezer görög előtt.

Továbbjutás pokoli hangulatban

#alt#
Dávid Kornél (fotó: afp)

"Valóban nagy meglepetést okoztunk, hiszen hazai pályán mindenképp a Panathinaikosz volt az esélyes. A hangulat félelmetes volt, dobáltak mindent, öngyújtót, pénzt, de szerencsére a nézők messze voltak a pályától. Azért egy petárda robbant épp a kispad mellett, így az időkéréseket a pálya közepén kellett tartanunk. Az első meccsen hasonló volt a hangulat, így már nem hatott ránk annyira."

A két nyert mérkőzésig tartó párharc - amely során kétszer játszhatott hazai pályán a görög együttes - első meccsét a végén bukta el a Tau, Dávid szerint azért, mert ők voltak az idegesebbek. Ez a harmadik összecsapásra fordult, tudták, milyen hangulatra számíthatnak, a Panathinaikosznak viszont otthon kellett nyernie.

Az elődöntőben a tavalyi döntő

Dávid szerint az athéni együttes Európa egyik legjobbja, és bár idén döcögött, a középszakaszban három élethalál meccset is nyert, az utolsó fordulóban kiharcolta a negyeddöntős szereplést.

A baszkföldi csapat sorozatban másodszor jutott be a négyes döntőbe, vagyis a Final Fourba, amelyet idén Prágában rendeznek. A Tau az április 28-i elődöntőben a Macabbi Tel-Avivval csap össze, amelytől tavaly a döntőben kapott ki.

A csúcsra érhet

"Úgy érzem, idén megverjük őket. A Macabbi ebben a szezonban könnyebben legyőzhető, nincs ugyanis már velük a litván irányító, Jasikevicius. Ez nagy esély, persze jó kiegészítő embereik vannak, akik bármikor nyerő játékosokká léphetnek elő."

Az NBA-t is megjárt Dávid Kornél pályafutása csúcsára érne az Euroliga megnyerésével. "Ez így van, de már az is nagy dolog lenne, ha ismét a döntőbe jutnánk."

Hogy az Euroliga megnyerése, vagy esetleg a város futballcsapatának, az Alavesnek a bennmaradása az első ligában okozna-e nagyobb örömöt Vitoriában? Dávid úgy véli, hogy bár Spanyolországban is egyértelműen a futball az első számú sport, a városban a kosarasok sikere számít. "Imádják a kosárlabdát, Vitoriában a Tau az első számú csapat."

A folytatás még nem érdekli

A 34 éves kosaras szerződése lejár vitóriaiakkal a szezon végén, de egyelőre nem foglalkozik azzal, hol folytatja a nyártól. "Három évig játszottam itt, meg vagyok elégedve azzal, amit tapasztaltam. Sok minden függ attól is, milyen csapat lesz a nyártól, hogy meg tudják-e tartani Luis Scolát, aki az NBA-be tart. Ha nem itt játszom, akkor is csakis győzelmekért küzdő együttesben, természetesen az Euroligában akarok szerepelni."

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.