Judit
-2 °C
8 °C

A 'pingvinek' lehetnek az úszó-Eb sztárjai

2006.05.05. 12:34
Az ország egyetlen úszóóvódájában az átlagos óvodai foglalkozáson kívül, napi 1000-1200 métert úsznak a gyerekek. Az 1991 óta működő program legnagyobb elismerése idén lehet, amikor bemutatót úsznak a budapesti úszó Eb-n.

"Az a baj, hogy manapság már rengeteg óvoda hirdeti úgy, hogy úszásoktatást is tart, ami annyit tesz, elviszik a gyerekeket két hónapig heti két alkalommal játszani az uszodába" - mondta Kaczander Ágnes, az úszó Pingvin Óvoda vezetője. Kaczander - aki az úszó-szövetségikapitány Kiss László felesége volt korábban - azért is szomorú, mert az ilyen helyek teszik hiteltelenné az ő óvodájukat is.

Napi 1000 méter

"Nálunk reggel, Budapesten három helyszínen busszal összeszedik a gyerekeket, majd délután ugyanígy busszal viszik vissza őket" - mondta a müncheni olimpián egy 4. és egy 6. helyezést szerzett versenyző. A nap folyamán a kisebbek napi egy órát töltenek vízben, míg a nagyobbak kettőt.

"Ez idő alatt az 5-6 évesek 1000-1200 métert úsznak, és természetesen a foglalkozása végén játék van. Emellett ugyanúgy foglalkozunk velük, mint egy "átlagos óvodában", kiállításra, cirkuszba, színházba, bábszínházba járunk velük" - mondta a 27-szeres magyar bajnok egykori úszó.

Számtalan sportág közül lehet választani

Ugyanakkor az óvoda nem csak az úszásra specializálódott, hiszen ugyanígy tenisz-, korcsolya-, görkorcsolya-, tánc- és vívásoktatás is folyik. "Természetesen valamennyi sportágban TF-et végzett szakedzők oktatják a gyerekeket. Éppen ezért, úgy gondolom, a havi 80000 forintos "tandíj" egyáltalán nem sok. Ugyanakkor számtalan, az óvodát már kinőtt gyerek jár vissza különböző rendezvényeinkre" - mondta Kaczander.

Úszóiskola számtalan működik Budapesten, de úszóóvoda ez az egy, az egész országban. Az egész egyébként éppen Kiss László egy régi ötlete volt, és bár volt egy-két lyukas év, 1991 óta folyamatosan működnek. Az eddigi legnagyobb elismerésük éppen az idén jöhet el, amikor a budapesti úszó Eb-n fognak bemutatót úszni.

Úszók, akik továbbadják
Az úszóóvodán kívül, számtalan egykori úszó gondolta úgy, hogy pályafutása befejeztével, továbbadja tudományát a fiatalabbaknak. A négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás mellett, Güttler Károly és Ágh Norbert együtt indított iskolát, miként gyerekeket oktat a 88-as szöuli olimpia 200 m-es mellúszásának győztese Szabó József is. Az ő iskolája a tavalyelőtt elhunyt úszópápa, Széchy Tamás nevét viseli.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.