A 'pingvinek' lehetnek az úszó-Eb sztárjai

2006.05.05. 12:34
Az ország egyetlen úszóóvódájában az átlagos óvodai foglalkozáson kívül, napi 1000-1200 métert úsznak a gyerekek. Az 1991 óta működő program legnagyobb elismerése idén lehet, amikor bemutatót úsznak a budapesti úszó Eb-n.

"Az a baj, hogy manapság már rengeteg óvoda hirdeti úgy, hogy úszásoktatást is tart, ami annyit tesz, elviszik a gyerekeket két hónapig heti két alkalommal játszani az uszodába" - mondta Kaczander Ágnes, az úszó Pingvin Óvoda vezetője. Kaczander - aki az úszó-szövetségikapitány Kiss László felesége volt korábban - azért is szomorú, mert az ilyen helyek teszik hiteltelenné az ő óvodájukat is.

Napi 1000 méter

"Nálunk reggel, Budapesten három helyszínen busszal összeszedik a gyerekeket, majd délután ugyanígy busszal viszik vissza őket" - mondta a müncheni olimpián egy 4. és egy 6. helyezést szerzett versenyző. A nap folyamán a kisebbek napi egy órát töltenek vízben, míg a nagyobbak kettőt.

"Ez idő alatt az 5-6 évesek 1000-1200 métert úsznak, és természetesen a foglalkozása végén játék van. Emellett ugyanúgy foglalkozunk velük, mint egy "átlagos óvodában", kiállításra, cirkuszba, színházba, bábszínházba járunk velük" - mondta a 27-szeres magyar bajnok egykori úszó.

Számtalan sportág közül lehet választani

Ugyanakkor az óvoda nem csak az úszásra specializálódott, hiszen ugyanígy tenisz-, korcsolya-, görkorcsolya-, tánc- és vívásoktatás is folyik. "Természetesen valamennyi sportágban TF-et végzett szakedzők oktatják a gyerekeket. Éppen ezért, úgy gondolom, a havi 80000 forintos "tandíj" egyáltalán nem sok. Ugyanakkor számtalan, az óvodát már kinőtt gyerek jár vissza különböző rendezvényeinkre" - mondta Kaczander.

Úszóiskola számtalan működik Budapesten, de úszóóvoda ez az egy, az egész országban. Az egész egyébként éppen Kiss László egy régi ötlete volt, és bár volt egy-két lyukas év, 1991 óta folyamatosan működnek. Az eddigi legnagyobb elismerésük éppen az idén jöhet el, amikor a budapesti úszó Eb-n fognak bemutatót úszni.

Úszók, akik továbbadják
Az úszóóvodán kívül, számtalan egykori úszó gondolta úgy, hogy pályafutása befejeztével, továbbadja tudományát a fiatalabbaknak. A négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás mellett, Güttler Károly és Ágh Norbert együtt indított iskolát, miként gyerekeket oktat a 88-as szöuli olimpia 200 m-es mellúszásának győztese Szabó József is. Az ő iskolája a tavalyelőtt elhunyt úszópápa, Széchy Tamás nevét viseli.