Lékó Péter vette el a magyar olimpiai éremesélyt

2006.05.15. 15:08
A négy évvel ezelőtti bledi sakkolimpián második helyezett csapat vezetője, Kállai Gábor szerint nem könnyű megérteni, hogy Lékó Péternek nincsenek személyes ambíciói, és nem játszik a torinói sakkolimpián. Kállai úgy véli, a nagymesternek nincs igaza abban, hogy az éremesély elszállt volna Polgár visszalépésével, ez a helyzet csak most, az ő lemondásával állt elő. Portisch Lajost alázatosabbnak tartja.

A hétvégén kezdődő sakkolimpia előtt a legjobban jegyzett hazai nagymester, Lékó Péter csütörtökön lemondta a részvételét szakmai okokra hivatkozva. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ha a nyolcadik hónapban lévő Polgár Judit vállalta volna a szereplést, akkor ő sem habozott volna. Lékó úgy véli, hogy az éremszerzésre nincs esély, ezért ő inkább rendezné gondolatait, és igyekszik hasznosan kihasználni a két hónapot.

Százharminc ország nevezett eddig

#alt#
Lékó Péter (fotó: AFP)

Lékó visszalépése visszatetszést keltett, a hazai szövetség sajtófőnöke, Verőci Zsuzsa nem is leplezte csalódottságát, hogy a sakkozók legnagyobb versenyétől - a pillanatnyi nevezések alapján százharminc ország méreti meg magát Torinóban - távolmarad a szabadkai születésű versenyző.

Kállai Gábor nagymester, a 2002-ben ezüstérmet szerző csapat vezetője meglepődött Lékó döntésén, és mindjárt meg is cáfolta őt.

Öt példa cáfolja Lékó érveit

"Majdnem minden sakkolimpián előfordul, hogy olyan csapat szerez érmet, amelyik berobbanására egyáltalán nem számít senki. A mieinket Péter jelenlétével a hetedik legerősebbnek sorolták volna be, négy éve pedig az örmények előzetesen a kilencedik pozícióból szerezték meg a harmadik helyet. Ezt a bravúrt az amerikaiak '96-ban már megtették" - mondta.

Emellett az erősorrend által a tizenegyedik helyre rangsorolt németek 2000-ben ezüstérmet nyertek, a bosnyákok '94-en közel hasonló bravúrt értek el - a tizenegyedikről a harmadikok lettek -, két évvel korábban az üzbégek még ennél is hihetetlenebb teljesítményt nyújtottak, hiszen a huszonharmadikról a második helyre léptek előre.

Felszálló ágban lehetett volna a csapat

"Azt hiszem, Péternek nincs igaza, hogy nem lett volna esélyünk az éremszerzésre, kivált, mert az egész csapat, különösképpen Almási Zoltán és Balogh Csaba felszálló ágban van, ők lényegesen erősebbek annál, mint ahányadik pozíciót elfoglalják a világranglistán" - magyarázta Kállai.

Megítélése szerint, az éremesélyt épp Lékó Péter visszalépése csökkenti jelentősen. A nagymenők közül a bolgár világbajnok Veszelin Topalov és az ukrán Ruszlan Ponomarjov az egyetlen, aki nem játszik. Az örmények vezéregyénisége, Aronjan, vagy az indiaiaké, Vishwanathan Anand a bolgár fővárosból a hatodik forduló után fut be, és ül asztalhoz. Az amerikaiak vezérjátékosa, Gata Kamsky ugyanezt az utat járja be, de az ő pályájában volt egy törés, hiszen tíz évet kihagyott, és csak január óta versenyzik újra. Lékó nagy ellenfele, az orosz Vlagyimir Kramnyik is már az olimpia elejétől ott lesz Oroszország első tábláján.

Portisch nagy alázattal tette a dolgát

"Az ország legjobb játékosának, bármelyik sportágról is legyen szó, rendelkezésre kell állni azért, hogy a csapat vezéregyéniségeként reálissá tegye a válogatott szakmai várakozáson felüli szereplését. Őnélküle nincs lehetőség nagy kiugrásra, mert a legjobb játékos az egyetlen, akinek a helyére senki nem tud állni. Ez egy óriási felelősség, melyet nem lehet senkire átruházni. Évekkel ezelőtt Portisch Lajos nagy alázattal tette a dolgát, mindig rendelkezésre állt, nem igazán érdekelte, kik ülnek mögötte, valamennyi alkalommal arra törekedett, hogy az ország sakkcsapata minél előbbre jusson. Ezért lett Portisch abszolút jogosan a Nemzet Sportolója" - foglalta össze Kállai.

Kállai úgy gondolja, hogy Lékó részvétele tényleg nem pénzkérdés, nem motiválja semmilyen személyes indok. El kell fogadni az érveit, még ha nem is könnyű ezekkel egyetérteni. Egyben reméli, hogy Lékó szakmailag és pszichikailag is összeszedi magát, és ez a mostani harmadik visszakozása egyben már az utolsó lesz.