Talmácsi nem tudott beleszólni a francia nagydíjba

2006.05.21. 14:03
Hiába szerezte meg idei legjobb rajthelyezését a 125 köbcentis gyorsaságimotor-világbajnokság francia futamán Talmácsi Gábor, a hondás magyar csak a 17. helyen tudott befutni a vasárnapi versenyen. A Le Mans-i versenyt az idén gyengébben teljesítő világbajnok Thomas Lüthi nyerte az utolsó körben visszaszerezve a vezetést.

Jól alakult a francia nagydíj Talmácsi Gábor számára szombaton a gyorsaságimotor-világbajnokság 125 köbcentis kategóriájában versenyző magyar Le Mans-ban a negyedik helyet szerezte meg az edzésen.

Műszaki probléma

A tavaly a KTM-mel világbajnoki harmadik helyet szerző motoros idén a Hondával nem megy olyan jól, ezért is volt fontos számára az előkelő rajthely.

A verseny azonban rosszul alakult a számára: folyamatosan csúszott vissza, nem sokkal az indítás után az ötödik helyen állt, aztán egyre romlott pozíciója. A verseny felénél még a kilencedik-tizenegyedik helyen állt, de folytatódott veszőfutása és végül a 17. helyen ért célba. Mint kiderült, "Talmát" műszaki probléma hátráltatta.

"Mit is mondhatnék, ennél jóval jobb eredményre számítottam, hiszen jól alakultak az edzésnapok. Sajnos azonban egy váratlan technikai hiba keresztbehúzott mindent. Eltört a vízpumpalapát, emiatt nem forgott a víz és egyre jobban felmelegedett, ami nagyon legyengítette a teljesítményt. Próbáltam legalább pontot szerezni, de sajnos nem sikerült. Örülök, hogy egyátalán célba értem és nem ragadt meg a motor. A csapat már vizsgálja, hogy mi történhetett, valószínűleg az ok anyaghiba lesz" - nyilatkozta a verseny után a magyar motoros.

Elöl izgalmas volt

Az élmezőnyben érdekesen alakult a verseny, többek között amiatt, hogy a futam előtt esett, így a pálya egy része vizes volt, az ívek azonban már szárazak voltak. Bukott a cseh Lukas Pesek és az olasz Nicola Pasini is, sokáig az olasz Fabrizio Lai vezetett, őt a tavalyi ezüstérmes Talmácsi előző csapattársa, a finn Mika Kallio támadta. Aztán érkezett a vb-pontversenyben idén vezető spanyol Alvaro Bautista és a címvédő Thomas Lüthi, akik nagyot vívtak egymással. Bautista haladt a második helyen, az utolsó körökben többszöri próbálkozás után sikerült megelőznie ellenfelét. Az utolsó körben jártak, amikor Bautista Apriliája feladta a küzdelmet, Lüthi a Hondával könnyen elment mellette, így besöpörte a győzelmet. Bautista védül a negyedik lett.

Gyorsaságimotor-világbajnokság, Francia Nagydíj, Le Mans

125 kcm (24 kör, 100,32 km): 1. Thomas Lüthi (svájci, Honda) 42:54.555 p, 2. Mika Kallio (finn, KTM) 42:57.935, 3. Fabrizio Lai (olasz, Honda) 43:04.362, ...17. Talmácsi Gábor (Honda) 43:40.023, ...20. Tóth Imre (Aprilia) 43:40.854
A pontverseny állása: 1. Alvaro Bautista (spanyol, Aprilia) 99 pont, 2. Kallio 78, 3. Hector Faubel (spanyol, Aprilia) 56, ...10. Talmácsi 36