Az elitet is érintheti az újabb kerékpáros doppingbotrány

2006.05.26. 17:10
A Liberty országúti kerékpárcsapat már gyakorlatilag belerokkant, hogy főnökét doppinggyanú miatt letartóztatták. Azonban ismert kerekesek, köztük Alekszandr Vinokurov, Ivan Basso és Jan Ullrich is belekeveredhet a legújabb botrányba.

Újabb, botrányos doppingügy vet sötét árnyékokat az amúgy sem tisztaságáról híres profi kerékpárossportra: kedden Madridban négy másik társával együtt letartóztatták Manolo Saizót, a Pro Tour-sorozatban résztvevő spanyol Liberty Seguros-Würth csapatfőnökét.

Egy versenyzője már lebukott


Kattintson!

Saiz nem ismeretlen a doppingügyekkel foglalkozó szervek számára. Egykori védencét, a csapat első számű kerekesének számító Roberto Herast tavaly a tiltott teljesítménynövelô szernek számító EPO használatán érték. A korábban Lance Armstrong csapatában is kerékpározó spanyolt megfosztották negyedik Vuelta-győzelmétől és gyakorlatilag örökre eltiltották a versenysporttól.

Az időközben egészségi állapotára tekintettel szabadon engedett Saiz mellett ôrizetbe vették az egykor a Kelme és ONCE csapatok mellett orvosként tevékenykedő nőgyógyászt, dr. Eufemiano Fuentest is. A lakásában tartott házkutatások során szteroidokat, növekedési hormont tartalmazó szereket, fagyasztott vérplazmát és vérátömlesztéshez szükséges felszereléseket is találtak a hatóságok.

Okosan manipuláltak

A nyomozók azt gyanítják, hogy a most szintén letartóztatott José Merino hematológiai klinikáján hajtották végre azokat a transzfúziókat, melyek során a sportolók korábban levett, majd mesterséges anyagokkal kezelt vérét juttaták vissza szervezetükbe. Ezt a teljesítményfokozó eljárást a mai vizsgálati módszerekkel gyakorlatilag lehetetlen kimutatni. A nyomozáshoz közel álló források szerint egy versenyzô vérének manipulációjáért szezononként mintegy negyven- és hatvanezer euró (tíz és tizenötmillió forint) közötti összeget kértek az orvosok.

Az Operacion Puerto néven emlegetett akcióban résztvevő rendőrők szerint Saiz őrizetbe vételére akkor került sor, amikor egy madridi kávéházban találkozott Fuentessel és Merinóval. A csapatfőnök ekkor egy hatvanezer eurót tartalmazó táska átadása után fagyasztott vérplazmát és doppingszereket tartalmazô hűtőtáskával próbált a helyszínrôl távozni.

A szponzor már kiszállt

Joan Mesquida, a nyomozást vezető csendőrség (Guardia Civil) vezetôje szerint még nem értek véget a letartóztatások, hamarosan "újabb ismert nevek kerülnek napvilágra" az üggyel kapcsolatban.

Többek között a Lance Armstrong egyik lehetséges utódjaként emlegetett, a Giro d'Italia összetettjét jelen pillanatban magasan vezető olasz Ivan Basso és a sokszoros Tour-második, Jan Ullrich nevét is említik az üggyel foglalkozó spanyol lapok. Basso elismerte, hogy "jó barátságban van Saizzal", de kategorikusan cáfolta, hogy Fuentes bármiféle szerepet játszott volna felkészítésében. Hasonlóan nyilatkozott Ullrich is: a német kerékpáros edzôje szerint a versenyző sportorvosi feladatait a Freiburgi Egyetem látja el.

Manolo Saiz csapatának főszponzora, a Liberty Seguros biztosítótársaság időközben sajtóközleményben jelentette be, hogy azonnali hatállyal felbontja szponzori szerződését, ami beláthatatlan következményekkel járhat a csapat jövőjére nézve.

Alekszandr Vinokurov, akit a Liberty tavaly nem titkoltan azért igazolt le, hogy megnyerje a spanyol csapat számára a Tour De France idei versenyét, nizzai otthonában a sajtó jövőt firtató kérdéseire reagálva azt mondta, hogy "vagy a Liberty, vagy egy másik csapat színeiben", de mindenképpen elindul a francia körversenyen.