A magyar sakkcsapat úgy nyert, mint a szovjetek Mexikóban

2006.06.06. 15:58
A magyar sakkválogatott korábbi szakmai vezetője, Kállai Gábor örvendetesnek ítélte, hogy a magyar csapat a nehéz pillanatokban nem omlott össze a torinói olimpián, hanem lelkileg erős volt, rákapcsolt, és így szerezte meg az ötödik helyet. Bebizonyosodott szerinte, hogy a sakk mégiscsak sport, és a küzdés előrevisz. Az Izland elleni 4-0-ás sikert külön méltatta, és a győzelmet a szovjetek húsz évvel ezelőtti hatosához hasonlította.

A hétvégén befejeződött torinói sakkolimpián a magyar férfi válogatott általános meglepetésre - az oroszokat is megelőzve - az ötödik helyet szerezte meg. Pintér József csapata a féltávon túl a harmincadik helyen is állt, nem omlott azonban össze, és nagyszerű hajrával felzárkózott. A nők szintén az ötödik helyen végeztek.

Lékó kishitűsége

Kétségkívül a férfiak szereplése a nagyobb bravúr, hiszen őket előzetesen a meglévő világranglistás helyezések alapján a tizenhatodik helyre rangsorolták. Ráadásként éltáblását, Lékó Pétert nélkülözte, mert a szegedi nagymester úgy gondolta, hogy a jelenlegi társulat nem képes az érmekért csatázni.

"Hajszállal, fél ponttal maradt el a gárda az éremszerzéstől, ismét bebizonyosodott: Lékó érvelése nem állta meg a helyét. Még az sem igaz, hogy nélküle nem volt éremesély. Azt is meg kell állapítani, a magyar csapat jobban szerepelt, mint ahogy Péter várta" - értékelt az Indexnek Kállai Gábor korábbi kapitány. Hozzátette, szerencsére nem igazolódott Lékó kishitűsége, ugyanakkor ez a progresszív csapat kedvet teremthet majd neki a következő olimpiákra.

Az erőlködéssel lehet pótolni a hiányosságokat

"Végre van egy olyan egységes és tehetséges csapatunk, amelyik küzdeni is kimagasló szinten tud. Óriási hajrájával olyan sporterényeket csillogtatott, amit talán az elődök még egyszer sem. Ennek a verseny az a legfőbb tanulsága, hogy a sakkozás mégiscsak sport, és nem mindig a jobban felkészült nyer, mert a küzdéssel, az erőlködéssel pótolhatók a hiányosságok. A legjobb pillanatokban a fizikai valamint mentális frissesség a sakktáblán is nagyon sokat ér, így lehet előrejutni" - rögzítette Kállai.

Korábban az volt az általános, hogy a válogatottak tudásukból érték el eredményeiket, nem pedig küzdéssel. A hatodik helyezett oroszok leggyengébb játékosa is jobb Élő-pontszámmal rendelkezik, mint a legjobb magyar.

Évekre kiható siker

A nagymester kitért az Izland elleni 4-0-s kivételes sikerre - az utolsó előtti versenynapon ez adott hatalmas lökést -, amikor nem szerencsével, hanem pompás és harcos partikat nyertek a nagymesterek: Almási Zoltán, Berkes Ferenc, Gyimesi Zoltán és Balogh Csaba. Összteljesítményüknek köszönhetően mind a négyen javítani fognak a világranglistán, pontszámuk is emelkedett.

"Ez egy olyan siker, mint amit a szovjetek ellenünk értek el a mexikói labdarúgó-világbajnokságon, amikor hat gólt lőttek. Erről még évek múltán is sokat beszélünk majd. Annál is inkább, mert Izland nagyon erős a sakkban, jóllehet mindössze háromszázezren laknak a szigeten" - mondta.

A nők az összes komoly riválisukkal játszottak

Tény viszont, hogy a mieink nem játszottak például az oroszokkal, az örményekkel is az utolsó fordulóban találkoztak, és mivel mindkét fél elégedett volt a 2:2-es döntetlennel, nem is erőltették a játékot, gyors szalonremik születtek.

A vietnami Hoang Thanh Tranggal megerősített magyar csapat ellenben úgy végzett az ötödik helyen, hogy valamennyi komoly riválisával játszott. "A kilenc éve Magyarországon élő Thanh tökéletes operettelőadást nyújtott egy nívós hármas tánckar előtt. Szakmai tudása, kiegyensúlyozottsága Polgár Zsuzsát idézi" - összegzett Kállai.

Nemzeti hősök lettek az örmény győztesek
A jereváni repülőtéren, majd a főváros központi terén is hatalmas tömeg köszöntötte a sakkolimpiát nyert örmény férfiválogatottat, amely veretlenül végzett az élen a sportág Torinóban rendezett 37. csúcstalálkozóján.

Zenekar, tapsvihar és nemzeti lobogót lengető ünneplő emberszázak fogadták a párizsi járatról leszálló versenyzőket - Vlagyimir Akopjánt, Karen Aszrjánt, Szmbat Lputjánt, Artasesz Minaszjánt és Gabriel Szárkiszjánt -, továbbá az olimpiai bajnokoknak járó trófeát a kezében tartó szövetségi kapitányt, Arsak Petroszjánt - nem mellesleg ő a magyar nagymester, Lékó Péter apósa -, majd Jereván szívében folytatódott az ünneplés.

A sikercsapat üdvözlésére a repülőtéren megjelent Örményország kormányfője, Andranik Margarján is, majd a sakkozókat - motorkerékpárosok díszkíséretében - nyitott Csajkán szállították arra az operaház előtti térre, ahol 43 évvel korábban az akkor sakkvilágbajnokká lett Tigran Petroszjánt ünnepelték hasonlóképpen. A ceremóniát tűzijáték zárta.