Miklós
-7 °C
4 °C

Találjanak a magyar orvosok legális teljesítményfokozót!

2006.06.06. 18:26
A két olimpiai aranyéremmel büszkélkedő súlyemelésnek nincs szponzora és mindössze öt főállású edzője van. A sportág vergődik, a kapitány maga is ellenőrzi a versenyzőket, mert még egy doppingeset után megszűnhet Magyarországon. A versenyzőknek nincs állása, a többséget a szüleik tartják el.

Az athéni megrázkódatást követően lassan magához tér a honi súlyemelősport, igaz az olimpiai incidenseket még mindig nyögi a sportág - derült ki a Magyar Olimpiai Bizottság sportági konzultációján. A támogatók egyelőre nem rajongják körbe az emelőket, a szövetségnek momentán egyetlen szponzora sincs, így a februárban a válogatott élére lépett szövetségi kapitány, Szalai György megdöbbenéssel tapasztalta, hogy a legjobbak nagy része lóg a levegőben: nincs állásuk, többségüket még mindig a szüleik tartják el.

Ha nem lesz öt olimpikon, a sportágnak befellegzett

Ezért aztán a lehető legtöbb időt szeretnék edzőtáborban tölteni, mert csak ott tudnak rendesen enni; ha elengedik őket, a normális kalóriabevitel már egyáltalán nem garantált. Más kérdés, hogy az edzőtáborok költségeinek előteremtése szintén gondot okoz a vezérkarnak. Szerencse, hogy a kapitány tatai, így ő otthonról jár be edzést tartani, és megspórolják az ő költségét. Ráadásul azt a kilencmillió forintot is össze kell szedni, amelyből a válogatott elutazhat a Dominikai Köztársaságba, elvégre az "IWF-hagyományoknak" megfelelően újra egzotikus helyszínen kerül sor a világbajnokságra.

Erre tizenöt versenyzőt szeretnének kivinni, mert a vb beleszámít az olimpiai kvalifikációba, és mint Zsuga Imre alelnök fogalmazott, az már most látszik: "ha nem jut ki legalább három fiú és két lány Pekingbe, akkor befellegzett a magyar súlyemelésnek."

Néhol nincs zérótolerancia

Azon túlmenően, hogy a sportágban mindössze öt főállású edző dolgozik, továbbá a válogatottnak 1996 óta nincs gyúrója - a legutóbbi Európa-bajnokságon a szövetségi kapitány masszírozta a versenyzőket -, sok egyéb dologra nem jut, amire kellene. Ahhoz, hogy egy súlyemelő igazán jó teljesítményre legyen képes, rendkívül szigorú táplálkozási szabályokat kellene követnie. Ám hiába állított össze a válogatott tagjainak személyre szabott étrendet egy szakértő orvos, ennek betartását a tatai edzőtábor konyhája képtelen garantálni, hogy a szülői házakról ne is beszéljünk.

Pedig Szalai György félreérthetetlenül jelezte: keményen gyúrják ugyan a súlyokat a mieink, ám a nemzetközi versenyeken rendre kiderül, "egy sor olyan ország van, ahol nem igazán működik a doppingolással kapcsolatos zéró tolerancia."

A kapitány szigorúan ellenőriz

A kapitány közölte, a honi orvostársadalomtól várnak valamiféle segítséget, mert az emberi erő és a táplálék-kiegészítők szedése csupán egy adott szintre katapultálja a versenyzőt, ám a legjobbakkal aligha kelhet versenyre.

"Jómagam igen szigorúan ellenőrzöm a sportolókat, nehogy valamit tiltott szert szedjenek, viszont a magyar orvostársadalom képzettségére alapozva azt várjuk, találjanak valami legális teljesítményfokozót, mert a gyerekek valami sikerélményre vágynak, és nem volna jó, ha a türelmetlenség rossz útra terelne bárkit is."

A türelmetlenség valós veszély

A rossz út teóriával kapcsolatban Halász István főtitkár megjegyezte: "A türelmetlenség valós veszély, de minden tőlünk telhetőt megteszünk, mert a létünk a tét. Magyar versenyző jelenleg csak úgy mehet nemzetközi eseményre, ha az előtte elvégzett teszt negatív eredményt hoz."

A kérdéshez kapcsolódva a konzultáción megjelent NSH-főosztályvezető, Lukács Zsuzsanna figyelmeztette a súlyemelőket, még egyszer nem fordulhat elő a tavalyi eset. Az, hogy az előre megadott helyen nem találják a komplett női válogatottat, mert a sporthivatal nagyon keményen fellép a vétőkkel szemben.

Még egy lebukás és vége

Az idén például az erőemelő- és a testépítő-szövetség állami támogatásának 100, illetve 25 százalékát megvonták a sok pozitív eset miatt. Igaz, az NSH az azóta hivatalba lépett új súlyemelő-vezetés törekvéseit díjazandó, fátylat borított az esetre. A szövetség képviselői ugyanakkor jelezték, pontosan tudják, hogy azonnal lehúzhatják a redőnyt, ha akad még egy lebukás - ráadásul a WADA kedvenceinek számítanak a honi emelők, akadt például olyan versenyző, akit egy éven belül hatszor ellenőrzött egy nemzetközi kommandó.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.