Nyolcgólos roham után semmisültek meg a görögök

2006.06.14. 19:45
Az olaszok elleni keddi fölényes siker után a görögöket is legyőzte a magyar csapat a férfi vízilabdázók margitszigeti Világkupáján. Kemény Dénes tanítványai az első két negyedben nem villogtak, de a második félidőben olyat tettek, mint a szerbek elleni olimpiai döntőben: gólt is alig kaptak.

A magyar csoport meccseinek szerdai játéknapján az első párban szállt vízbe a Hajós uszoda nyitott ötvenes medencéjébe - az éppen ezen a napon ötvenkét esztendős - Kemény Dénes legénysége a kedden a románoktól váratlan vereséget szenvedő görögökkel.

Steinmetzé volt az első magyar gól

A legtalálóbb születésnapi ajándék mi más is lehetett, mint a hazai győzelem, amelyért meg is tett mindent a gárda, bár az akarás eleinte inkább hibázással, és kevésbé eredményességgel párosult.

Az első nyolc perc elejének gyors görög góljára hasonló gyors magyar találat volt a válasz: centerből Steinmetz Ádám pattintott hatásosan (1-1). Az újabb vendégtalálatra viszont jócskán megkésve, többek között három kapufás löket után felelt a válogatott csapatkapitánya, Kásás Tamás.

Kiss Gergely döntetlenre hozta az első negyedet

Később Varga Dániel is feliratkozott a gólszerzők közé, de erre két görög találat következett, még szerencse, hogy Kiss Gergely balkeze hat tizedmásodperccel a nyitónegyed vége előtt tökéletesen "sült el" (4-4).

A folytatásban görög büntető borzolta a jó háromezres publikum idegeit (4-5), Kiss Csaba balja azonban villámgyorsan villant (5-5), vezetéshez viszont megint a görögök jutottak. Az addigi legszebb góllal egyenlített remek átadássorozat végén Steinmetz, a kapufákkal kötött szoros kapcsolattal szakítva pedig végre Madaras is eredményesnek bizonyult (7-6).

Biros káprázatos sorozata

A harmadik játékrész már egy szokásos Madaras-suhintással indult, Biros Péter felsősarkos pattintása, majd megúszásból elért szemtelen gólja, végül a mesterhármast lezáró távoli pazar bombája révén pedig több mint jelentősre hízott az előny (11-6).

A zárónegyedben aztán egészen ritka bravúrként a miskolci születésű játékos mesternégyese is megvolt, Kásás laza csuklógyakorlata szakította meg a korábban sérüléssel bajlódó klasszis sorozatát. (13-6).

Románia jön a zárókörben

Még egy Steinmetz-féle centergól, illetve egy görög találat jutott a befejező pillanatokra, így 14-7-es végeredmény született az olimpiai bajnoki címvédő és a vb-bronzérmes, athéni olimpiai negyedik összecsapásán. A magyar csapat kilenc gólt dobott zsinórban, és ha nincs az utolsó másodpercekben bekapott gól, akkor egyedülálló sorozatot produkálhatott volna, kapott gól nélkül úszott volna meg kétszer nyolc percet.

A második félidőre összeállt a mieink védekezése, a görögök pedig felőrlődtek, a támadásokban pedig elbizonytalanodtak. A csoportmeccsek csütörtöki utolsó körében Magyarország Romániával találkozik.

Jegyzőkönyv:
Eredmények, a B-csoport:
Szerbia és Montenegró - Oroszország 13-7 (3-1, 4-4, 2-0, 4-2)
Horvátország-Spanyolország 8-8 (2-3, 2-1, 3-2, 1-2)

A-csoport:
Magyarország-Görögország 14-7 (4-4, 3-2, 4-0, 3-1)
a magyar góldobók: Biros 4, Steinmetz Á. 3, Madaras, Kásás 2, Varga Dániel, Kiss G., Kiss Cs. 1-1