Andre Agassi visszavonul

2006.06.24. 20:28
A jövő héten kezdődő wimbledoni tenisztornán kívül még egy versenyen indul el a világ egyik legjobb játékosa, Andre Agassi. A 36 éves világklasszis kivételes pályafutással büszkélkedhet, pedig olykor nem volt nagykedve a teniszhez. Közel hétmilliárd forintot keresett húsz év alatt.

Két nappal az angol nyílt bajnokság rajtja előtt bejelentette visszavonulását Andre Agassi, minden idők egyik legjobb teniszezője.

Wimbledon és Flushing Meadows

Az amerikai klasszis azt ígérte, hogy még pályára lép az augusztus 28. és szeptember 8. között esedékes US Openen, az esztendő negyedik Grand Slam-tornáján, majd tétmeccsen többet már nem játszik.

"Ez az utolsó wimbledoni szereplésem és a US Open lesz az búcsútornám" - mondta a harminchatodik évét április végén betöltő klasszis az angol nyílt bajnokság helyszínén.

A Paradicsommadár

Agassi 1986-ban kezdte profi karrierjét, és két év múlva már berobbant a legjobbak közé, hiszen a Roland Garroson illetve az amerikai nyílt bajnokságon is az elődöntőig jutott. Öltözékével - paradicsommadárnak keresztelték el, mert ritkán játszott fehér szerelésben -, hosszú hajával és viselkedésével azonnal közönségkedvenc lett.

Hosszú pályafutása alatt összesen hatvan ATP-tornát nyert egyesben, és ebből nyolc Grand Slam-diadal fűződik a nevéhez (Australian Open: 1995, 2000, 2001, 2003, Roland Garros: 1999, Wimbledon: 1992, US Open 1994, 1999).

Hétmilliárd forintot keresett

864 alkalommal győzött, kétszázhetvenszer hagyta el vesztesen pályát, és mindezért 31 043 450 dollárt kapott, vagyis közel hétmilliárd forintot.

Ő végrehajtotta azt a bravúr, ami rajta kívül csak Rod Lavernek sikerült, mind a négy Grand Slam tornát képes volt megnyerni. A jelenlegi világelső, Roger Federer és korábbi nagy riválisa, Pete Sampras sem tudta elérni ezt a teljesítményt.

Már tíz éve abba akarta hagyni

A világranglistát 1995. április tizedikétől vezette először, kevéssel huszonötödik születésnapja előtt. A perzsa származású világsztár az atlantai olimpiai győzelme után '97-ben úgy tűnt, felhagy a tenisszel, akkor épp a színésznő Brooke Shileds oldalán lehetett legtöbbször látni.

Több mint féléves szünet után azonban ismét játszott, megjött a kedve, és ugyan átmenetileg kiszorult a legjobb száz közül a világranglistán, hamarosan visszaküzdötte magát.

Két gyereke született Steffi Graftól

Agassi házastársa Steffi Graf, aki egyéniben 22 Grand Slam-tornát nyert, és 377 héten át vezette a világranglistát. A két szuperklasszis 2001-ben házasodott össze, és azóta két gyermekük született.