Vinokurov felvásárolná az Astana-Würth csapatot

2006.07.03. 15:28
Felvásárolná a Tour de France-ról a spanyol doppingbotrány miatt lemaradó Astana-Würth-öt a kerékpároscsapat legnagyobb sztárja, a kazah Alekszandr Vinokurov. A francia kerékpáros körverseny első, vasárnapi szakaszát Jimmy Casper nyerte, a sárga trikó Hincapie-é lett.

A doppingbotrányba keveredett Alexandr Vinokurov megvásárolná jelenlegi csapatát, az Astana-Würth-öt. "Két éven belül én leszek a sportigazgató. A jelenlegi vezetés nagyot hibázott, amikor nem vette meg a bűnvádi eljárás alá vont Manolo Saiz résztulajdonát" - utalt a 2003-as Tour bronzérmese a volt sportigazgatóra, akit a közelmúltban őrizetbe vettek, ám óvadék ellenében szabadlábon védekezhet.

A 32 éves klasszis - aki nem keveredett gyanúba az 58 kerekest érintő ügyben - azért nem lehetett jelen a francia viadal szombati rajtjánál, mert istállójából öt versenyzőt kizártak, és a maradék négy fő már kevés volt egy csapat kiállításához. "Természetesen továbbra is meg akarom nyerni a Tourt, jövőre újra nekiveselkedek" - tette hozzá Vinokurov.

Casper nyert, Hushovd megsérült

A Tour de France első, vasárnapi szakaszát a francia Jimmy Casper nyerte. A szombati prológon diadalmaskodó norvég Thor Hushovd elveszítette összetettbeli első helyét, és a sárga trikó az amerikai George Hincapie-é lett.

A skandináv versenyző nem csak emiatt lehet szomorú: a célbaérkezés után óriásit bukott, jobb karjából és a lábából ömlött a vér. Azonnal kórházba szállították, de várhatóan csak a hétfői rajt előtt derül ki, folytathatja-e a viadalt.

1. szakasz, Strasbourg-Strasbourg, 184,5 km:
1. Jimmy Casper (francia, Cofidis) 4:10:00 ó 2. Robbie McEwen (ausztrál, Davitamon-Lotto) azonos idővel 3. Erik Zabel (német, Milram) a.i. ...9. Thor Hushovd (norvég, Crédit Agricole) a.i.

Az összetettben: 1. George Hincapie (amerikai, Discovery Channel) 4:18:15 ó 2. Hushovd 2 mp hátrány 3. David Zabriskie (amerikai, Team CSC) 6 mp h.

Hétfőn az Obernai és Esch-sur-Alzette közötti 228,5 km vár azokra, akiket az egy hete kirobbant doppingbotrány után engedtek rajthoz állni.