Boonen az elvesztett hajrá ellenére első a Touron

2006.07.07. 01:19
A hosszú szökés után eredő csapatok végül erősebbnek bizonyultak, mint a Tour de France legkisebb embere, de a világbajnok Tom Boonen ismét kikapott a hajrában, ezúttal nem McEwen, hanem a korábbi háromszoros világbajnok Oscar Freire bizonyult gyorsabbnak nála.

5. szakasz - július 6, kedd: Beauvais-Caen, 225 km

A csütörtöki szakasz legfontosabb szökésében a Tour de France legkisebb embere, a mindössze egy méter ötvennyolc magas Samuel Dumoulin, a francia AG2R versenyzője alakított nagyot, mellette a Gerolsteiner, a Rabobank, a Quick Step, a Milram, a Cofidis és a Liquigas hat kerékpárosa próbálkozott meglépni a pelotontól. A kis ember és a Milram embere, Schröder hamar elléptek társaiktól és előnyüket sikeresen növelték tiz percnél többre, sőt, amikor ez a tizenhárom percet is meghaladta úgy tűnt, a sprinterek csapatai ma elengedik a szökevényeket.

Aztán a sárga trikót viselô Tom Boonen emberei úgy gondolták, hogy mégis elkezdenek dolgozni, és a Quick Step erőfeszítésének köszönhetően a peloton elkezdte ledolgozni hátrányát, ebben még az időközben eleredt esô sem jelentett akadályt számukra.

A cél előtt tizenöt kilométerrel Dumoulin és Schröder előnye alig több, mint két percre apadt, mikor az egyik tegnapi szökevény, az összetett ötödik helyén álló discoverys Egoi Martinez hatalmasat esett, de aztán talpra állt, és a mezőny után tudott eredni.

A Quick Step és a Credit Agricole aggresszív tempójának köszönhetően a céltôl három kilométerre megfogták a több mint kétszáz kilométeren át vezető szökevényeket, majd ismét esések borzolták a kedélyeket az utolsó kilométereken, végül a háromszoros világbajnok, Oscar Freire ért elsőnek a célba, megelőzve a csalódott Tom Boonent.

A sárga trikó továbbra is a Quick Step belga versenyzőjén maradt, - és mivel a holnapi szakasz a maihoz hasonlóan inkább a sprintereknek fekszik, - úgy tűnik, ez így lesz egészen a szombati egyéni időfutamig, ahol végre kiderül, milyen formában vannak az idei Tour ezidáig csendben lapuló esélyesei.

Eredmények:
1. Oscar Freire (Rabobank)
2. Tom Boonen (Quick Step)
3. Inaki Isasi (Euskaltel-Euskadi)
4. David Kopp (Gerolsteiner)
5 Robbie McEwen (Davitamon-Lotto)