Landis elvesztette a sárga trikót, Voigt a mai győztes

2006.07.16. 01:19
Lehet hogy hibázott, de lehet, hogy csak meg akart szabadulni a sárga trikóval járó felelősségről Floyd Landis. Az amerikai csapata hagyta elmenni a szökevényeket, akik közül a leggyorsabbnak a német Jens Voigt bizonyult, ő, és a második helyezett Oscar Pereiro Sio akkora előnnyel értek célba a mezőny előtt, hogy Armstrong egykori csapattársának le kellett mondania az összetett elsőségről a nap végén, a "maillot jaune" ma Pereiro Sio vállára került.

13. szakasz - július 15., szombat: Béziers - Montélimar, 231 km

A Béziers-i rajt után Toto Comesso (Lampre) próbálkozott megszökni a mezőnytől, a sikertelen kisérletet követően egy hat fős csoport (Voigt, Pereiro, Quinzato, Grivko, Chavanel és Coyot) tett szert alig több, mint tíz másodperc előnyre. Mivel a szökésben résztvevők közül az összetettben legjobban álló, negyvenhatodik Oscar Pereiro Sio majdnem huszonkilenc perccel volt lemaradva a versenyben vezető Floyd Landis mögött, úgy látszott, hogy a Phonak által vezetett peloton engedi meglépni a szökevényeket.

A nap harmadik hegye, a Cote de l'Arbousset után az időközben ötfősre fogyatkozott csoport már tizennyolc perc előnyre tett szert, és úgy tűnt, Landis csapatát még mindig nem nagyon zavarja az, hogy - amennyiben továbbra is hasonló tempóban tekernek a szökevények - akár a sárga trikó is veszélybe kerülhet a nap végére.

Százkilencvenöt kilométerrel a rajt után már majdnem fél óra előnnyel vezettek az élen állók, a virtuális sárga trikó így Pereiro vállára került. Kicsit később a milramos Grivko sikertelen próbálkozása rázta fel az élen haladókat, de az ukrán támadását sikeresen verték vissza a többiek, mi több, az erejével teljesen elkészült versenyző le is szakadt az élen tekerőktől.

A montelimari cél előtt a tapasztalt Jens Voigt és Pereiro ellépett társaitól, az elsőséget végül a harmincnégy éves német versenyző szerezte meg, és mivel a gyakorlatilag sétatempóban utazó mezőny végül több, mint huszonkilenc perc hátránnyal később ért célba, a sárga trikót Oscar Pereiro Sio vehette fel a nap végén.

Eredmények:
1 Jens Voigt (Team CSC) 5.24.36 (42.513 km/h)
2 Oscar Pereiro (Caisse d'Epargne-Illes Balears)
3 Sylvain Chavanel (Cofidis)
4 Manuel Quinziato (Liquigas)
5 Andriy Grivko (Milram)