Floyd Landis nyerte az idei Tour de France-t

2006.07.23. 21:17
Idén is egy amerikai, a svájci Phonak csapatba tartozó Floyd Landis nyerte meg a kilencvenharmadik francia kerékpáros körversenyt. Az utolsó szakaszon szokás szerint nem változott az eredmény, a zöld trikót Robbie McEwen, a pöttyöst Mickael Rasmussen, a fehéret Damiano Cunego tartotta meg. A Champs-Elysées-re érkező vasárnapi szakaszt Thor Hushovd nyerte.

A Tour de France utolsó napja általában nem versengéssel, hanem laza csevegéssel telik, ezúttal sem volt ez másként. A trikókért folytatott harcok már eldőltek a korábbi szakaszokon, az utolsó, nem túl nehéz, különösebb emelkedők nélküli szakaszon pedig már nem érdemes szökésekkel próbálkozni, hiszen a renitenskedőket úgyis megfogják a többiek.

Floyd Landis
Floyd Landis Fotó: AFP

A Párizsba tartó 154,5 kilométeres szakasz így eseménytelenül telt, eleinte a Phonak csapat diktált kényelmes, 30 km/órás átlagsebességet, az első hegyi hajránál pedig hagyták elmenni Rasmussent, aki így begyűjthette a negyedik kategóriás emelkedőért járó 3 pontot. Később két szökési kísérlet is volt, ám komoly előnyre senkinek nem sikerült szert tennie.

Büntető tempó Párizsban

A Párizs előtti első sprintet McEwen nyerte, majd a Phonak ismét visszatért a peloton elejére, hogy bevezesse a versenyt Párizsba. A Champs-Elysées-n megtett nyolc kör közül az elsőt hagyományosan a legidősebb versenyző vezeti. Ez idén Ekimov volt: a Discovery negyvenéves versenyzője 1990 óta csak két Tourt hagyott ki, az idei után azonban visszavonul.

Az utolsó néhány kör során olyan gyors volt a tempó, hogy senki nem bírt megszökni. Előbb Vasseur, majd Flecha, sőt még Ekimov is megpróbált elmenni, de hiába. Két kilométerrel a cél előtt a discoverys Hincapie és Popovics igyekezett felváltva lerázni a többieket, ekkor azonban jöttek a sprinterek. A verseny az utolsó 200 méteren dőlt el, McEwen nem bírta végig erővel, így Hushovd - a prológ győztese - nyerte a szakaszt.

A 2006. évi Tour de France-ot Floyd Landis nyerte, Greg Lemond és Lance Armstrong után a harmadik amerikai, akinek ez sikerült a verseny történetében.