Görögös felkészülés után rajtol az úszó-Eb

2006.07.26. 14:11
A magyar úszók eddig 55 aranyérmet nyertek Európa-bajnokságon. Ha szerencséjük lesz, a Margitszigeten elérhetik a hatvanat. Az elvárás három vagy négy, de ha Cseh László ereje teljében úszik, egyedül ő besöpörhet négyet. Az ünnepélyes megnyitó szerda este lesz, a műúszók addigra már bemutatkoznak, az úszók csak a jövő hétfőn. Az uszoda athéni tempóban készült el, akárcsak két éve az olimpia előtt, most is többen fogadtak volna, hogy nagyot fogunk égni. Nem így lett, és újra ünnep lehet a Széchy Tamásról elnevezett medencében.

Sydney olimpiai bajnoka, Kovács Ági még 2000-es olimpiai aranya előtt, tizenévesen kérte meg a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) jelenlegi főtitkárát, Ruza Józsefet, hogy ha lehet, intézkedjen, mert nem szeretne ennyit utazni, és legyen egyszer itthon Európa-bajnokság. A huszonöt éves Ágnes azóta már mindent megnyert, és szeretne a Margitszigeten, saját közönsége előtt elbúcsúzni.

Darnyi és Gyárfás kulcsszerepben


Kattintson!

Az ötvenegyszeres magyar bajnok volt alighanem az egyik legboldogabb, amikor a németországi Riesában 2002 decemberében a LEN kedvező döntést hozott, vagyis Budapest kapta a 2006-os Úszó-, Műugró-, Műúszó és Nyíltvízi Európa-bajnokságot.

Ezen a tanácskozáson kampányolt először a sportág ikonja, verhetetlen versenyzője, a négyszeres olimpiai bajnok, Darnyi Tamás is, aki ha kellett plakátragasztásban állított fel csúcsot, ha kellett győzködött. A MÚSZ elnöke, Gyárfás Tamás nélkül persze elképzelhetetlen lett volna a rendezés, kierőszakolta a kormánygaranciát, ő volt a motorja aztán a hazai harcnak.

Ragadós athéni példa

Két éve még az Index is azon hörgött, hogy a görögök milyen csúszásokkal és kapkodással készültek az olimpiára, aztán bekövetkezett nálunk is ugyanaz, amit a balkáni tempónak tudtunk be. Hogy a párhuzam teljes legyen: akárcsak Athénban, az utolsó pillanatokban nálunk is a csúcsszuper villamosokkal akadt gond.

A fától az uszodát

Arról már nem Gyárfás tehet, hogy az első döntéssel ellentétben nem Lágymányoson épült meg uszodakomplexum, hogy a Kőér utcában sem esett egyetlen kapavágás sem. A kormány végül úgy döntött, hogy a spórolás érdekében - az azóta már talán vissza is sírt Draskovics-csomag, ugye - a Margitszigetre viszi az Eb-t. Így a kasszában maradt egy elenyésző tétel, másfélmilliárd forint, és eldőlt, hogy nem épül új uszoda, a meglévőt bővítik.


A legritikusabb pillantban: az áprilisi árvíz után (fotó: Barakonyi Szabolcs)

Jöttek aztán a természetvédők, élükön Tahi Tóth Lászlóval, és sérelmezték a fák kivágását, még akkor is, ha kétszer annyit ültettek helyettük. A kezdeti súrlódás után a helyzet az áprilisi eleji rekordárvízzel vált tarthatatlanná, akkor borult ki másodszor Gyárfás - az volt a látványosabb és érzékletesebb -, aki az első felháborodását kétségkívül a kormánynak szánta, amiért az a bővítés mellett határozott.

A LEN igazgatója, Szakadáti László május elején tett látogatást, felmérte a tócsahelyzetet, és jobb híján bízott benne, hogy minden rendben lesz. De ahogy az lenni szokott - kivéve a Wembley-stadiont -, a végén minden rendben lett.

Tényleg nagy esemény

Szerdán, az ünnepélyes megnyitó napján, illetve a tíz órakor kezdődő műúszáskor a munkások még dolgozni fognak. A Margit hídi állapotokat hagyjuk is, a villamosok szerdán talán már járni fognak.

Az úszó-Európa-bajnokságról azt nyilatkozta a LEN főtitkára, hogy az idei sportévad harmadik legjelentősebb versenye, nem véletlen, hogy ötven országban közvetítik. Úgynevezett "nagy Eb-ről" van szó, az olimpiai ciklus felénél tartunk ugyanis, a következő kontinensbajnokság pár hónappal az olimpia előtt lesz, akkor már a többség tartalékol, és el sem megy.

A kapitány jobban izgul, mint az olimpia előtt

A helyszínen négyezerötszáz néző lehet jelen - a sajtónak és a VIP-vendégeknek, versenyzőknek további kétezerötszáz hely van fenntartva -, a telt házat nem lehet garantálni, de nagyon valószínű. A legolcsóbb jegy ötezer forint, a legdrágább tizenötezer. (A műúszásra, műugrásra változik az összeg, négyszáz, illetve kétezer az alső és felső korlát.)

Kivált, mert minden napra érmet vár a szövetségi kapitány. Kiss László jobban izgul, mint egy olimpia előtt. A magyar úszók nagyon tisztességesen felkészültek, Turi György vezetőedző például azt mondja, hogy mindenkinek egyéni rekordot kellene úsznia.


Kattintás!

Budapest amúgy harmadszor rendezhet Eb-t, az elsőn, 1926-ban még csak férfiak indulhattak, egy év múlva csatlakozhattak a nők. 1958-ban a forradalom utáni emigráció érzékenyen érintette az úszókat is, klasszisok és tehetséges fiatalok hagyták el az országot, így nem lett magyar arany. Pontosabban csak úszásban nem, mert Ujvári László, alias Pinokkió, szerzett egyet - máig az egyetlent - műugrásban, illetve az akkor még a programban szereplő pólótornát is a hazai csapat nyerte.

Nem csak Csehből áll a csapat

A magyarok jelenlegi legnagyobb esélyese, Cseh László négy számban indul, és a kapitány szeme se rebbenne, ha mind a négyet megnyerné. 400 vegyesen a világcsúcsot tűzte ki magának, a másik három számban - 100 és 200 hát, illetve 200 vegyes - is közel kerülhet hozzá, de az Európa-rekord biztosan veszélyben lesz. "Nekem csak lehetetlen céljaim lehetnek" - értékelte önmagát és felfogását az olimpián lábtörése után is bronzérmet szerző világklasszis.

Az athéni második, már tizenhat éves Gyurta Dániel pillanatnyilag második az európai ranglistán, éremre feltétlenül esélyes, csakúgy, mint a pillangózó Boulsevicz Bea.

Az ifjúságiak között már kitűnően szereplő Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna is kész az áttörésre, és akkor még nem szóltunk a búcsúzó Kovács Ágnesről, aki két számban is érmet csíphet el. Ha már annyira szeretett volna pesti Eb-t, biztosan jól időzít, és szokásához híven kiválóan hajrázik ezúttal is 200 mellen és 200 vegyesen is.