Budapest rendezi a 2006-os úszó EB-t

2006.07.27. 16:33
Az Európai Úszó Liga legfelső vezető testületének, a Bürónak Gröditzben tartott ülésén eldőlt, hogy a hollandiai Eindhovennel szemben Budapest rendezheti 2006-ban az úszó, műúszó, műugró és hosszútávúszó Európa-bajnokságot.
Szombat délelőtti mindkét pályázó város még egy ehetőséget kapott, hogy egy utolsó prezentációval meggyőzze a döntéshozókat. A prezentációk után titkos szavazáson dőlt el a verseny Budapest javára.

Erősebbnek bizonyult a pályázat

Bartolo Consolo, a LEN olasz elnöke a riesai hivatalos bejelentésen nem volt hajlandó elárulni a voksolás végeredményét. Az MTI nem hivatalos forrásból úgy tudja, hogy 10-0 volt a különbség Budapest javára, ami már csak azért is figyelemreméltó eredmény, mert a döntéshozó testületnek holland tagja is van. Bartolo Consolo a megígért létesítményeket, az anyagi hátteret és a televíziósokkal kapcsolatban szerzett jó tapasztalatokat emelte ki, mint amelyekben a magyarok erősebbeknek bizonyultak a hollandoknál. Emellett feltehetően közre játszott az is a sikerben, hogy tavaly a vízilabda Európa-bajnokságot közmegelégedésre rendezte meg Budapest.

Új uszoda Pesten

Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke azt mondta, hogy az új Eb-uszodát 2005-re fejezik majd be Budapesten. Szavaiból az derült ki, hogy a Margitszigettel szemközti pesti oldalon épül majd fel valószínűleg a komplexum. Gyárfás a távirati irodának úgy nyilatkozott, hogy büszke lehet az a csapat, amelyik kivívta ezt az eredményt. Óriási erőt jelent az új uszoda építésére vállalt nélkülözhetetlen kormánygarancia, rögtön partner volt a magyar televízió, amely szintén megadta a biztosítékot a nemzetközi színvonalú közvetítésre, s szükség volt a politikusok, Medgyessy Péter, Jánosi György, Demszky Gábor, Schmitt Pál támogatására - jegyezte meg a magyar elnök, aki korábban arra az esetre, ha nem nyer Budapest, kilátásba helyezte lemondását.

Budapest harmadszor

A magyar főváros egyébként 1926 - ez volt az első kontinensbajnokság - és '58 után harmadszor rendezheti meg a viadalt, ami egyébként magyar kezdeményezésre - Donáth Leó volt az ügy fő harcosa - jött létre. Az elsőt a Császár uszodában, a másodikat a Margitszigeten rendezték. Hazai rendezés esetén eddig mindkétszer két aranyérmet nyertünk - 26-ban a gyorsúszó Bárány István és a pólócsapat, 58-ban a toronyugró Ujvári és megintcsak a pólóválogatott -, most itt lehet az esély a jobb szereplésre.