Minden versenynapra érem várható az úszó-Eb-n

2006.07.27. 16:30
Budapest legutóbb negyvennyolc éve rendezhette meg az úszók Európa-bajnokságát, így a rekordlétszámú magyar csapat érthetően szeretné kiszolgálni a nézőket a Margitszigeten. Kiss László kapitány izgatottabb, mint egy olimpia előtt, és szeretné, ha három vagy négy aranyérmet nyernének Cseh Lászlóék.

Mintegy kétmilliárd forintba került a margitszigeti Hajós Alfréd uszodához csatlakozó új vízi központ, a jövő szerdán kezdődő Európa-bajnokság színhelye, amellyel egyedülálló, korszerű, európai színvonalú komplexum jött létre. Szerdán, a medence partján Demszky Gábor főpolgármester kifejtette, hogy az új központ nemcsak a versenysportot szolgálja, hanem oktatási célokat is, és a tömegsportnak ugyancsak új lehetőségeket teremt a szigeti szolgáltatások bővülése révén.

Húsz- és negyvenmillió a fővárostól

Hozzátette, hogy Budapest azzal is hozzájárult a létesítmény megvalósulásához, hogy rendelkezésre bocsátotta a Margitsziget értékes területeit, segítette a használatba vételt az időben érkezett szakhatósági engedélyekkel, az építkezés közben megrongálódott szigeti útvonalakat saját keretből felújította. A főváros az Eb alatt vízibuszt közlekedtet, miközben a közterületfenntartó emberei gondoskodnak a Margitsziget tisztán tartásáról, a szemét elszállításáról, a locsolásról, a karbantartásról.


Nézze meg az új uszodát

Ami a konkrét segítséget illeti, a főváros húszmillió forintot ad az Eb-rendezés költségeihez, és további negyenmilliós logisztikai támogatást nyújt a résztvevők, a nézők tömegközlekedési eszközökkel, így a sűrűbben járó 26-os buszokkal, vagy éppen BKV-hajókkal történő szállításához.

Negyvennyolc éve várt esemény

A szerdai sajtótájékoztatón Gyárfás Tamás bejelentette, hogy az Eb nyitónapján, jövő szerdán - amelynek programjában a műúszók hivatalos versenye mellett, az Eb kiegészítő programjaként lesz például magyar-horvát férfi válogatott vízilabda-mérkőzés is - ingyenes a belépés a Széchy Tamás nevét viselő vadonatúj uszodaegyüttesbe, a beengedés érkezési sorrendben történik.

Maguk az úszók július utolsó napjától versengenek augusztus hatodikáig, és amint azt Kiss László szövetségi kapitány hangoztatta: már csak azért is roppant izgatottan várják valamennyien az Eb-t, mert azt negyvennyolc év után rendezik meg ismét Budapesten.

Három vagy négy aranyat vár a kapitány

Elvárásként megismételte, hogy minden napra szeretnének egy magyar érmet, összességében pedig három-négy aranyérmet tart reálisnak. Hat nyolc olyan szám van, amelyikben a végső siker sem kizárt. A Kovács Ágnest, Cseh Lászlót, Gyurta Dánielt és más kiválóságokat felvonultató válogatott ötvennyolc fős, tehát rekordlétszámú lesz.

"Élünk a rendező jogával, és valamennyi számban négy versenyzőt indítunk. A férfiaknál 400 vegyesen, a nőknél 200 pillangón vagyunk a legkiegyensúlyozottabbak. Sokkal jobban izgulok, mint egy világbajnokság vagy akár még egy olimpia előtt, mert a hazai közönség előtt szeretnénk kitenni magunkért. Nem szeretnénk emellett lemaradni a kajakosok, illetve az öttusázók mögött, így terhek is vannak rajtunk."

Nemcsak Cseh Lászlóból áll a csapat

Cseh László edzője, Turi György úgy kezdte értékelését, hogy szerencsére nemcsak Cseh hozhat aranyakat, nemcsak egy fős a csapat, hanem mások is felzárkóztak az olimpiai bronzérmes klasszis mellé. "Nagyon tisztességesen felkészültünk, az úszók tökéletesen tisztában vannak azzal, milyen verseny előtt állunk, és hogy a korábbi nagy úszóinknak nem adatott meg az a lehetőség, hogy hazai pályán nyerhessenek. Mindenki az egyéni legjobbjára készül, Lacika esetében ez az Európa-csúcs megdöntését jelentené."

Az európai szövetség, a LEN magyar igazgatója, Szakadáti László megemlítette, hogy jó egy éve, májusban még az is kérdéses volt: lesz-e egyáltalán uszoda az Eb-re. A fővárosnak, a szervezőbizottságnak köszönhetően végül elkészült a létesítmény, és bár még nem minden tökéletes, hite szerint a versenyek kezdetére minden a helyére kerül.

Nyolcvan százalékos köszönet

Úgy fogalmazott, hogy jelenleg "nyolcvan százalékos a köszönete", ám a befejező nap utánig, augusztus hetedikéig illő várni. Teljes egészében csak akkor fogja tudni megköszönni a munkát, az Európa-bajnokság lebonyolítását a LEN nevében, ha az utolsó résztvevő is elutazott a magyar fővárosból.