Gyurcsányt most az úszó-Eb-n fütyülték ki

2006.07.27. 10:56
A huszonnyolcadik vizes Európa-bajnokság első napján az oroszok és a németek egy-egy aranyérmet nyertek. A magyarok egyelőre nem jutottak az első tíz közelébe. A miniszterelnök Gyurcsány Ferencnek viszont kínos pillanatokat kellett átélnie, beszéde előtt és alatt kifütyülték, a lelátó néhány pontján anyázták is. Darnyi Tamás felhúzta a zászlót, és így Budapesten harmadszor kezdődhetett el az Eb.

Szerda délelőtt a műúszónők selejtezőivel hivatalosan is elkezdődött a huszonnyolcadik vizes Európa-bajnokság a Margitszigeten. Az első aranyérmet azonban nem ők, hanem a hosszútávúszók között osztották ki a Balatonon.

Tizedek döntöttek tíz kilométeren

A nők öt kilométeres versenyét az orosz Szelivercova nyerte, a férfiak tíz kilométeren indultak, itt a német Lurz hajszállal verte holland riválisát, van den Weijdent.

A magyar indulóknak nem sikerült a legjobb tíz közé kerülniük, igaz ez a műúszó Acsay Csillára is, aki a selejtezőben tizenötödik lett, így nem került a szombati tizenkettes döntőbe.

Bevonultak a korábbi olimpiai bajnokok

Ezek után nyolc órakor került sor a megnyitóra, amelyikre bevonultak a korábbi magyar klasszisok, köztük az úszásban olimpiai bajnoki címet szerzett Novák Ilona, Temes Judit, Czene Attila, Rózsa Norbert, Szabó József, Wladár Sándor, illetve a pólósoknál ötkarikás aranyérmes Dömötör Zoltán és Markovits Kálmán.

A felvonulás végén Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó a magyar nemzeti lobogót, Kárpáti György háromszoros ötkarikás aranyérmes vízilabdázó, a kontinentális szövetség, a LEN, Újvári László Eb-aranyérmes műugró pedig a főváros zászlaját húzta fel az árbocra.

Az úszás a herceg

Ezek után az Európai Úszó Szövetség (LEN) elnöke, Bartholo Consolo alighanem elgondolkodhatott azon, mennyire népszerű mostanság a miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc, mert mindenkit tapssal köszöntöttek, csak őt füttyszóval.

Az olasz főnök megköszönte Budapestnek, a Gyárfás Tamás vezette szervezőbizottságnak, aztán Gyurcsány helyenként remegő hangon utalt arra, ha a sportok királynője az atlétika, az úszást nevezhetjük hercegnek.

Egy kis anyázás is a programon

"A sport része nemzeti kultúránknak" - mondta el sokadszor, és hozzátette, hogy a sport által elhihetjük: többre vagyunk képesek, mint bárki is korábban hitte volna."

A beszéde alatt amúgy a lelátó néhány pontján anyázták is, akkor azonban mindent elsöprő taps csattant fel, amikor korábbi kiválóságok neveit - Darnyi Tamás, Egerszegi Krisztina, Székely Éva, Széchy Tamás - ismertette.

Mozsárágyú és lufik

"Kezdődjön hát a verseny" - zárta mondandóját, miután eldördült egy mozsárágyú, a piros-fehér-zöld lufik pedig felszálltak az égbe.

Az est végén a horvát és a magyar pólóválogatott játszott felkészülési meccset.

Eredmények:
nyíltvízi úszás, férfiak, 10 km, Európa-bajnok:
1. Thomas Lurz (Németország) 1:58:12.1 ó
2. Maarten van den Weijden (Hollandia) 1:58:13.5
3. Christian Hein (Németország) 1:58:16.6
...14. Gercsák Csaba 1:58:57.9


nyíltvízi úszás, nők, 5 km, Európa-bajnok:
1. Jekatyerina Szelivercova (Oroszország) 1:01:50.8 ó
2. Cathy Detrich (Franciaország) 1:01:52.3
3. Larissza Ilcsenko (Oroszország) és Jana Pechanova (Csehország) 1:01:52.4
...22. Prohászka Ágnes 1:07:01.5
...23. Sallai Ágnes 1:08:24.6
...24. Gledura Bianka 1:08.32.6