Vizes-Eb: befejezték a műúszók és a hosszútávúszók

2006.07.30. 21:46
A szombati vihar a Margitszigeten és a Balatonon is okozott gondot, de a vizes Európa-bajnokságon vasárnap így is véget értek az oroszok dominálta műúszóversenyek és a német fölényt hozó nyílt vizi számok.

A szombati esőzés miatt három döntőt is bonyolítottak vasárnap a műúszoknél és ezeken lett teljes az orosz hegemónia.

Legyőzhetetlen oroszok

Kezdődött a kombinációs számmal. A győztes csapat - amelyben a 20 éves Natalja Iscsenko már második aranyérmének örülhetett - a címvédő spanyolokat és az olaszokat utasította maga mögé. Az Acsay Csilla, Aranyossy Zsófia, Árkovics Petra, Boros Edit, Győri Júlia, Hidasi Kata, Kárpáti Bernadett, Kiss Júlia, Ökrös Anna, Radványi Dóra, Stumpf Kata összeállítású magyar együttes tizedikként zárt.

A szám gyakorlatilag legyőzhetetlen szuperklasszisai, a Davidova, Jermakova kettős nyerte meg párosversenyt. A két Anasztaszja alkotta duett, amely az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki cím védője, a selejtezők után a fináléban is pompásan szerepelt, s óriási fölénnyel jutott aranyéremhez. Sikerük azt is jelentette, hogy a délelőtti csapatdiadal után mindketten dupláztak Budapesten. A szám magyar kettőse, Aranyossy Zsófia és Ökrös Anna a selejtezőkben a 15. lett, így kiszorult a 12-es döntőből.

Triplázás húszévesen

Az erőviszonyoknak megfelelően a jó másfél évtizede verhetetlen orosz műúszónyolcas győzelmét hozta - dugig telt lelátók előtt - a szombati vihar miatt vasárnap estére halasztott csapatdöntő. Ez azt jelentette, hogy a kontinensvetélkedőn a szakág mind a négy számában orosz elsőség született.

A csapatban címvédő hölgykoszorú a vízi balett összes szépségét felvonultatva végzett az élen, ennél fogva az 1991-es athéni szovjet győzelmet követően a nyolcasok vetélkedésének összes Európa-bajnoki aranya az övék Sheffield (1993), Bécs (1995), Sevilla (1997), Isztambul (1999), Helsinki (2000), Berlin (2002) és Madrid (2004) után a magyar fővárosban is. A szakág legeredményesebbje lett Iscsenko aki a kora délutáni délelőtti elsőségét követően vasárnapi második, összesen harmadik budapesti Eb-aranyához jutott hozzá.

A magyar csapat - miután összesen 11 induló volt - a selejtezőkből automatikusan bekerült a 12-es döntőbe, ahol azonban nem tudott javítani: egyedül a németeket megelőzve a 10. helyen végzett.

A nyílt vizen is vége

A szombati vihar nemcsak Budapesten okozott csúszást, hanem jócskán megrongálta Balatonalmádiban is a nyíltvízi versenyek kijelölt pályáját. Végül vasárnap reggel mintegy félszázan építették újjá 4-5 órás munkával a pályát és így tízkor menetrend szerint elrajtolt az utolsó szám a szakágban, a nők 25 km-es versenye.

Ezt a a csütörtöki 10 km-es számban is győztes német Angela Maurer nyerte. A 31 éves győztes mögött az orosz Natalija Pankina lett a második, míg a szintén német Stefanie Biller harmadikként ért a célba.

A nyílt vizi versenyeken a hat lehetséges aranyból négyet a németek gyűjtöttek be. Ebben a szakágban született az első magyar érem az Eb-n: a visszatérő Kovács Rita második lett a tízkilométeres távon.

Vasárnapi eredmények, éremtáblázatok

Szinkronúszás, kombináció, Európa-bajnok: Oroszország 97,900 pont 2. Spanyolország 95,900 3. Olaszország 93,500 ...10. Magyarország 83,000
Műúszás, páros, Európa-bajnok: Anasztaszja Davidova, Anasztaszja Jermakova (Oroszország) 98,800 pont 2. Gemma Mengual, Paola Tirados (Spanyolország) 97,500 3. Elefteria Ftuli, Evantia Makrigianni (Görögország) 94,000
Műúszás, csapat, Európa-bajnok: Oroszország 98,800 pont 2. Spanyolország 97,300 3. Olaszország 93,600 ...10. Magyarország 83,400
A műúszó szakág éremtáblázata: 1. Oroszország 4 arany, - ezüst, - bronz 2. Spanyolország -, 4, - 3-4. Görögország -, -, 2 Olaszország -, -, 2

Hosszútávúszás, nők 25 km, Európa-bajnok: Angela Maurer 2. Natalija Pankina, 3. Stefania Biller
A hosszútávú szakág éremtáblázata:
1. Németország 4 arany, 1 ezüst, 1 bronz 2. Oroszország 1, 2, 1 3. Franciaország 1, 1, 1 4-5. Hollandia -, 1, - MAGYARORSZÁG -, 1, - 6-7. Csehország -, -, 1 Olaszország -, -, 1