Landis B-tesztje is pozitív lett

2006.08.05. 17:45
Floyd Landis a svájci Phonak csapat versenyzője volt a verseny történetében a harmadik amerikai, aki megnyerte a francia kerékpáros körversenyt. Öröme azonban nem tarthatott sokáig, hiszen győzelme után négy nappal a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elnöke, Pat McQuaid bejelentette, mindössze egy doppingeset volt a viadalon, de az pont a győztesé. Landis azonban tagadta a vádakat, de most a B próba is a bűnösségét igazolja.

A B próba igazolta az első teszt pozitív eredményét, azaz a szabálytalanul magas tesztoszteronszintet Floyd Landisnél, a Tour de France országúti kerékpáros körverseny győztesénél - jelentette be szombaton a sportág nemzetközi szövetsége (UCI).

A Phonak azonal kirúgta versenyzőjét

Ezek után a tengerentúli kerekest várhatóan megfosztják elsőségétől - ő lesz a franciaországi viadal történetének első bajnoka, akit utólag diszkvalifikálnak -, az UCI pedig két évre eltiltja. A Tour győztese ezt követően az eredetileg másodikként zárt spanyol Oscar Pereiro Sio lesz.


Floyd Landis zöldben és a jelenlegi győztes Oscar Pereiro Sio

Csapata, a Phonak a szombati bejelentés után máris közölte, hogy szerződést bont vele. "Landis vétett a klub etikai szabályzata ellen, ezért menesztjük. Különböző fórumokon megpróbálja majd bizonyítani igazát, de ebben a harcban a csapat már nem kíván részt venni" - áll a Phonak közleményében.

Eltiltása után is folytatja karrierjét

Az ártatlanságát hangoztató, 30 éves Landis korábban már jelezte: amennyiben bűnösnek nyilvánítják, a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul, és esetleges eltiltása után is folytatni fogja karrierjét. Ezt egy közlemény útján szombaton is megerősítette: "Soha nem éltem tiltott szerekkel, így tesztoszteronnal sem. Én voltam a legjobb a Tour de France-on, ezért vagyok én a bajnok. Az ügyvédeim már felkészültek a különböző jogi lépések megtételére" - írta.

Az amerikai kerekes az A próba pozitív eredményének közzététele óta azzal védekezett, hogy a magas tesztoszteronszintet a szervezete produkálta, tehát természetes hormonról van szó. Landist a július 23-án zárult viadal 17. szakaszán aratott győzelme után, Morzine-ben ellenőrizték.