Egyéniben Manaudou és Cseh a legeredményesebb az Eb-n

2006.08.07. 15:40
Az egyéni számokat tekintve a nőknél a francia Laure Manaudou, a férfiaknál pedig Cseh László volt a vasárnap véget ért margitszigeti úszó-Európa-bajnokság legeredményesebb versenyzője. Az országok versenyét az oroszok nyerték, a magyar csapat a tizedik helyen végzett.

Több remek úszót is láthattak a Margitszigeten a vasárnap véget ért úszó-Európa-bajnokság nézői. Közülük is kiemelkedett azonban a nőknél a francia Laure Manaudou, és a német Britta Steffen, míg a férfiaknál a vegyes úszásban Európában verhetetlen Cseh László és az olasz Magnini.

Aranyak mellett rekordok

A 19 éves Manaudou, a franciák olimpiai és világbajnoka négy arany- és egy bronzérmet szerzett a Széchy Tamás uszodában. Többek között diadalmaskodott 100 m háton, 200 m vegyesen, valamint 400 és 800 m gyorson, ráadásul a váltó tagjaként további két harmadik helyet is begyűjtött. Az már csak plusz volt a teljesítményén, hogy a két gyorsúszó szám közül a rövidebb távon világcsúcsot, a hosszabbon Európa-rekordot állított fel.


Laure Manaudou

A francia négy egyéni aranya nem példanélküli, korábban Egerszegi Krisztinának és az NDK-s Ute Gewenigernek sikerült ez a bravúr. A magyar úszófenomén 1993-ban, a sheffieldi Eb-n a 100 m hát, 200 m hát, 200 m pillangó és 400 m vegyes után állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, míg Geweniger 1981-ben nyert négy egyéni aranyérmet.

Cseh egyeduralkodó Európában

Az olimpiai bronzérmes Cseh László - aki a magyar küldöttség mindkét aranyát nyerte - a 200 és 400 m vegyes elsősége mellett 200 m háton másodikként zárt. Fő számában a hosszabb távon ugyan elmaradt a világcsúcstól és egyéni legjobbjától, amiért szomorú volt, de így is több mint négy másodpercet vert a második helyen célba érő olasz Marinra.


Britta Steffen

A stafétákat is figyelembe véve a német Britta Steffen, illetve az olasz Filippo Magnini vitte el a pálmát eredményességi szempontból. Előbbi összesen négy aranyat és egy ezüstöt, míg Magnini három aranyat és egy bronzot nyert.

Az oroszok nyerték a csapatok versenyét

Az országok versenyét az oroszok nyerték, 16 aranyéremmel, míg mögöttük a németek és a franciák következnek. A magyar csapat két arany, két ezüst és öt bronzéremmel a tizedik helyen végzett.

A legeredményesebb versenyzők:
egyéni számokban:
férfiak:
1. Cseh László 2 arany/1 ezüst/- bronz 2. Jurij Priljukov, Arkagyij Vjacsanyin (mindkettő orosz) 2/-/- 4. Filippo Magnini (olasz), Pieter van den Hoogenband (holland), Oleg Liszogor (ukrán), Andrij Szergyinov (ukrán) 1/-/1

nők:
1. Laure Manaudou (francia) 4/-/1 2. Britta Steffen (német), Otylia Jedrzejczak (lengyel) 2/-/- 4. Therese Alshammar (svéd), Kirsty Balfour (brit) 1/1/-

az összes szám figyelembe vételével:
férfiak:

1. Magnini 3/-/1 2. Vjacsanyin 3/-/- 3. Cseh 2/1/- 4. Priljukov, Roman Szludnov (orosz) 2/-/-

nők:
1. Steffen 4/1/- 2. Manaudou 4/-/3 3. Jedrzejczak, Balfour, Annika Liebs (német) 2/1/-

Az országok versenyében:
Oroszország 16 7 3
Németország 12 10 6
Franciaország 6 3 9
Olaszország 5 6 11
Ukrajna 5 4 5
Lengyelország 5 2 1
Svédország 3 3 -
Nagy-Britannia 2 5 6
Hollandia 2 3 3
Magyarország 2 2 5