Tizedszer Tiszaújvárosban a világelit

2006.08.07. 11:21
A svájci triatlon világbajnokság előtt az utolsó Világkupa-futamot Tiszaújvárosban rendezik meg a hétvégén. A város az egyedüli, amelyik az elmúlt tíz évben mindig futamot rendezhetett, a világklasszisok imádják a helyszínt. Igen rangos mezőny lesz, olimpiai és világbajnokok is harcolnak a pontokért, illetve az előkelő helyezésekért.

Jubileumhoz érkezett Tiszaújváros, ugyanis augusztus tizenharmadikán, sorrendben tizedik alkalommal rendezhet triatlon Világkupa-futamot. "Tiszaújvároson kívül egyetlen város sem mondhatja el magáról, hogy tíz éven át Világkupa-versenynek adott otthont. Mivel ez lesz az utolsó rangos viadal a szeptemberi, lausanne-i világbajnokság előtt, rendkívül erős mezőny gyűlik össze" - mondta Márkus Gergely versenyigazgató.

Két olimpiai bajnok is a mezőnyben

"Mindez persze nemcsak a vb-felkészülésnek tudható be, hanem annak is, hogy a Világkupa-versenyeken szerezhető ranglistapontokkal lehet kvalifikációhoz jutni a pekingi olimpiára. Mindezeken túl pedig a Tisza-parti város a versenyzők egyik kedvenc helyszíne, már csak a hagyomány és a nagyszerű vendéglátás miatt is" - tette hozzá Márkus, aki egyben az európai szövetség főtitkára.

A sportvezető szerint a férfi mezőnynek két olimpiai bajnok, azaz a kanadai Simon Withfield (2000) és az új-zélandi Hamish Carter tagja lesz, de indul a január óta sérüléssel bajlódó, a térdét még mindig fájlaló címvédő kazah Dmitrij Gaag, aki korántsem mellesleg a tiszaújvárosi klub versenyzője és a Vk miatt az Ázsia-bajnokságot hagyja ki.

Tizenegy fős magyar különítmény

Tiszaújvárosba érkezik a vb-címvédő ausztrál Peter Robertson és a korábbi Európa-bajnok spanyol Ivan Rana is. A nőknél szintén van világ- és Európa-bajnok az indulók között: a brit Leanda Cave 2001-ben lett vb-első, míg a spanyol Ana Burgos Európa legjobbja volt korábban.

Lehmann Tibor szövetségi kapitány arról számolt be, hogy a férfiaknál hatan, a nőknél pedig öten képviselik majd a magyar színeket az egyaránt hetvenöt fős mezőnyben.

Húszon belülre kerülhet Kuttor Csaba

Az erősebbik nemnél Kuttor Csaba, Török Dániel, Pocsai Balázs, Nógrádi Tamás, Balogh Lőrinc és Bajai Péter, míg a nőknél Walkó Andrea, Szabó Zita, Vanek Margit, Koch Renáta és Kovács Zsófia áll rajthoz a másfél kilométer úszásból, negyven kilométer kerékpározásból és tíz kilométer futásból álló viadalon. A szakvezető a férfiaknál két húszon belüli helyezést vár, míg a nőknél a tisztes helytállás a cél.

A tiszaújvárosi Világkupa-verseny hagyományosan, immár nyolcadik alkalommal egy egész heti programsorozat záróeseménye. A péntektől jövő vasárnapig tartó Triatlon Nagyhéten lesz bogrács főzőverseny, több koncert, illetve tömegsportrendezvény, továbbá egy nappal a Vk-futam előtt junior Európa Kupa-verseny.

A népszerűsítésre is itt az alkalom

Az esemény kitűnő alkalmat kínál a 2010-es budapesti világbajnoki pályázat népszerűsítésére is. A nemzetközi szövetség - melynek elnöke, Les McDonald itt lesz a Világkupa-versenyen - a szeptemberi vb előtt dönt a helyszínről. A magyar főváros riválisa a Manchester melletti Salford, ahol éppen a múlt hétvégén rendeztek Vk-viadalt.