Miért boldogtalan Cseh László?

2006.08.07. 13:19
Edzője Európa jelenlegi legjobb úszójának tartja a kétszeres győztes Cseh Lászlót, aki nem örült maradéktalanul, mert nem tudta megdönteni a világcsúcsot. Cseh úgy véli, hogy a kezdeti megingás után maximálisan sikerült kihasználni a hazai pálya előnyeit. Kovács Ági három bronzzal zárt. Sólyom László köztársasági elnök szerint mindannyian gazdagabbak lettünk.

A margitszigeti vizes Európa-bajnokság zárónapjára maximálisan egymásra találtak az úszók és a telt háznyi, nyolcezres közönség, nemcsak hatalmas üdvrivalgással fogadták a magyarokat, hanem már ütemesen, a húzásoknál biztatták a versenyzőket, még nagyobb erőt adva ezáltal nekik.

A csapatra is áldozott


Cseh László és az érem

A befejező napon a tuti aranyként elkönyvelt 400 méteres vegyest várta mindenki, ahol Cseh László a második aranyérméért úszott. A délelőtt az olasz Luca Marin megijesztette a magyar szakvezetőket, de a délutáni döntőkre a nagy kihívó visszaesett, Cseh László így huszonöt méter után kimagaslott a mezőnyből, és végül négy és fél másodpercet vert rá.

Mégsem volt maradéktalanul boldog. "Akkor örültem volna igazán, ha legalább egyéni csúcsot úszok, vagy megdöntöm a világcsúcsot. Ez volt a terv, a mellúszásnál közel is kerültem hozzá, de nem sikerült, maradt még egy kevés bennem, mert azt akartam, hogy a váltó is minél előbb végezzen" - értékelt a nap emberének választott klasszis. A váltóban búcsúzott el az aktív sporttól jóbarátja, a kiváló gyorsúszó, Zubor Attila, és mivel Cseh igazi csapatember is, szerette volna, ha méltóságteljesen hagyja abba egykori szobatársa. (A váltót az ötödik helyre hozta be a szívét lelkét kitevő Zubor.)

A konkrét tervek nem teljesültek

Cseh elárulta, a konkrét céljait nem sikerült elérnie, mert még egy éremmel számolt, a 100 méteres hátúszásban. Felhőtlenül szombaton örült, amikor a 200 hát után egyéni csúcsot úszott, ami ezüstöt ért. "Akkor alig bírtam megmozdulni" - ismerte el.

Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy a jövőben a vegyes mellett, melyik távokon úszik - pillanatnyilag vegyesúszónak tartja magát -, csábító a 200 pillangó is, mert az ottani idejével könnyen megszerezhette volna a második helyet.

Szeptember közepéig szabadságon


Cseh László ezüstérmét mutatja az aranyérmes Michael Phelps mellett a kanadai világbajnokságon

"A kezdeti megilletődöttség és feszültség után, azt hiszem, maximálisan sikerült kihasználni a hazai pálya adta előnyöket, ennél jobb uszodát nem lehetett volna építeni. Csak az nem tetszett, hogy rossz idő volt, de hát erről nem tehettünk" - nyilatkozott.

Kifejtette, hogy továbbra is az amerikai Michael Phelps a nagy ellenfele, de most már nem akar erre gondolni, mert szeptember közepéig pihenőt kap, Horvátországban és Törökországban igyekszik regenerálódni. Phelps amúgy az amerikai válogatón Csehénél - néhány századdal - rosszabb időt produkált.

Európa legjobb férfi úszója

Cseh edzője, Turi György szerint Európa legjobb férfi úszója a tanítványa, még akkor is, ha az orosz hátúszó Vjatcsanyin három aranyéremmel zárta a bajnokságot.

"Nagyon boldog és nagyon büszke vagyok, akik nem szereztek érmet, azok is nagyon kitettek magukért a csapatomból. Emellett az edzőkollégák is fanatikusan tették a dolgukat, pedig nem ritkán huszonnégy órás szolgálatban voltak. Nagyszerű csapattal dolgozhatok" - magyarázta Turi.

Mindig izgult, mindig idegeskedett Turi

A szakvezető kitért arra is, hogy nagy nyomás alatt volt "Lacika", az átlagosnál sokkal jobban izgult a hazai közönség miatt, nem tudott aludni, kicsit bizonytalan is volt kezdetben. "Elképesztő belső kényszer munkált benne, de ezért nagy versenyző, mert nyert, és a fölényét képes volt megmutatni" - összegzett, egyben hozzátette, hogy az olimpián biztosan nem fog négy számban indulni.

"Valamennyi napnak megvolt a nehézsége és a szépsége is egyben, mindig izgultam, még ha kívülről nem is úgy tűnt. Mindig ideges voltam, olykor akkor is, ha erre nem volt okom. De legjobban akkor, amikor a keddi hatalmas viharnál mellém esett le egy lámpabúra" - oldódott fel egy vicces megjegyzéssel.

Kovács Széchynek ajánlotta az érmét


Kovács Ági a harmadik bronzzal

Kovács Ági teljessé tette éremkollekcióját, az eddigi két bronza mellé a legrövidebb távon, az ötvenen is a harmadikként csapott célba. "A verseny előtt arra gondoltam, ha érmet szerzek, azt Széchy Tamásnak fogom ajánlani. A virágot pedig elviszem a temetőbe a sírjára" - mondta könnyek között.

A pillangózó Boulsevicz Bea kétszázon is közel volt az éremhez, de nem tudta megkaparintani. Szédítő iramban kezdett, valahogy érezni lehetett rajta, hogy nyerni akar, de ez lett a veszte, elfáradt és a dobogóról is leszorult.

A záróünnepségen az Európai Úszó Szövetség (LEN) elnöke, Bartholo Consolo megköszönte Budapestnek és a hazai szövetségnek, hogy csodálatos Eb-t szervezett. Külön meghatódott, hogy a köztársasági elnök, Sólyom László is részt vett az eseményen, mert eddig ilyen magas rangú államférfi egyszer sem jelent meg.

Gazdagabbak lettünk

"Gazdagabbak lettünk mindannyian, és Magyarország nevében szeretném megköszönni az örömöket" - közölte Sólyom. Kifejtette, hogy a sport nemcsak a teljesítő képesség határának elérését jelenti, hanem önmagunk felülmúlását is.

Végül a LEN zászlaját, amit két éve Madridban kapott meg Budapest, most a Gyárfás Tamás vezette szervezőbizottság Eindhovennek adta át.