Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Úszó-Eb: kilóra megvagyunk, színre nem

2006.08.08. 10:13
A szövetségi kapitány, Kiss László csak az érmek mennyiségével volt elégedett a margitszigeti vizes Európa-bajnokság zárása után. Így is élete egyik legszebb versenye volt az Eb és vallott Gyurta Dániel kudarcáról, valamint Kovács Ági sikeréhségéről is. Cseh Lászlónak most már nőni fog a haja, a doppingtorony, Kristin Otto nem lett kisebb Szöul óta. Zárás.

A margitszigeti Széchy Tamás uszodában vasárnap véget ért vizes Európa-bajnokság előtt talán valamennyi szakember optimistább volt a kelleténél. A kapitány, Kiss László például három vagy négy aranyérmet remélt. Ehelyett Cseh László hozta vegyesen a kettőt, a többiek viszont nem.

Gyurtától aranyat várt a kapitány

Kiss az eseményt záró sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy tisztességesen helytállt a csapat. Az Index felvetésére, hogy érez-e csalódottságot, úgy felelt: "Mennyiségben nem, minőségben igen." Utalt ezáltal arra, hogy a várt hét érem – valamennyi versenynapra egy – összejött, de összességében a színek nem stimmeltek.

Demszky már vb-t szeretne
Úgy tűnik, Budapest főpolgármestere, Demszky Gábor megszerette az úszást, mert már azt nyilatkozta, hogy a fővárosnak az lehet a következő célja, hogy egy világbajnokságnak is otthont adjon. Végül is nem lenne szerencsétlen, és akkorra talán elkészülne már egy fedett uszoda is. Mert az nagyon valószínű, hogy a következő világversenyeket nem lehet már nyitott uszodában megrendezni.

"A 200 mellen Gyurta Danitól vártam egy aranyat, mit tagadjam. Az edzője, Széles Sándor azonban hibázott, figyelmen kívül hagyta, hogy ugyanazt a felkészülési programot, amit végrehajtott az athéni olimpia előtt, már nem lehet végigpörgetni vele. Dani két évvel idősebb lett, hat centivel magasabb, négy kilóval súlyosabb. Nem pihente ki kellőképpen magát, a regeneráció nem volt megfelelő, ez lett a vesztünk. Nem hinném, hogy mentális problémái lennének, ennek legcsekélyebb jelét sem adta a felkészülés és a korábbi versenyek alatt."


Klikkolás!

A pontszerzőkért is rajongtak

Kiss hozzátette - ő volt az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina edzője is -, negyvenéves edzői pályafutásának egyik legnagyobb élménye és legszebb emléke volt a margitszigeti esemény. "Mindenképpen dobogóra kívánkozik a pályám alatt ez az Eb, különösen a hazai közönség hihetetlen szeretete miatt, ilyet még nem tapasztalt egyikünk sem a szakmai stábból."

Éremtáblázat

Oroszország 16 7 3
Németország 12 10 6
Franciaország 6 3 9
Olaszország 5 6 11
Ukrajna 5 4 5
Lengyelország 5 2 1
Svédország 3 3 -
Nagy-Britannia 2 5 6
Hollandia 2 3 3
Magyarország 2 2 5

A versenyzőként pillangózó Kiss a negyven évvel ezelőtti, 1958-as Európa-bajnokságon nem vehetett részt, ezért különösen örült az eufóriának. És annak, hogy nemcsak az aranyérmes versenyzőért, hanem a pontszerzőkért is rajongtak a nézők. "Ez a legnagyobb pozitívum."

Tizenkilenc éves átlagéletkor

A nem is titkos éremesélyesként megnevezett pillangózó Boulsevicz Beáról azt gondolja, hogy az irambeosztásával van még probléma, ezért nem lehetett meg neki a harmadik helyezés a hosszabbik távon.

A kapitány kiemelte, a csapat átlagéletkora tizenkilenc év, vagyis a pekingi olimpiára igazán ütőképes csapat alakulhat ki. Arra is emlékeztetett, hogy négy váltóban is döntősek voltak a magyarok, ami ritka bravúr. Megemlítette még, hogy tizenhárom országos csúcs született.

Ági, a sikerorientált

Arról sem feledkezett meg, hogy ha Kis Gergőt szabálytalansága miatt nem zárják ki a 400 vegyes előfutamai után, akkor az ifjúsági Eb-n elért győztes idejével könnyen érmes lehetett volna, ennélfogva egy éremesély elúszott.

A doppingvonulat
A német televíziós társaság, a ZDF egy nagyágyút is elhozott Budapestre, és a sportolókkal való találkozásra kialakított vegyes zónában a hatszoros olimpiai bajnok, Kristin Otto készítette a villáminterjúkat. Otto még "endékásként" érte el sikereit, így akárhányszor sétáltunk el mellette, nem tudtunk elvonatkoztatni attól, hogy ő vajon mennyire köszönheti a doppingszereknek nőiesnek korántsem mondható alakját. A sokszoros világbajnok, de olimpiai arany nélkül maradó Franziska van Almsick szakkommentátorként volt jelen, és egy magzattal a szíve alatt.

Kiss figyelmeztetett arra, hogy a csapatban ezúttal is voltak sikerorientáltak és kudarckerülők. "A háromszoros bronzérmes Kovács Ági egyértelműen az előbbiekhez tartozik, őt feldobta a hazai közönség, míg másokat megbénított, mert nem épp az említett kategóriához tartoznak."

A szervezőbizottság elnöke, Gyárfás Tamás kiemelte, hogy a LEN vezérkara maximálisan elégedett volt, és úgy vélekedett, hogy az elkövetkező húsz évben nehéz lesz a rendező dolga, ha felül akarja múlni Budapestet. "Úgy kezdtük a napot, hogy most végre nem esik" - mondta a viszontagságokról.

Ajándékautó

Elismerte, a jegyeket drágábban akarták adni, de végül lejjebb vitték az árakat, így ezer forintért is be lehetett már jutni a versenyekre.

A legsikeresebb magyar versenyző, Cseh László a két aranyérme után az egyik főtámogatótól, a Seattól kapott egy Leon típusú autót, amit az érintett imád, mert már korábban használhatta.

Nagyon előre került az életében a budapesti Eb

Kérdésünkre, hogy ez a hét nap hol foglal helyet az életében, úgy válaszolt: nagyon elöl a képzeletbeli ranglistán, de nem akarja összevetni az érmeit.


Kattintás!

"Fantasztikus volt a hazai közönség" - hangsúlyozta sokadszor Cseh. A szeptembertől kezdődő felkészülésben sokszor fog visszagondolni a hangulatra, és ez ad majd neki erőt ahhoz, hogy a nehéz napokban a jövő évi melbourne-i világbajnokságon a legjobbját hozza.

Az édesapja mindvégig vele volt a hét nap alatt, és mindketten csak pillanatokig voltak igazán elégedettek, mert nem úszott világcsúcsot. "Sokat segített a jelenléte, biztatott, amikor látta, hogy netán lankadok, akkor inspirált. A végén nem mondott semmi különöset" - vallotta be.

Zubor adta az első kendőt

A barátnője nagyon büszke volt rá, gratulált neki. Hétfőn már nem viselte a kendőjét, amit a 2004-es athéni játékokon hordott először, amikor fázott a feje, és a csapat rangidőse, egyben egyfajta szellemi vezére, Zubor Attila adott neki. "Most már nőni fog a hajam, nem lesz rá szükség."

Egy négyszerező és két triplázó
"Oty, Oty, Oty" - hangzott a lengyel drukkerek szurkolása, amikor az olimpiai bajnokuk, Otylia Jedrzejczak a rajtkőre lépett. A testvérét egy tavaly októberi karambolban elveszítő klasszis, aki a sérülései után pár hónapig maga is felhagyott az úszással, cak márciusban kezdte újra, ellenállhatatlan volt. 200 pillangón egyedülálló bravúrt ért el, sorrendben negyedszer nyert. Rajta kívül az olasz 4x200-as férfi gyorsváltónak sikerült ez a bravúr. A svéd Theresa Alshammernek viszont nem jött össze ez a kivételes teljesítmény ötven gyorson, kikapott a német Britte Steffentől. Az orosz gyorsúszó Jevgenyij Priljukov és az ukrán Igor Liszogor triplázott. Előbbi 1500 gyorson, utóbbi 50 mellen.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!