Kavarások Schmitt Pál körül

2006.08.09. 17:21
Ellentmondó nyilatkozatok kerültek eddig nyilvánosságra a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) hétfői zárt elnökségi ülése után. Nem tudni, volt-e garancia, amelyikben a jelenlegi elnök, Schmitt Pál vállalja, hogy december kilencig elköszön posztjától. Schmitt cáfolja, mások állítják, a sajtótájékoztatón viszont senki sem igazította helyre Schmitt szavait. A kihívó, Gyárfás Tamás hallgat, az olimpiai bajnok Zsivótzky Gyula mérges lett.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) hétfői elnökségi ülése után az elnök, Schmitt Pál úgy nyilatkozott: a tagok felkérték őt, hogy fontolja meg szerepvállalását. "A december kilencediki határidőig, az akkori közgyűlésig meghozom a végső döntést saját szerepvállalásomról" - jelentette ki.

Mi van a jegyzőkönyvben?

A MOB december kilencedikén tartja következő rendes évi közgyűlését, a Schmitt eltávolítását ösztönző tíz elnökségi tagnak - Aján Tamás, Bakonyi Tibor, Császári Attila, Csötönyi Sándor, Faragó Judit, Gyárfás Tamás, Hegedűs Csaba, Markovits László, Sinka László és Vass Károly - tehát nem sikerült elérnie, hogy egy szeptemberi rendkívüli közgyűlésen méresse meg magát a teljes tagság előtt.

Az ülés zárt volt, az érdekeltek megállapodtak abban, hogy nem hozzák nyilvánosságra, mi történt a négy és félórás tanácskozás alatt. Ennek ellenére az MTI úgy értesült az egyik tagtól, hogy a testület méltányosságból mellőzte a szavazást Schmittről, holott ezt a jegyzőkönyv nem rögzítette.

Gyárfás nem említette a különalkut

A neve elhallgatását kérő elnökségi tag ezek után szóba hozott egy rejtélyes kompromisszumot, amelyikben Schmitt - állítólag - írásban közölte, hogy december kilencedikéig bejelenti lemondását. Azt már Vass Károly tette hozzá: ez az írásos garancia létezik.

Vass nyilatkozatát fenntartásokkal kell kezelni, kivált, mert ezt a nyilatkozatot még senki sem látta, a létezése is megkérdőjelezhető. Ráadásként az elnöki kihívóként megjelölhető egyik alelnök, Gyárfás Tamás egyik egyetlen szóval sem említette eddig, hogy ilyen nyilatkozat valóban van. Mi több, nem is nyilatkozott eddig az ülésről.

Vass állami alkalmazott

Mivel Vass jelenleg is állami alkalmazott, két zsíros állást is betölt - a Nemzeti Sportközpontok vezérigazgató-helyettese például -, ő egyértelműen a Fidesz-alelnök Schmitt legfőbb ellenzékéhez tartozik.

Talán nem véletlenül kell neki úgy beállítania az elnökségi ülésen történteket, mintha a "tízek" nyertek volna, pedig erről egyelőre szó sincs, annál is inkább, mert az időközben a jamaicai Kingstonba utazott Schmitt cáfolta, hogy bejelentené lemondását.

Ajtócsapódás

Az Index úgy tudja, Gyárfás és Schmitt között heves szóváltás is volt a zárt ülésen, amelyiken inkább Schmitt akarata érvényesült, amikor szembesítette Gyárfást nyílt levelével.

Hogy mennyire terelődött politikai síkra a vita, és hogy mennyire politikai a támadás Schmitt ellen, arról a kalapácsvető Zsivótzky Gyula kijelentése a legtöbbet elmondó: "nekem majd akkor szóljatok, ha a sportról is lesz szó, nemcsak a politikáról" - és bevágta az ajtót maga mögött.

Zsivótzky szavai igazolhatták azt, amit Schmitt korábban az Indexnek nyilatkozott, miszerint a legfelső szintről szervezkednek ellene, és politikai szándék van az elmozdítása mögött.

Jelen van-e a politika?

A MOB-elnökség egy része értelemszerűen azért szeretett volna még szeptemberben rendkívüli közgyűlést tartani, mert akkor még biztosan a testület tagjai olyan mszp-s polgármesterek, akiknek a pozícióját fenyegetheti az október elseji önkormányzati választás.

Arra nyilván semmi esély, hogy ők Schmittet támogassák egy titkos szavazásnál, de ha változás lenne a megyei jogú városok irányításában, és a jobboldali jelöltek nyernének, azok szinte biztosan a jelenlegi elnökre szavaznának.

Ennyire nincs jelen a MOB-ban a politika.