Nyílt politikai harc a MOB elnöki posztjáért

2006.08.14. 19:19
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke, Gyárfás Tamás saját lapjában a szervezet nyugalmáról és egységéről írt, hogy aztán hétfőre összehívja azokat, akik az elnök, Schmitt Pál távozásának előkészítésében szeretnének segíteni. "Most már nem állhatunk meg" - buzdította emailjében tagtársait. Úgy tűnik, mégis napirendre került a rendkívüli közgyűlés, amelyikről egy hete egyhangúlag lemondtak. Frenkl Róbert MOB-tag az Indexnek elmondta, az elnökség kudarcot vallott, a teljes tagság előtt kell tiszta vizet önteni a pohárba. Az Index úgy értesült, Gyárfás ellen is aláírásokat gyűjtenek, mert súlyos etikai vétséget követett el.

"Schmitt Pál kapott egy ajánlatot, amelyet elfogadott. December kilencig dönt a hogyan továbbról. Tehát nem lesz rendkívüli közgyűlés. Marad az eredeti, a december kilencre kiírt" - írta Gyárfás Tamás saját lapjában, a Sport pluszban a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) rendkívüli elnökségi ülése után.

Meg kell őrizni a tekintélyt

Ennek az ülésnek az volt a tétje, hogy a jelenlegi elnök, Schmitt Pál rendkívüli vagy rendes közgyűlésen méreti-e meg magát a tagság előtt. Él-e még továbbra is a bizalom, vagy a politikai elkötelezettsége - a Fidesz alelnöke - miatt megcsappant-e.

Gyárfás írása Egység van címmel jelent meg. Ebben megjegyzi még: "Egy cél vezérel valamennyiünket: meg kell őrizni a magyar élsport erejét, tekintélyét. A nyugalom megteremtésével tartozunk Hajós Alfrédnek, az első bajnoknak, követőinek, a már nem aktív, az Olimpiai Bajnokok Klubját alkotó tekintélyes létszámú példaképeinknek, és a még aktív aranyérmeseknek. Tartozunk ezzel azoknak is, akik már közel vannak ahhoz, hogy követőik legyenek, mint ahogy azoknak is, akik még csak álmodnak erről."

Most már nem állhatunk meg

Magasztos szavak, ám ezek után minimum kétszínűnek ítélhető a jelenlegi alelnök, hiszen hétfőre, köremailben, saját főhadiszállására hívta mindazokat, akik mégis rendkívüli közgyűlést szeretnének.

"Most már nem állhatunk meg. 2006. augusztus 14-én 9.30 órakor a Nap TV-ben (Angol utca 65-69.) megbeszélést szeretnénk tartani. Akinek módja van, tisztelettel kérem, hogy jöjjön el. Az esetleges rendkívüli közgyűlés javasolt időpontja 2006.szeptember másodika 9 órai kezdettel a Hélia szálló lenne. Tisztelettel és barátsággal: Gyárfás Tamás" - fogalmazta meg a levelét.

Politikusok is Gyárfás listáján

Az Index úgy tudja, hogy a levél eljutott az Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára, országgyűlési képviselő, Mesterházy Attilához, a honvédelmi miniszter Szekeres Imréhez, aki Magyar Triatlonszövetség elnöke is egyben. Nyíregyháza szocialista polgármestere, Csabai Lászlóné is a címzettek között volt, a szintén szocialista győri Balogh József is, de Veszprém szabaddemokrata első embere szintén. Ők mindannyian a MOB közgyűlésének tagjai is egyben.

Amennyiben ötvenöt aláírás összegyűlik - ez a tagság egyharmada -, még szeptemberben össze kell hívni a rendkívüli közgyűlést, amelyiken lehetne dönteni Schmittről.

Négyen fedték fel kilétüket

Végül négy MOB-tag Frenkl Róbert, Jákó Péter, Orosz Klára és Szekeres István kérte és vállalta névvel a rendkívüli ülés összehívását. (Szekeres a Magyar Sportújságíró Szövetség elnöke.)

Frenkl Róbert az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy ő nem volt a Gyárfásnál rendezett megbeszélésen - "nehéz napom volt" -, őt csak telefonon kérték arra, hogy támogassa a rendkívüli közgyűlést, és ő ezt megtette.

Frenkl: az elnökség kudarcot vallott

Felvetésünkre, hogy mi indokolta ezt a lépést, így alkotott véleményt: "Az adott helyzetben ez a leghelyesebb, a legfőbb döntéshozó testületnek kell eldöntenie, milyen legyen a MOB útja. Az elnökség kudarcot vallott, nem volt egységes, kölcsönös túlélési támogatást kötött az elnökkel. Azt gondolom, öntsünk végre tiszta vizet a pohárba, vessünk véget a kamarilla politikának. Ezt érdemlik a sportolók két évvel a pekingi olimpia előtt."

Az Index úgy értesült, hogy néhány MOB-tag Gyárfás Tamás ellen is aláírásgyűjtésbe akar kezdeni, mert szerintük súlyos etikai vétséget követett el azzal, hogy megbeszélést szervezett és rendkívüli közgyűlés összehívására buzdította tagtársait. Schmitt alkalmassága mellett tehát Gyárfás szerepvállalásáról is szavazhat a tagság.

Schmitt Pál eközben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jamaicai, kingstoni konferenciájára utazott el a múlt héten.