Vilma
-7 °C
4 °C

Hét döntős helyezés a kajak-vb első napján

2006.08.17. 19:23
A máris szépszámú közönség nagy örömére a papírformának megfelelően minden magyar egység továbbjutott a délelőtti 1000 méteres, majd a délutáni 500 méteres előfutamokból a szegedi kajak-kenu világbajnokság első napján. A hosszabb távon négy, a rövidebben pedig három hazai hajó egyből a szombati, illetve vasárnapi döntőbe kvalifikálta magát, a többi a pénteki középfutamban folytathatja szereplését.

Az egy kilométeres előcsatározások során a nőknél egyesben és párosban a győzelem, négyesben pedig az első három hely valamelyike jelentett egyenes ági fináléba kerülést, s ezt ki használták a hazai indulók: Benedek Dalma (k-1), a címvédőként rajtoló Kovács Katalin, Janics Natasa duó (k-2) és a Paksy Tímea, Kovács, Janics, Keresztesi Alexandra kvartett is megnyerte versenyét, így "megspórolta" magának a pénteki középfutamot.

Vereckeiék nem bírtak a németekkel

A férfiaknál már nem volt ilyen egyszerű a helyzet, a nevezések nagy száma miatt csak a két négyesnek volt esélye arra, hogy megfelelő szerepléssel kihagyhassa a pénteki második "fordulót". A Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor összeállítású kenus kvartett élt is a lehetőséggel, harmadikként éppen továbbjutott a legjobbak közé, a Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos és Horváth Gábor alkotta kajakos egység azonban nem bírt a címvédő németekkel, és mivel ebben a számban csak a győztes örülhetett, a másodikként záró magyarok kénytelenek lesznek a vb második napján is vízre szállni.

Egyesben Vajda Attila (c-1) első, Benkő Zoltán (k-1) pedig harmadik lett első "pályáján", így csakúgy, mint az egyaránt futamgyőztes Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor (k-2) és a Kozmann György, Kolonics György (c-2) duó, a péntek délelőtti középfutamban folytathatja szereplését.

A Pulai vezette nagy öregek becsúsztak a döntőbe

A délutáni 500 méteres előfutamokban csupán a négyeseknek volt esélyük arra, hogy egyből a vasárnapi döntőbe kerüljenek, és magyar részről a kenusoknak, valamint a női és férfi kajakosoknak is sikerült ezt kiharcolni.

A nagy öregek csapata, a Csabai Edvin, Fürdök Gábor, Pulai Imre, Novák Ferenc alkotta kenus kvartett harmadik lett a románok és az oroszok mögött, így még éppen befért az egyből döntősök közé, a Paksy, Kovács, Janics, Fazekas Krisztina, illetve a Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor összeállítású kajaknégyes pedig futamgyőzelemmel került tovább. Utóbbi két számban csak az első hely ért finálét.

Magabiztos első helyek párosban

Benkő (k-1), Kovács és Janics, illetve Kammerer és Kucsera (mindkettő k-2), valamint Kozmann és Kolonics (c-2) első, Benedek (k-1) második, míg Mike (c-1) harmadik lett futamában, azaz mindannyian magabiztosan jutottak tovább a középfutamba.

Pénteken, a vb második napján kilenc órától az 1000 méteres, tizenöt órától pedig az 500 méteres középfutamokra kerül sor a Maty-éren.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.