Hibátlanul nyerte az Unicum Kupát a magyar pólóválogatott

2006.08.19. 19:49
Kemény Dénes tanítványai a harmadik mérkőzésükön is fölényes győzelmet arattak a margitszigeti Hajós uszodában: a hollandokat 12-9-re verte, így százszázalékos teljesítménnyel tartotta itthon - történetében nyolcadszor - az Unicum Kupát. Kemény egyúttal keretet is hirdetett az Európa-bajnokságra.

A kapitányi "vetésforgó" alapján ezúttal a három kapus közül Szécsi Zoltánt, a mezőnyjátékosokból pedig a balkezes szélsőt, Kiss Csabát és a center Hárai Balázst nélkülöző hazai gárda 2-0-ról felengedte riválisát 2-2-re, 4-2-ről 4-4-re, 6-4-ről pedig 6-6-ra.

A hollandok harcoltak

A meccs második felében - mostanában ez a csapat specialitása - viszont már részben az történt, mint a szlovénok (23-3) és az oroszok (14-4) ellen: tetemes mennyiségű és szebbnél szebb találatok sora következett. Az első két negyed felejthető játéka után szükség is volt gólokra a harcos és végül 7-12-ről szépítő hollandokkal szemben.

Meglehet, hogy a kapitány Hárait és a balkezes Kisst nem véletlenül nélkülözte, mert a szeptember elsején Belgrádban kezdődő Európa-bajnokságon sem számít rájuk. Utóbbi kihagyása meglepetésnek számít, mert a tavalyi világbajnokságon számított rá, és nem is keltett csalódást.

Varga Dénes pénzbüntetéssel együtt utazhat

Kemény Dénes elmondása szerint pénteken az oroszok elleni, briliáns játékot követően állt össze végleg a fejében a Szerbiába utazó társaság. A hollandokkal vívott, dekoncentráltabb játékot hozó mérkőzés tapasztalatai csak annyit módosítottak, hogy a fegyelmezetlenkedő, végleg kiállított - így a válogatottat négy percig emberhátrányba hozó - Varga Dénes tagja lett ugyan az Eb-csapatnak, de pénzbüntetést és afféle utolsó figyelmeztetést kapott.

"Világversenyen egy ilyenen elmehet a meccs" - dohogott a szövetségi kapitány. "Ráadásul nem ez az első kihágása. Végül kecske-káposzta döntést hoztam, fájdalmas pénzbüntetést róttam ki rá, s ha ez sem bizonyul elegendőnek, lemondok róla, bármennyire tehetséges is."

Nem végleges a kikerülők névsora

A kérdésre, mennyire volt nehéz a mostani csapatkarcsúsító döntést meghoznia, Kemény Dénes azt mondta: "mivel az olimpiai ciklus félidejében vagyunk, nem volt annyira nehéz, hiszen az Eb után visszakerülhet az is a válogatottba, aki most kikerült onnan. Persze nagy a tét most is, de nem akkora, mint közvetlenül az olimpia előtt."

Jegyzőkönyv, csapat
Magyarország-Hollandia 12-9 (4-3, 2-3, 4-1, 2-2)
a magyar góldobók: Hosnyánszky 3, Molnár 3, Steinmetz Á., Madaras 2-2, Biros, Varga Dénes 1-1
Oroszország-Szlovénia 14-8 (2-0, 3-2, 2-1, 7-5)
Az Unicum Kupa végeredménye: 1. Magyarország 6 pont, 2. Oroszország 4, 3. Hollandia 2, 4. Szlovénia 0


A magyar Eb-csapat:
Kapusok: Jászberényi Gábor, Szécsi Zoltán
Mezőnyjátékosok: Biros Péter, Fodor Rajmund, Gór-Nagy Miklós, Hosnyánszky Norbert, Kásás Tamás, Kis Gábor, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Molnár Tamás, Steinmetz Ádám, Szívós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes