Eleonóra
2 °C
6 °C

Talmácsi idén először dobogón

2006.08.20. 17:45
A gyorsasági motoros világbajnokság 125 köbcentiméteres kategóriájában Talmácsi Gábor kiváló versenyzéssel, a kilencedik helyről indult és a harmadik lett a Cseh Nagydíjon, Brnóban. A tavalyi összetett bronzérmese a csapatváltás után idén először került dobogóra, az utolsó kanyarban előzött.

A tavalyi Cseh Nagydíjra győzelmi esélyekkel és mintegy tízezer szurkolóval együtt érkezett Talmácsi Gábor, de akkor az összetettben is dobogón lévő magyar versenyző hatalmasat betlizett, csak a kilencedik helyen ért célba.

Kiváló rajt a kilencedik helyről

A télen csapatot váltó, és ezután visszaeső Talmácsi idén nagyon fogadkozott, hogy kárpótolja drukkereit, és ez most sikerült is neki.

Jóllehet az edzéseken nem mutatott megnyugtató formát, csak a kilencedik helyről indulhatott, de a rajt után rögtön a negyedikre lépett előre. Érezni lehetett, hogy ugyan a motorjában nincs annyi erő, hogy a győzelemért versenyben legyen, a dobogó nem tűnt elérhetetlennek.

Az ötös élbolyt Talmácsi zárta

Az ötödik körtől egy ötös boly meglépett a riválisaitól, ennek utolsó helyén Talmácsi haladt. Az élmezőny aztán egyre inkább szétszakadt, a végső sikerért az összetettben fölényesen vezető spanyol Alvaro Bautista és a finn Mika Kallio küzdött.

Mögöttük a hazai pálya előnyét élvező Lukas Pesek haladt, a negyedik helyért Talmácsi és Pasini harcolt, és előbbi megelőzte az olaszt. Az utolsó előtti körben "Talma" Peseket is lehagyta a célegyenes végén, de kisodródott, és a kanyar külső ívére került, Pesek pedig visszavette pozícióját.

Talmácsinak sikerült, Kalliónak nem

A Hondát kormányzó Talmácsi az utolsó körben, pontosabban az utolsó kanyarban még egyszer próbálkozott, kívülről előzte meg riválisát, aki pár pillanattal a manőver után ráadásként el is esett, és feladta a versenyt. A magyar versenyző így harmadik lett.

Az élen Kallio szintén az utolsó kanyarban próbálta magához ragadni az első helyet, de miután lecsúszott a helyes ívről, a célvonal előtt már nem tudta feltartóztatni a jól kigyorsító spanyolt. Talmácsi összetettben a nyolcadik.

Talmácsi így látta a versenyt belülről: "a szombati utolsó edzés után nem gondoltam volna, hogy összejöhet a dobogós helyezés. Az ötödik vagy a hatodik kör után viszont, amikor együtt tudtam maradni a vezetőkkel, már éreztem: szép eredményt érhetek el."

Hogy miért nem tudott együtt maradni a két legjobbal, így vélekedett: "Pasinivel, folyamatosan nagy csatákat vívtunk, a motorja gyorsabb volt az egyenesekben, a kanyarokban azonban én voltam a jobb. Ha nincs a különpárbaj, akkor még lehet, hogy Kallióékkal is képes lettem volna tartani a ritmust."

Az utolsó kanyarban történtekről így nyilatkozott: "a motorom jó volt, nem lassult, mi több, a végére fel is gyorsult. Nagyon jó volt a gumim is, a végén Pesek gumijai jobban elhasználódtak, ezért tudtuk utolérni őt. Az utolsó kanyar egyszerűen hihetetlen volt, én sem a jó íven fordultam, majdnem ki is estem a nyeregből, de a többiek sem találták a helyes ívet, ezért én tudtam a legjobban kijönni belőle."

"Nagyon bíztam az utolsó körös előzésben, mert az egymás elleni meccseket jól bírom, még ha az adrenalin magasan is van ilyen esetekben. Remélem, a következő dobogóig nem kellett ennyit várni, de el kell mondanom, hogy a háromhetes szünet nagyon kellett a csapatnak. A közönség nagyon hajtott, különösen a tavalyi kudarc után, és roppantul örülök, hogy pont most sikerült megörvendeztetnem őket" - összegzett.

A 250-esek között a spanyol Lorenzo legyőzte az olasz Doviziosót, így összetettben hétpontos az előnye riválisával szemben. A MotoGP-ben az olaszok különversenyét Capirossi nyerte Rossi előtt, összetettben az amerikai Hayden vezet, a spanyol Pedrosa a második.

Végeredmény:
125 kcm: 1. Alvaro Bautista (spanyol, Aprilia) 41:00.673 p 2. Mika Kallio (finn, KTM) 41:00701 3. TALMÁCSI GÁBOR (Honda) 41:12.082 4. Sergio Gadea (spanyol, Aprilia) 41:12.516 5. Thomas Lüthi (svájci, Honda) 41:12.828 6. Mattia Pasini (olasz, Aprilia) 41:12.936 ...20. Tóth Imre (Aprilia) 42:08.812
A pontverseny élcsoportja (még öt futam van hátra): 1. Bautista 230 pont, 2. Kallio 161, 3. Pasini 147, 4. Gadea 133, 5. Faubel (spanyol, Aprilia) 123, 6. Pesek (cseh, Derbi) 102, 7. Lüthi 91, 8. TALMÁCSI 81.

Törökország

Isztambul még mindig a nagy kedvencek közé tartozik.

Spanyolország

A szélmalmok földjén - Consuegra és Almodóvar del Campo.