Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Egerszegi és Darnyi Schmitt mellett, Gyárfás ellen

2006.08.22. 11:09
Tizenkét sokszoros magyar bajnok úszó, köztük hat olimpiai bajnok foglalt állást a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki tisztéért folytatott harcban. Az ötszörös olimpiai bajnok, Egerszegi Krisztina, a négyszeres bajnok Darnyi Tamás mellett Rózsa Norbert valamint Czene Attila is a jelenlegi elnök, Schmitt Pál mellett állt ki. A nyugalom érdekében Schmittre van szükség, és úgy gondolják, hogy a szervezet politikamentesen működött - hangoztatták. Schmitt kihívója az úszó-szövetség elnöke, Gyárfás Tamás.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) augusztus hetediki rendkívüli elnökségi ülése után az elnök, Schmitt Pál tájékoztatta a közvéleményt a zárt ülésen elhangzottakról. Jövőbeni szerepéről annyit mondott, december kilencedikéig, a rendes közgyűlésig eldönti, milyen szerepet kíván vállalni, addig azonban mindenképpen marad.

Frenkl és Szekeres rendkívüli közgyűlést szeretne

Már a bejelentése után ellentmondó nyilatkozatokat tettek az elnökségi tagok, volt, aki úgy értelmezte a szavait, hogy a rendes közgyűlés időpontjáig lemond. Ezt Schmitt azonnal cáfolta.

Egy hete hétfőn a Magyar Olimpiai Bizottság négy tagja: Jákó Péter, Orosz Klára, Frenkl Róbert és Szekeres István rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezték. (Utóbbi nem mellékesen a Magyar Sportújságíró Szövetség elnöke.) Lépésüket megelőzte egy levél, amelyet a fő kihívó, Gyárfás Tamás küldött el politikusoknak, kormánytagoknak, más sportvezetőknek, és úgy kezdődött: "most már nem állhatunk meg."

Saját alelnöke sincs Gyárfás mellett

Egyelőre nem tudni, hány aláírás gyűlt össze a szükséges ötvenötből - ennyi kell a rendkívüli közgyűlés gyors összehívásához -, ám úgy tűnik, a MOB kapcsán minden hétfőn van esemény.

Most a közelmúlt úszó olimpiai bajnokai kötelezték el magukat Schmitt Pál mellett, ezzel egyidejűleg Gyárfás Tamás ellen, akinek ez nem kis presztízsveszteség, hiszen a Magyar Úszó Szövetség elnöke is egyben.

A hat olimpiai bajnok között állást foglalt az ötszörös győztes Egerszegi Krisztina, és ami ennél jóval nagyobb jelentőséget hordoz: a négyszeres győztes Darnyi Tamás is, aki a MÚSZ alelnöke, valamint az úszó Európa-bajnokság szervező bizottságának tagja is volt, ezt szintén Gyárfás vezette.

A hátrányos megkülönböztetés minden formája

Darnyi aktív pályafutásának befejezése után sajtónyilatkozatot nem adott, ám ebben a kérdésben ő is szükségét érezte, hogy véleményt alkosson.

Darnyiék ezt az Index birtokába jutott levelet írták alá, igaz ők egyiken sem MOB-tagok:
"A Magyar Alkotmány és az Olimpiai Charta elveivel összhangban a MOB Alapszabálya is elítéli a hátrányos megkülönböztetés minden formáját.

Kérjük, hogy továbbra is Schmitt Pál vezesse a magyar olimpiai mozgalmat, akit a MOB közgyűlése 2005. tavaszán a pekingi olimpia évének végéig a demokrácia elveinek betartásával, titkos szavazással óriási többséggel erősített meg elnöki tisztségében.

A kétszeres olimpiai bajnok immár 17 év óta eredményesen és politikamentesen vezeti a magyar olimpiai mozgalmat. Alig két évvel a 2008-as olimpiai játékok előtt hazánk hagyományaihoz méltó jó szereplés érdekében egységben irányított felkészülésben a magyar csapatnak egységben irányított felkészülésre és összefogásra, nem utolsó sorban nyugalomra van szüksége.

Aláírók: Egerszegi Krisztina, Ágh Norbert, Batházi István, Czene Attila, Darnyi Tamás, dr. Hargitay András, Risztov Éva, Rózsa Norbert, Sós Csaba, Szabó József, dr. Wladár Sándor és Wladár Zoltán

Franciaország

Élménytúra Korzikán.

Spanyolország

A szélmalmok földjén - Consuegra és Almodóvar del Campo.