Két kormánytag is aláírt Schmitt elmozdítása érdekében

2006.08.24. 17:01
Mivel a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) legalább ötvenöt tagja kezdeményezte rendkívüli közgyűlés összehívását, szeptember másodikán a tagság két év alatt harmadszor is szavazhat arról, hogy a jelenlegi elnök, Schmitt Pál politikai szerepvállalása mellett alkalmas-e a tisztségre. Az ötvenöt aláíró között van két kormánytag - Szekeres Imre és Mesterházy Attila -, és több szocialista polgármester, illetve megyei közgyűlések baloldali elnökei is. Az íjászok, a sízők és a tollaslabdázók sem rokonszenveznek a Fidesz alelnökével.

Csütörtökön érkezett újabb fejezetéhez a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) körüli politikai és hatalmi harc, a Magyar Sportújságíró Szövetség elnöke, Szekeres István ugyanis átadta ötvenöt MOB-tag aláírását az ügyvezető igazgatónak, Molnár Zoltánnak.

Egyetlen pont: visszahívás

A 166 fős tagság egyharmada azért kezdeményezi a rendkívüli közgyűlést, mert szeretnék "a MOB hatékonyabb érdekképviseletét és érdekérvényesítési képességének helyreállítását", valamint "a MOB elnökének visszahívását."

A tizenhét éve az elnöki posztot betöltő Schmitt Pál ennek megfelelően nem hátrálhatott meg, bár ő maga október tizennegyedikén - a választások után - szeretett volna a tagság elé állni, összehívta a közgyűlést szeptember másodikára. Helyszín még nincs, a meghívók postázását viszont elkezdték.

Szekeres és Mesterházy a függetlenség mellett

A beadványt aláírók között van két kormánytag, hiszen az augusztus huszadikán a határmódosításról beszélő Szekeres Imre a Magyar Triatlon Szövetség elnöke, míg az államtitkár, Mesterházy Attila a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) elnöke. Nehéz nem feltételezni, hogy a SOSZ-ból nem az ő hatására kezdeményezték többen Schmitt leváltását.

Schmitt ellenzői
Dr. Ajkay Zoltán, Ambrus Gábor, Balogh József, Dr. Bartóki László, Belán Gábor, Dr. Borbély Attila, Butor Klára, Csabai Lászlóné, Csobánczy Gábor, Dallos Tibor, Dietrich Tamás, Dióssy László, Elek István, Englert István, Farkas Zoltán, Forgács Róbert, Dr. Frenkl Róbert, Gáspár Tamás, Géczi Gábor, Glückmann Pál, Gulyás László, Dr. Gyenesei István, Halász István, Hardi Róbert, Ipkovich György, Dr. Jákó Péter, Jóny István, Juhász Sándor, Juhos József, Kácsor Attila, Dr. Kaszó Klára, Dr. Kiss István, Kiss László, Kisteleki István, Kökény Beatrix, Körösfői László, Krizsanits János, Kuszbel Ferenc, Losonci György, Dr. Martos Éva, Mesterházy Attila, Molnár Imre, Őze István, Perjámosi Sándor, Rábold Gusztáv, Rónai Kálmán, Ruza József, Sárosi Károly, Studniczky Ferenc, Szabó András, Szekeres Ildikó, Dr. Szekeres Imre, Szekeres István, Dr. Szentgyörgyi Pál, Dr. Takács Ferenc, Tokajiné Demecs Katalin, Vánky Sebastian Szabolcs

A szocialista polgármesterek közül Balogh Józsefet, Csabai Lászlónét, Ipkovich Györgyöt, Szegedről pedig az alpolgármestert, Szentgyörgyi Pált zavarja Schmitt jelenléte, a szabaddemokraták közül Dióssy Lászlót. A fideszes elöljárók - Szita Károly, Kósa Lajos - természetesen ügyet sem vetettek az aláírásgyűjtésre. Schmitt ellen vannak még a baloldali többséggel rendelkező megyei közgyűlések elnökei.

A sízők, az íjászok és a tollaslabdázók sem kedvelik

A tornászok sem igazán kedvelhetik, hiszen a hazai szövetség mind a négy vezetője szeretné őt elmozdítani. A Ferencváros csődjéért korántsem felmenthető Kácsor Attila is úgy gondolja, hogy változás kellene az olimpiai mozgalom élén.

Rajtuk kívül a sízők, az íjászok, a tollaslabdázók, a gyeplabdázók, a ritmikus gimnasztikázók is károsnak látják a tevékenységét. A nagyobbak közül az atléták, a labdarúgók, és a kézilabdázók szeretnének változást. És persze az úszók, hiszen a szövetség elnöke, Gyárfás Tamás volt a kihívója hétfőig Schmittnek, amíg nem visszakozott.

Darnyi és Egerszegi is kiállt Schmitt mellett

Schmitt ellenzői között nagy név mindössze a világbajnok birkózó Gáspár Tamás van, aki szövetségének főtitkára.

Az Olimpiai Bajnokok Klubjából nincs senki az aláírók között, ők már korábban jelezték, hogy szerintük Schmitt politikai szerepvállalása nem hátrányos. Hétfőn hat olimpiai bajnok úszó is csatlakozott, köztük Darnyi Tamás, aki a szövetségben Gyárfás alelnöke.

Ellenjelölt egyelőre nincs

A közgyűlésen a résztvevők ötven százalék plusz egy szavazattal is megbuktathatják Schmittet, ám az egyelőre még kérdéses, hogy ha ez sikerül, akkor ki lehet az utóda, hiszen arról majd egy másik közgyűlésnek kell döntenie. Ellenjelölt egyelőre nincs, hacsak Gyárfás nem gondolja meg mégis magát.