Mária
-6 °C
-2 °C

Botrányosra sikeredett az első pekingi tesztverseny

2006.08.25. 13:32
Nem sikerült jól a 2008-as pekingi olimpia első hivatalos tesztversenye. A vitorlás regattán késelés, italozás, verekedés és lopás is előfordult, Csingtao város polgármestere nem győzött bocsánatot kérni. Eközben Montenegró is hamarosan felkerülhet az olimpiai tagállamok közé, míg a Nemzetközi Sakk Szövetség első embere azt szeretné, sportága már pekingben szerepeljen az olimpiai programban.

Késelés, italozás, verekedés és lopás árnyékolta be a 2008-as pekingi olimpia első hivatalos tesztversenyét, a csingtaoi vitorlás regattát. A város polgármestere bocsánatot kért a kisegítő személyzet rendbontásaiért.

Az alkohol tehet mindenről

A bajok kedden kezdődtek: először több buszvezető nem jelent meg munkahelyén, mint kiderült, inni mentek a helyi sörfesztiválra. A bajt tetézte, hogy néhányan közülük verekedésbe keveredtek, egy személyt késelés miatt letartóztattak. Aztán az egyik sofőrnél megtalálták egy külföldi versenyző mobiltelefonját.

Azonban nem csak a buszvezetők "menekültek" az italba, csütörtökön az egyik versenybíró részegen próbált meg dolgozni, őt ki sem engedték a vízre. Hszia Keng polgármester ezek után nem győzött bocsánatot kérni: "Profibbnak kell lennünk. A túlzott italozás áll a háttérben. A történtek elfogadhatatlanok" - jelentette ki Hszia.

Montenegro is tag lehet

A szervezőknek egyébként is odakell figyelniük, hiszen az előzetes számítások szerint a kínai fővárosban már 203 ország versenyzői indulnak majd a játékokon, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hamarosan elismeri a közelmúltban önállósult Montenegró ötkarikás testületét.

A taggá minősülés feltétele: az adott országban legalább öt olimpiai sportágban kell szövetségnek működnie. Felvétele esetén Montenegró lesz a 49. tagja az Európai Olimpiai Bizottságok Szervezetének. A 2002-es athéni játékokon 202 ország versenyzői szerepeltek.

A sakk is felkerülhet a műsorra

Ugyanakkor nem csak új taggal, de "új sportággal" is gyarapodhat az olimpiai program. Kirszan Iljumzsinov, a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) elnöke ugyanis elképzelhetőnek tartja, hogy a sakk bemutató sportág lesz a 2008-as pekingi ötkarikás játékokon. "Liu Peng, a Kínai Olimpiai Bizottság elnöke kitörő örömmel fogadta javaslatunkat és azt mondta, hogy minden szinten támogatják az elképzelésünket" - fogalmazott a FIDE-t 1995 óta irányító kalmük milliárdos.

450 adag tiltott szer
Négyszázötven adag tiltott szert foglaltak le abban a nemzetközi hírű kínai sportiskolában, ahol 15 és 18 év közötti atlétákat doppingoltak a tartományi bajnokságra. A Kínai Olimpiai Bizottság doppingellenes bizottságának szóvivője elmondta: a rendőrség tippet kapott, és így vonult ki augusztus 8-án az Ansan nevű intézményhez.

Az egyik szobában - ahol éppen tíz növendék injekciót kapott - 25 adag eritropoetint (EPO), 9 adag tesztoszteront és 17 adag egyéb szteroidot foglaltak le. Az igazgató szobájában lévő hűtőszekrényben további 275 adag EPO-ra és 124 dózis szteroidra bukkantak. A tanárok és az edzők ellen vádat emelnek.

Az Ansannak is otthont adó Liaoning tartomány sportszempontból nemzetközileg is a legsikeresebb a 2008-as olimpiára készülő országban. Négy éve az ugyanott lévő Senjang iskola bukott le kollektív doppingolás miatt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.