Húszpontos amerikai győzelem a németek felett

2006.08.30. 14:48
A Japánban zajló férfi kosárlabda világbajnokság utolsó két negyeddöntőjében az Európa-bajnok görögök a franciákat, míg a favorit amerikaiak a németeket verték magabiztosan, hogy aztán az elődöntőben egymás ellen mérkőzzenek a fináléért.

A görög válogatott - szinte végig vezetve - biztosan nyert az Eb-bronzérmes francia csapat ellen a Japánban zajló férfi kosárlabda-világbajnokság szerdai első negyeddöntőjében.

Egy negyed alatt húsz pont

Az első negyed mindkét fél részéről a biztos védekezésről szólt, minek következtében összesen húsz pontot szereztek a csapatok. A második játékrész végére tíz ponttal elhúzott az Európa-bajnok görög együttes, és ezt az előnyét a zárónegyedig meg is tudta tartani.

A negyedik negyedben aztán elmaradt a "francia feltámadás", a C-csoportban élen végzett görögök már húsz ponttal is vezettek, végül tizenhét pontos különbséggel megérdemelten jutottak az elődöntőbe.

Egy félidőt bartak a németek

A görögök a legjobb négy között az Egyesült Államok válogatottjával találkoznak. Az amerikaiak a második félidőben nyújtott jó játékuknak köszönhetően nyertek a német csapat ellen a negyeddöntőben.

Az utolsó, négy közé jutásért rendezett csata első és második negyede meglepő módon szoros volt, az amerikaiak képtelen voltak elhúzni, a rivális pedig elszántan tartotta magát. Aztán a harmadik játékrészben iramot váltott az esélyesebb Team USA, állva hagyta a német alakulatot, és végül 20 ponttal győzött.

Eredmény, negyeddöntő:
Egyesült Államok-Németország 85-65 (23-21, 17-18, 27-13, 18-13)
Görögország-Franciaország 73-56 (12-8, 22-16, 19-19, 20-13)

A 2008-as pekingi olimpia férfi kosárlabdatornájának utolsó három kvalifikációs helyéről külön torna dönt majd - határozott szerdán a nemzetközi szövetség (FIBA) a Japánban zajló világbajnokságon. A tizenkét - négy európai, három amerikai, két afrikai, két ázsiai és egy óceániai - csapatot felvonultató viadalra 2007. július 7. és 13. között kerül sor egy később kijelölendő helyszínen.

A 12 olimpiai kvótából - kontinentális szempontok alapján - kettőt-kettőt kap Európa és Amerika, egyet-egyet pedig Afrika, Ázsia és Óceánia. Egy hely a rendező Kínáé, míg a mostani vb-győztes ugyancsak automatikus indulási jogot szerez. A fennmaradó három helyre pedig a kvalifikációs tornát írta most ki a FIBA.