Lékó vezet a félidőben Karpov ellen

2006.08.31. 20:12
A magyar nagymester drámai csatában múlta felül az egykori világbajnok Karpovot, így a nyolcjátszmás meccs második napja után 2,5-1,5-re vezet.
Lékó Péter nyerte a harmadik partit az orosz Anatolij Karpov elleni miskolci nyolcjátszmás rapidsakk párosmérkőzésen. A világos bábukat vezető magyar nagymester végig bátran kezdeményezett, éles változatot játszott, és nyerő esélyt teremtett magának.

Lékó kihasználta Karpov időzavarát.

A volt világbajnok Karpov - időzavarban - egy ideig még megtalálta az egyensúlyt teremtő legjobb lépéseket, Lékó azonban a nyolcadik soron mattképet teremtett. Nagy bonyodalmak keletkeztek, mindkét játékosnak csupán néhány másodperc gondolkodási ideje maradt, de Lékó jól manőverezett, így Karpov az ötvenegyedik lépésben feladta a mérkőzést.

A második mérkőzés döntetlennel zárult a Lékó Péter-Anatolij Karpov nyolcjátszmás rapidsakk párosmérkőzésen, Miskolcon, így "félidőben" a magyar nagymester 2,5-1,5-re vezet.

Karpov ajánlotta a remit

A negyedik partiban a világossal játszó volt világbajnok Karpov a középjátékban jobb gyalogszerkezetet ért el, a könnyűtisztek és a vezérek cseréjét követően azonban a kínálkozó esélyét nem tudta győzelemre váltani, a végjátékban ugyanis a bástyamanőverek nem vezettek eredményre. A remit a harminchetedik lépésben Karpov ajánlotta.

Pénteken szünnap lesz - a nagymesterek tizenhat órától közönségtalálkozón vesznek részt a Nemzetközi Kereskedelmi Központban -, az újabb partik szombaton következnek.