Messze került az Eb-től a férfi kosárválogatott

2006.09.03. 21:43
Második Európa-bajnoki selejtezőjén is vereséget szenvedett a magyar férfi kosárlabda-válogatott, amely ezúttal Csehországtól kapott ki Szombathelyen.

A Gulyás-Báder centerkettős révén jól kezdtek az első forduló során Oroszországban 82-62-re alulmaradt magyarok, míg a nyitókörben Belgiumot 85-67-re verő ellenfél első kosara csaknem 2 perc elteltével, 7-0-nál érkezett. Az NBA-ben is megfordult - és a belgáknak 31 pontot szóró - Welsch pontok helyett jobbára személyi hibákat gyűjtött, ám a többiek egy 12-0-ás rohammal a 8. percben átvették a vezetést.

A folytatásban összeállt a hazaiak játéka, amiben kulcsszerepe volt annak, hogy a 213 centis Gulyás egyeduralkodó volt a palánkok alatt, és a negyed derekán már 13 pontnál tartott. A nagy nehezen összeszedett, hétpontos előny azonban egy újabb hullámvölgy következtében elolvadt, a félidőben Fodor Gergely dudaszós triplájával 41-37-et mutatott az eredményjelző.

Nagyszünet után óriási küzdelem folyt a pályán, a második vereség - és a továbbjutási esélyek minimálisra csökkenése - ellen küzdő Meszlényi-gárdában Németh szintén elkapta a fonalat, a mezőny legjobbjává előlépő Gulyás már triplát is dobott, ám a túloldalon Sokolovsky és Starosta ugyancsak nagyszerű formában volt.

A zárójátékrészben derekasan küzdöttek a magyarok, de a támadásokba sok hiba csúszott, eközben a cseheknél Welsch magára talált, így a házigazdáknak kellett futni az eredmény után. A hajrában a vendégek jobban összpontosítottak, és eredményesebben büntetőztek, így a hazaiak az Eb-részvétel szempontjából nagyon nehéz helyzetből várják a folytatást.

"Hullámzóan játszottunk, ráadásul a hajrát jobban bírták fejben a csehek. Welsch a végén eldöntötte a meccset, míg nálunk nem akadt ilyen ember" - értékelt a meccs után Meszlényi Róbert szövetségi kapitány. A harmadik fordulóban a magyar válogatott szerdán 20:15 órakor a belgiumi Leuwenben lép pályára.

Jegyzőkönyv

Magyarország-Csehország 76-80 (16-16, 25-21, 19-21, 16-22)
Szombathely, 1500 néző, v: Drabikovszkij (ukrán), Sinasz (görög), Trawizki (lengyel)
Pontszerzők: Gulyás 27/3, Németh 20/12, Simon 8, Báder 7, Fodor G. 6/3, Fodor M. 5, Horváth Á. 3/3, Bencze -, Molnár -, Kámán -, Horváth Z. -, Lóránt -, illetve Welsch 21/3, Sokolovsky 16/3, Starosta 13, Benda 8, J. Houska 6, Vrubl 6/3, Benes 4, Prasil 4, Hajek 2, P. Houska -, Milos -