Karpovra nézve hízelgő a Lékó elleni vereség

2006.09.05. 14:30
A korábbi kapitány, Kállai Gábor sakknagymester a hétvégén befejeződő Lékó Péter-Anatolij Karpov rapid párosmeccs után úgy vélekedett, hogy a magyar versenyző önbizalmának feltétlenül jót tett a győzelem, kivált, mert gyerekkori eszményképét verte. Az egykori világbajnoknak voltak hiányosságai, ezeket jól használta ki a világranglista hatodik helyén álló Lékó.

A tavalyi Michael Adams elleni rapidsakk-párosmérkőzés után idén a volt világbajnok orosz Anatolij Karpovval játszott a legjobban jegyzett magyar nagymester, Lékó Péter. Lékó tavaly hárompontos hátrányról egyenlített, idén Karpovot a harmadik játszmában legyőzte és az előnyét a hátralévő partikban megtartotta. 4,5-3,5 arányban nyert.

Univerzális megnyitási repertoár

"Ritkaság, hogy a nyolc rapidjátszma közül csak egy dőlt el. A partik meglehetősen küzdelmesek voltak, a végletekig kijátszották a játszmákat, az utolsó parti izgalmasabb volt mindegyiknél" - értékelte Kállai Gábor a párosmeccset. Hozzátette, szakmai véleményt nem korrekt ilyen esetben mondani, mert sokkal szabadabban játszanak, élvezik a rövidített mérkőzéseket.


Lékó Péter, Anatolij Karpov

A pár éve a magyar kapitányi posztot betöltő Kállai örül annak, hogy az első világos parti után Lékó váltani tudott, nem a tőle szokásos e4-es megnyitás választotta, hanem a d4-et. Mindez azt jelzi szerinte, hogy szélesítette és univerzálisabbá tette megnyitási repertoárját, és biztonságosan játszik akkor is, ha a király előtt gyaloggal kezdi a mérkőzést, bár lehetett volna pontosabb.

Karpov a sakkozz a békéért mozgalom szülőatyja

"Egyértelműen látszott Karpov hiányos felkészültsége, különösen a megnyitásoknál. Érezhető volt, hogy nem játszik mostanában, hogy erejét leginkább a sakk népszerűsítése köti le. Ő indította el például a sakkozz a békéért mozgalmat, amelyikben Mihail Gorbacsov a partnere. Aktív korában elő sem fordulhatott volna vele, hogy nem vesz észre egy gyalognyerést, a harmadik elveszített partijában pedig folyamatosan kapitális hibákat vét. Azt gondolom, az eredmény Karpovra nézve hízelgő."

Hozzátette ugyanakkor, hogy így is meg lehetett csodálni fantasztikus hidegvérét, óriási játékerejét. Karpov jelenleg negyvenedik a világranglistán.

Lékót egyszer sem fenyegette a vereség veszélye

Kállai megjegyezte, Lékó önbizalmának feltétlenül jót tett ez a párosmérkőzés. És az is, hogy sötéttel gyorsan ki tudta egyenlíteni a kezdőlépések utáni hátrányát, és egyszer sem fenyegette a vereség közvetlen veszélye. Emellett Lékó gyerekkorának eszményképét verte, ami szintén jó hatással lehet, és erőt adhat neki az év végére, illetve a következő év tornáira.