Előbb leváltották Schmitt Pált, aztán nem

2006.09.08. 21:16
Áttekinthetetlen szavazási huzavona után maradt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke Schmitt Pál. Előbb leváltották a MOB-elnököt, de kiderült, többek szvazógépe nem működött, majd az is világossá vált, több gép van mint ember, így géppel lebonyolíthatatlan a voksolás. Végül kézfeltétellel megszavazták, hogy papiron voksolnak.

Péntek délután kettőre írták ki a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) rendkívüli közgyűlését a budapesti Thermal Hotel Heliában. Az ülés egyetlen napirendi pontja Schmitt Pál elnök leváltása, egészen pontosan: "A MOB hatékonyabb érdekképviseletének és érdekérvényesítési képességének helyreállítása, valamint biztosítása és mindezek érdekében a MOB elnökének visszahívása".

Húsz perc késés

A mandátumvizsgáló bizottság azt javasolta, hogy 164 tag élhessen szavazati jogával, a 167 fős taglétszámból két hely ugyanis nincs betöltve, Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára pedig márciusban elhunyt.

A végül húsz perc késéssel kezdődött tanácskozás határozatképes lett, miután azon 132 tag jelent meg.

Schmitt: Még én vagyok az elnök

A napirendi pont ismertetése után Schmitt Pál mondott harmincperces nyitóbeszédet és ebben felajánlotta lemondását.

Gratulációk, háttérbe vonulás, dilemmázás

Az ülés előtt sokan szorongatták az augusztusi szegedi kajak-kenu-világbajnokságon tanítványaival elképesztő aranyérem mennyiséget szállító mesteredző, Fábiánné Rozsnyói Katalin kezét. Itt volt az 1996-ban olimpiai bajnok úszó, Czene Attila is, aki egy rikító piros pólóval hívta fel magára a figyelmet. Schmitt ellentáborának vezéralakja, Gyárfás Tamás az ülésterem hátsó felében meghúzódva beszélgetett az olimpiai bajnok Hegedűs Csabával, a birkózók elnökével. A MOB sajtófőnöke, Csurka Gergely programjának sűrűsödésével küszködött: úgy készült, gyorsan véget ér a közgyűlés, így gyorsan autóba ülhet és még oda ér negyed kilencre a férfi pólósok Eb-elődöntőjére, Belgrádba. Gyorsan be kellett látnia, az a meccs már kimarad neki.

"Én nyitom meg ezt a tanácskozást, ez azt jelenti, még mindig én vagyok a MOB elnöke" - kezdte Schmitt. Ezután köszöntötte Tarics Sándort, a ma élő legidősebb magyar olimpiai bajnokot. Aztán rátért a kialakult helyzet taglalására, és megjegyezte, azért kezdeményezték a visszahívását, mert többen úgy gondolják, nem tudta jól érvényesíteni a MOB érdekeit. Ehhez ő hozzátette, az elmúlt 17 évben egyetlen miniszterelnöknél sem járt, de bárkivel megtalálta a hangot, legyen az miniszter vagy szponzor. Ugyanakkor furcsának találja, hogy pont most támadták meg, a mostani ugyanis a magyar sport kiemelkedően sikeres éve volt. Marketingszempontból pedig mindent felülmúlt, hiszen már most 300 millió forintos bevételt könyvelhetnek el, szemben a tavalyi 150 millióssal. Azt mondta, kitalálták róla azt is, hogy nem akar olimpiát, amit cáfolt, és megemlítette, hogy a rendezés mellett kiálló civilszervezettel, a BOM-mal is sikerült megállapodni a névhasználatról.

"Először 102 aláírást gyűjtöttek ellenem, utána 55-öt. Előbb a politikai szerepvállalásommal volt gond, aztán az érdekérvényesítő-képességemmel. Nem értem, egy hónap alatt miért romlott ilyen mértékben az érdekérvényesítésem, talán azért, mert szabadságon voltam?

Majd érveket, eredményeket vonultatott fel maga mellett, megemlítette a mellette aláírásgyűjtéssel kiálló olimpikonokat, azt, hogy 23 éve a MOB vezetője. Hangsúlyozta, ő a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) képviseli Magyarországon, ennek ellenére kiemelkedő támogatást és szerepet szerzett hazánknak a hozzánk hasonló országokhoz képest.

Nyugalomra van szükség

"Elvártam volna, hogy valaki legalább egyszer figyelmeztetett volna, rosszul csinálok valamit, rossz úton járok, vagy keveset vagyok itt. Jó szándékú kritikára mindenkinek szüksége van, még nekem is." Azt visszautasította, hogy az ő személye miatt kap kevesebb támogatást a MOB. Sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy megszűnt a sportminisztérium. "Remélem, a mai nap lezárja ezt a fél évet, senkinek nem kívánom azt a sajtóhadjáratot, ami ellenem folyt. A MOB-nak békére, nyugalomra, összefogásra van szüksége, ennek érdekében felajánlom lemondásomat." A folytatásra, az ülés levezetésére Gémesi Györgyöt kérte fel.

A következő húsz perc annak megállapításával telt, hogy hány perc legyen egy felszólalás, hogyan szavazzanak az elnökről, és hogy legyen-e szavazatszámláló bizottság.

Leváltás vagy mégsem?

Ezt követően Gyenesey István felszólalásában azt mondta, úgy "döntsünk, hogy ne veszítsünk el senkit a magyar sport számára." A Somogy megyei közgyűlés elnöke azt mondta, szavazzanak rögtön, ne húzzák az időt. Ezt a tagság 61 százalékban támogatta.

A szavazás Schmitt leváltását hozta: 66-an voksoltak a távozása mellett, 61-en a sportvezető maradására, hárman tartózkodtak. Vagyis 130-an szavaztak a megjelent 132-ből.

Ezután azonban újabb huzavona következett, ketten jelezték, hogy nem működött a szavazógépük. Így névsorolvasással próbálták ellenrőzni, ki is van a teremben, ki szavazott. Vagyis újabb szavazás következett.

Tudósítónk szerint káosz uralkodik a teremben, a küldöttek számára Gémesi Györgynek mindent ötször kell elmondania.

Kiderült, 136-an vannak a teremben, de a szavazógépek kiosztása után, az ellenőrzőszavazáskor kiderült, 140-en nyomták meg gombot. Ekkor végül úgy döntöttek, papírlapokon döntenek a MOB-elnök sorsáról.

Végül maradt

Végül a testületet 1989 óta irányító sportdiplomata mellett 69, ellene szintén 69 küldött szavazott, hárman tartózkodtak. Az elnök leváltásához 50 százalék plusz 1 szavazat, azaz 71 kellett volna.

A döntés azt jelenti, hogy jelen állás szerint Schmitt mandátuma lejártáig, azaz 2008-ig maradhat a szervezet élén.

"Izgultam, mint a versenyen a szavazás során, de ez így volt fair, az ember méresse meg magát - mondta Schmitt Pál a voksolás után. Az én érdekérvényesítési képességem nem romlott, ez a szavazás pedig megerősített tisztségemben, kész vagyok Pekingig folytatni a munkát. A célom továbbra is jól képviselni az olimpiai család érdekeit. Mindenkit biztatok, hogy ne mondjon le, a következő időszak feladata lesz, hogy megszüntessük a megosztottságot a MOB-on belül és elássuk a csatabárdot."

Az ügyvezető igazgató szerint nem kellett volna újra szavazni
Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) ügyvezető igazgatója szerint nem kellett volna újraszavazást elrendelni azok után, hogy a Schmitt Pál elnök visszahívása ügyében tartott voksoláson 69-en ellene, 69-en pedig mellette szavaztak, hárman pedig tartózkodtak.

Molnár az MTI-nek elmondta, hogy az alapszabály a tisztségviselők megválasztásáról egyértelműen fogalmaz: az a személy tekintendő megválasztottnak - illetve akkor kell visszahívni -, ha a szavazók ötven százaléka, plusz egy fő ezt kívánja. Hozzátette, többek olvasatában 72 - és nem 71 - voksra lett volna szükség Schmitt Pál leváltásához.

"141-en szavaztak, ennek a fele 70 és fél, ám ezt felfelé kell kerekíteni, hiszen 70-nél biztosan nincs meg az ötven százalék. Így 71 plusz 1 fő kellett volna az elnök úr visszahívásához. Amennyiben az elektronikus szavazás működött volna, akkor az alapján a három tartózkodó sem támogatta a visszahívást. A kezdeményezés elbukott" - mondta Molnár Zoltán.