Döntős a magyar pólóválogatott az Eb-n

2006.09.08. 22:00
Szerb-magyar döntő lesz a belgrádi vízilabda Európa-bajnokság férfifináléjában, miután a péntek esti elődöntőben Kemény Dénes legénysége hat góllal legyőzte a spanyolok nemzeti együttesét. A szerbek a románok ellen jutottak a döntőbe.

A belgrádi vízilabda Európa-bajnokság magyar-spanyol elődöntőjéből még fél perc sem telt el, amikor Biros közeli bombája révén előnybe került az olimpiai bajnok magyar együttes. Nem sokkal később ugyan egyenlített az ellenfél Perrone távoli bombája révén, de ismét biros következett, aki emberelőnyből juttatta vezetéshez a magyar csapatot. Ezt egy újabb távoli lövéssel egalizálták a spanyolok, de Kiss Gergely amolyan szokásos elemi erejü lövésével, majd Madaras előnyből szerzett találatával hamar megléptünk két gólra.

Ezt az előnyünket sikerült is tartani az első nyolc perc végéig, lévén Varga szó szerint bebírkózott egy kapufáról kipattanó labdát, majd egy távoli spanyol lövés talált be ismét Szécsi kapujába. A magyar kapus - aki egyébként több nagy bravúrt is bemutatott - az utolsó másodpercben még kapura is lőtt, de kísérlete a kapufáról kivágódott (5-3).

A szerbek is könnyedén
A másik ágon a szerb válogatott jutott a fináléba, miután a péntek esti első elődöntőben felettébb simán, hét góllal verte Románia legjobbjait. A házigazdák különösen kezdetben érzékelhető nyomasztó fölényére jellemző, hogy - a több ezer hazai szurkoló keltette hangzavarban, amelynek időnként a fütyülés is része volt - csupán 12 perc elteltével, a második negyed közepén született meg az igen megilletődötten játszó románok első gólja, miközben Sapicék négyszer is betaláltak. A folytatásban is a hazaiak uralták a mérkőzést, különösebb megerőltetés nélkül szerezték újabb és újabb góljaikat, s magabiztosan jutottak be a vasárnap esti döntőbe.

Eredmény, elődöntő:
Szerbia-Románia 13-6 (4-0, 2-1, 3-2, 4-3)

A második negyedben aztán Kiss Gergely volt a húzóember, előbb kettős emberelőnyből, majd büntetőből is betalált, miközben az újabb magyar gólra csak egy spanyol volt a válasz, így a félidőre már háromgólos magyar előnnyel (8-5) mehettek a csapatok.

A harmadik játékrészben aztán megint olyat produkált Kemény Dénes együttese, mint ezen az Eb-n már sokszopr, szó szerint állva hagyta ellenfelét és egy negyed alatt eldöntötte a találkozót. A harmadik nyolc perc első találatára félnegyednyit kellett várni, akkor - hat az öt elleni szituációban - Varga volt a pontos kezű ítélet-végrehajtó, Kiss pedig negyedik gólját jegyezte rögtön ez után, de Hosnyánszky is ragyogó pillanatban eresztette el védhetetlen löketét, míg Molnár Tamás centerből, kicsit ferde szögből egészen parádés centergóllal ragadtatta tapsra a létszámban maroknyi, lelkesedésben annál nagyobb magyar szurkolócsoportot (12-6).

Szépségdíjas találatok következhettek a több mint megnyugtató előny birtokában a befejező negyedben is. Előbb Madaras, aztán Steinmetz Ádám (15-7), majd a kétszer egymás után is betaláló, összesen négy gólig jutó Varga volt eredményes. Ami persze még lényegesebb: sikerével a magyar válogatott bejutott a vasárnap esti fináléba, ahol a házigazda szerb csapattal, a hovatovább örökös riválissal találkozik.

Eredmény, elődöntő
Magyarország-Spanyolország 16-10 (5-3, 3-2, 4-1, 4-4)
a magyar góldobók: Kiss G., Varga Dániel 4-4, Biros, Hosnyánszky, Madaras 2-2, Molnár, Steinmetz Á. 1-1