Két stílus csatája egymillió dollárért

2006.09.22. 13:31
A tizenhárom éve megosztott sakkvilágnak október közepére már csak egyetlen, megkérdőjelezhetetlen világbajnoka maradhat. Papírforma szerint a világranglista-vezető bolgár Veszelin Topalov az esélyesebb, de az orosz Vlagyimir Kramnyik újra nagyszerű formában játszik, és megingathatatlan játékát érvényesítheti. Egymás elleni meccseiken ő volt eddig a jobb. A tét egymillió dollár, vagyis 216 millió forint.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) kalmük elnöke, Kirszan Iljumzsinov ismét gondoskodott arról, hogy az autonóm köztársaság fővárosa, Eliszta világbajnoki döntőt rendezhessen. Karpov '96-os döntője után - az amerikai Kamsky volt az ellenfele - most egy jóval rangosabb finálét rendezhetnek, aminek a jelentősége is jóval nagyobb lesz.

Kramnyik Kaszparov ellen hódított, Lékó ellen védett

Lezárul ugyanis egy régóta húzódó címegyesítési folyamat. A bolgár Veszelin Topalov és az orosz Vlagyimir Kramnyik pontot tehet a tizenhárom éves megosztottság végére, és most olyan világbajnoka lehet a sakkozásnak, akit a szakma teljességgel elismer.

Kramnyik az egyeduralkodó Garri Kaszparov 2000-es legyőzése után került a trónra, címét a Lékó Péter elleni döntetlennel védte meg 2004-ben, Brissagóban, ráadásként úgy, hogy az utolsó partit nyerte meg, és egyenlítette ki hátrányát.

Topalov hihetetlen rekordot döntött

Topalov a tavalyi argentínai nyolcas világbajnoki tornán játszott ellenállhatatlanul, és csikarta ki a győzelmet. A spanyolországi Salamancában élő bolgár nagymester azóta is kirobbanó formában játszott, rangos tornákon - Wijk aan Zee, Linares - rossz kezdés, két elveszített parti után is nagy akaraterővel felzárkózott, zsinórban szerezte meg a teljes pontot.

A világranglistán az élre ugrott, és egy ponttal megdöntötte a korábban elérhetetlennek tűnő 2812-es rekordot, amivel Kaszparov büszkélkedhetett.

Topalov kockáztatja a legtöbbet

"Topalov egyáltalán nem tart a vereségektől, pszichológust is fogadott annak érdekében, hogy a vereségtől való félelmet maximálisan kiölje a gondolatai közül. Ennek megfelelően az egyik legszimpatikusabb világbajnoka a sportágnak. Még húszas évei végén is képes volt jelentős fejlődésre, a partikat a végletekig kijátssza, a jelenlegi klasszisok közül ő meri a legtöbbet kockáztatni. Rossz indulása ennek számlájára volt írható, de a váratlannak ható feltámadása is ugyanennek köszönhető" - értékelte tömören az egyik felet a korábbi magyar szövetségi kapitány, Kállai Gábor.

Kramnyik csodagyerekként indult

Kramnyikról is hasonlóan jó a véleménnyel a magyar nagymesternek. "Csodagyerekként indult, páratlan sakktudással rendelkezik, nem véletlen, hogy már jó pár évvel észrevette kitűnő képességeit Kaszparov a sakkiskolájában. Egy átmeneti hullámvölgy után az elmúlt félévben már úgy játszott, ahogyan mindenki várja tőle. Magabiztos, megingathatatlan, olyan, mint egy kőszikla."

Szabályok

A klasszikus partikban két-két óra gondolkodási idejük lesz a bajnokoknak negyven lépésre, majd egy-egy óra húsz lépésre, végül tizenöt-tizenöt perc a parti befejezéséig, ahol már harminc másodperc bónusz idővel is gazdálkodhatnak majd a küzdő felek. Ha 6-6, rapidjátszmák következnek, majd snellpartik, végül azonnali halál.

Az első játszmát Kramnyik kezdi fehérrel.

Kállai szerint a papírforma alapján Topalov az esélyesebb, hatvan százalék a győzelmi esélye. A saját megérzése viszont, hogy Kramnyik fog nyerni, mert nagyszerűen védekezik, és ha Topalov az új variációkat nem tudja tökéletesen végigjátszani, akkor rosszul jöhet ki belőlük.

Kramnyik dominanciája

Megérzését azzal támasztotta még alá, hogy Topalovnak sűrű volt a versenyprogramja, és talán nem tud olyan kifogástalanul felkészülni az ütközetre, mint Kramnyik. Emellett örökmérlegükben egyértelműen az orosz dominál, ő ismeri a párosmeccs műfaját, míg riválisa újoncnak tekinthető ebben a kategóriában.

"Kramnyik önbizalmát növelheti még, hogy őt az utóbbi időben néhányan leírták, de a menedzsere maximálisan bízott benne, összehozta számára ezt a meccset, a Fritz nevű számítógéppel is játszani fog. Vagyis Carsten Hensel megmutatta neki, hogy még mindig igen értékes játékos."

A vesztes nagyot bukhat, még ha pénzben nem is

A két stílus csatájából a győztesen kikerülő ugyanúgy félmillió dollárt kap, mint a vesztes fél. A vesztes azonban nemcsak az elsőséget veszíti el, hanem a jogot arra, hogy ott lehessen a 2007-ben Mexikóban sorra kerülő nyolcas világbajnoki döntőn, amelyiknek a győztese lesz ezentúl az egyetlen hivatalban lévő világbajnok.

Vagyis, ha Topalov veszít, esélye sem lehet arra, hogy megvédje tavalyi címét. Ha Kramnyik bukna, átmenetileg kiszorulna a világbajnoki elitből. Mindketten harmincegy évesek, azaz idejük még marad a felkapaszkodására, de karrierjük biztosan megtörne.

Hat és fél pont kell a sikerhez

A sikerhez egyébként hat és fél pontot kell gyűjteni, ha döntetlen, akkor négy rapidjátszmára, majd - ha szükséges - két villámpartira kerül sor. Kétnaponta pihenőnap lesz, a partik magyar idő szerint tizenhárom órakor kezdődnek a dél-oroszországi városban.