Sportnap gerincbeteg gyermekeknek

2006.09.22. 11:31
A gerincferdülésük miatt fűzőt viselő gyermekeknek és kamaszoknak tart sportnapot szombaton a Heim Pál Gyermekkórház „Ép Kéz Láb" Alapítványa. Az eddigi tapasztalatok szerint a közös, játékos mozgással oldható a fűző viselésére kényszerülő gyermekek szégyenérzete.

Szombaton ötödször rendezik meg a Vágóhíd utcai BM Sportpályán a „Scoli Buli" nevű sportnapot gerincbeteg gyermekeknek. A Heim Pál Gyermekkórház „Ép Kéz Láb" Alapítványa által szervezett rendezvény nevét a scoliosisról, azaz a gerincferdülésről kapta.

A gerincferdülés leggyakrabban a kamaszkor kezdetén jelentkezik. Mivel panaszt kezdetben nem okoz, általában csak a szűrővizsgálatokon vagy más vizsgálatokon veszik észre, amikor már a torzulás a csigolyák szerkezetét is károsíthatja – mondta Marschalkó Péter, a Heim Pál Gyermekkórház ortopéd főorvosa.

Az enyhébb gerincferdülést gyógytornával és úszással, súlyosabb esetben műtéttel lehet korrigálni. Sok gyermek és kamasz van, akiknek éveken át fűzőt kell hordaniuk. Bár a modern fűzőkkel és a gyógytornával akár teljesen korrigálható a gerincferdülés, az orvosi segédeszköz viselése ebben a korosztályban komoly gátlásokat okozhat a kamaszoknak.

A „Scoli Bulin" játékos körülmények között szeretnék felszabadítani a pszichológiai gátlásokat, és megmutatni a gyermekeknek, hogy nem csak lehet, de kell is a fűzőben sportolni. Társaikkal közösen a gyermekek olyan mozgásélményt kapnak, amely a hétköznapokban is segít vállalni betegségüket – mondta el Dreissiger Imre, a Heim Pál Gyermekkórház adjunktusa, a rendezvény egyik szervezője.

A szervezők eleve olyan gyakorlatot állítottak össze, amelyek megfelelőek a 10-14 éves, fűzőt viselő gerincbetegeknek. A sportnapon gyógytornászok és a kórház orvosai is a gyermekekkel lesznek és mindenben segítenek.

Tavaly szeptemberében a szülőkkel együtt 350-en vettek részt a sportnapon. A tapasztalatok azt mutatták, hogy társaikat látva még a visszahúzódó, fűzős gyermekek is szívesen próbálták ki az úszást, a kerékpározást, a tornát és a különböző csapatsportokat.