Topalov a gólvonalról hibázott

2006.09.25. 16:42
Az egymillió dollár összdíjazású elisztai sakkvilágbajnoki döntő első szünnapjára az orosz Vlagyimir Kramnyik magabiztos, kétpontos előnyt szerzett, miután maximálisan kihasználta ellenfele, a bolgár Veszelin Topalov hibáit. Topalov nyerést nézett el, mindig nagy vihart kavart, de Kramnyik bírta a hihetetlen nyomást.

A dél-oroszországi Elisztában zajló páros sakkvilágbajnoki döntőn az orosz Vlagyimir Kramnyik álomszerűen kezdett a bolgár Veszelin Topalov ellen, világossal és sötéttel is nyert. Kramnyik a 2004-es brissagói döntőn Lékó Péter ellen is megnyerte az első partit, vagyis lélektanilag nagyon erősnek mondható.

Vezetés helyett hátrány

"Mindkét parti hasonló volt, óriási viharokkal, Topalov mindkét alkalommal fantasztikus energiákat mozgósított, megteremtette magának a győzelmi esélyt, de olyan helyzeteket alakított ki, amelyeket önmaga sem tudott kontrollálni. A második játszmában érthetetlen hibát vétett a végjátékban, így ahelyett, hogy vezetne, kétpontos, jelentősnek mondható hátrányban van" - értékelte az eddigi eseményeket Kállai Gábor.

A korábbi magyar szövetségi kapitány szerint a '72-es döntőre emlékezteti a jelenlegi, mert akkor az aktívan és ellentmondást nem tűrően támadó amerikai Bobby Fisher nagy erőket vonultatott, de az elején hibázott, aztán sorozatban elkezdett nyerni.

Csak a viharhoz van meg az erő

"A magabiztos előny ellenére nincs semminek vége, bár ha kitartó és látszólag egykedvű játékát hozza Kramnyik, akkor ő lesz a bajnok" - mondta az Indexnek Kállai, aki előzetesen is az oroszt nevezte esélyesebbnek.

A nagymester úgy érzi, Topalovból egyelőre hiányzik az erő, hogy a kialakított helyzeteket, esélyeket kihasználja, és megnyerje a játszmákat. Eddig ugyanis az erejét túlságosan lekötötte, hogy előidézze a vihart.

Topalov egy lépésnyire volt a nyeréstől

"A gólvonalon táncolt a labda, de a gólszerzés nem sikerült, és Kramnyik hihetetlen hidegvérrel lendült át támadásba. Játszani akart: higgadtan és türelmesen. Sakkozni a végletekig. Hatalmas szellemi és fizikai teljesítményt nyújtott."

Elismerte, Topalov a második partiban egy lépésre volt a nyeréstől - nem mert bástyájával sakkot adni -, és ha nem is használta ki, hamarosan újabb nyerést nézett el.

Szellemi bokszmeccs

Kállai nyugtázta, amit szerte a világban a szakemberek, hogy ennél színvonalasabban és lendületesebben vb-döntő még nem kezdődött.

"Szellemi bokszmeccs, és már kétszer is rászámoltak Topalovra" - érzékeltette Kállai. Biztos ugyanakkor abban, hogy nyerni fog még a bolgár, mert nagy küzdő, de nagy kérdés, hogy eközben hányszor veszít.