Megtámadta Kramnyikot riválisának menedzsere

2006.09.28. 18:18
Ritkán zajlik le úgy sakk-világbajnoki döntő, hogy valamelyik nagymester ne gyanakodna arra, hogy ellenfele tiltott módon szerez előnyt. Többnyire a hátrányban lévő teszi meg ezt a lépést, és így történt ez a kalmük Elisztában is, ahol a 3-1-es hátrányban lévő bolgár Veszelin Topalov menedzsere igyekszik kizökkenteni a vezető orosz Kramnyikot. Állítólag túl sokszor jár vécére az orosz, és a sok pisilés gyanús, mert nem kamerák előtt zajlik.

A bolgár Veszelin Topalov menedzsere hivatalosan tiltakozott a Vlagyimir Kramnyik elleni sakkvilágbajnoki párosmérkőzés zsűrijénél, hogy az orosz nagymester a partik során túl sokszor keresi fel a mellékhelyiséget.

Topalov a buddhizmus felé fordult

Silvio Danajlov sérelmezte, hogy Kramnyik a partik során több mint ötvenszer ment ki az illemhelyre. (A négy parti közel húsz órán át tartott, a végkimerülésig játszottak.) Ez az egyetlen terület, ahol nincsenek videokamerák felszerelve. Danajlov a probléma megoldását kérte, ellenkező esetben a bolgár delegáció elutazását helyezte kilátásba.

A Kalmük Autonóm Köztársaság fővárosában zajló címegyesítő, tizenkét játszmás világbajnoki döntő első két összecsapását Kramnyik nyerte. A mentálisan nagyon erős bolgár nagymester nem omlott össze, igaz, csak saját magát okolhatta a bakikért - a gólvonalról hibázott -, az elhibázott lehetőségekért. A szabadnapon egy buddhista templomban is járt, és lelkileg megerősödve ült ismét asztalhoz, majd ért el két döntetlent.

Topalov elégedett a feltételekkel

Kramnyik ugyanakkor jó esélyt szalasztott el, hogy harmadik győzelmét is megszerezze, kétpontos előnye birtokában azonban nem vállalt kockázatokat, a negyedik játszmában pedig a szakértők nem győzték dicsérni az orosz klasszis pontos, hidegvérű védekezését. Kramnyik a szerdai partit követően megjegyezte, hogy akár kétórai játék után is békét köthettek volna, mivel szívesen megnézte volna a labdarúgó Bajnokok Ligája mérkőzéseit.

A párharc előtt Topalovot arról faggatták, nem érzi-e hátrányát annak, hogy Kramnyik hazai pályán játszhat, a bolgár nagymester válasza prózai volt: Oroszország a nemzetközi szövetség (FIDE) területén van, és elégedett a feltételekkel.

Tiltott kézjelek egy éve?

A sakkozásban nem ritka, hogy tiltott előnyszerzéssel vádolják meg egymást a riválisok, a legutóbbi, Argentínában rendezett vb-n épp Topalov került a támadások kereszttüzébe.

A bolgáron kívül még résztvevő hét nagymester közül meggyanúsította valamelyikük egy névtelenül adott interjúban. Állítása szerint segítője, a tizenkilenc éves Ivan Cseparinov rögtön a lépései után számítógéppel elemezte a játszmáit, és ő állt összeköttetésben a menedzserrel, Danajlovval, aki ezek után titkos kézjelekkel a játékos tudtára adta, mikor, melyik lépésre van szüksége.

Lékó is szóvá tette egy furcsaságot

Lékó Péter ugyanakkor azt tette szóvá, hogy amiatt élvez jogosulatlan előnyt, mert mindig ugyanannál az asztalnál ül, és ez nem megszokott a versenygyakorlatban.

Korábban is akadt példa támadásokra, a '60-as években uralkodó Mihail Tal szuggesztív tekintete és szemöldöke adott alapot erre.

Korcsnoj parafenoménre gyanakodott

A '75-ben világbajnokká lett Viktor Korcsnoj az Anatolij Karpovval vívott világbajnoki döntőjekor kérte Karpov segítőjét, hogy hagyja el a termet, mert zavarja őt a játékban. A többször hisztériát rendező Korcsnoj attól tartott, hogy parafenomén az illető, ily módon hátráltatja őt a játékban.

A párosmérkőzés Kramnyik 3-1-es vezetésével a csütörtöki szünnap után pénteken és szombaton folytatódik.