Pisibotrány a sakk-vb-döntő ötödik játszmája előtt

2006.09.29. 16:55
Az egymillió dollárért zajló elisztai sakkvilágbajnoki döntő ötödik mérkőzése előtt nagy botrány tört ki, mert a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) döntése szerint a két mérkőző fél ugyanazt a vécét köteles használni. Az orosz Vlagyimir Kramnyik ebbe nem egyezett bele, egy órát vártak rá, nem jelent meg a táblánál, ezért riválisa, a bolgár Veszelin Topalov kapta a teljes pontot. Az állás így 3-2 Kramnyik javára. Jelenleg még az sem biztos, hogy folytatja csatát a két világbajnok.

A kalmük fővárosban, Elisztában egymillió dollárért zajló sakkvilágbajnoki döntő két résztvevője a jövőben nem használhatja a saját pihenőszobájában levő mellékhelyiséget, azt lezárják, ehelyett Veszelin Topalovnak és Vlagyimir Kramnyiknak egy közös vécén kell osztoznia.

A bolgárok kezdték a fenyegetőzést

A nem éppen szokványos döntést a bolgár és az orosz nagymester "szükségügyében" a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) fellebbviteli bizottsága hozta azt követően, hogy Topalov menedzsere hivatalosan tiltakozott a párosmérkőzés zsűrijénél panaszkodva, hogy Kramnyik a partik során túl sokszor keresi fel a mellékhelyiséget.

Silvio Danajlov sérelmezte, hogy az orosz játékos az egyes mérkőzések közben - a színhelyet gyakorlatilag minden egyes lépése után elhagyva - több mint ötvenszer ment ki az illemhelyre. Ez az egyetlen terület, ahol nincsenek videokamerák felszerelve. Danajlov a probléma megoldását kérte, ellenkező esetben a bolgár delegáció elutazását helyezte kilátásba.

Az orosz nagymester várt a vécényitásra

A pénteki bolgár lapok részletesen közlik, mikor ment ki az orosz nagymester pisilni, mert gyanújuk szerint ott kaphat instrukciókat.

Ezek után a pénteki hivatalos - magyar idő szerinti - tizenhárom órai kezdéshez képest a mérkőzésvezető félórás halasztást rendelt el, de az ötödik parti ezután sem kezdődött el.

A bolgár nagymester az asztalnál ül, miközben orosz riválisa pihenőszobájában arra várt, hogy megnyissák a külön bejáratú mellékhelyiségét.

Kramnyikra hiába vártak

Mivel a világos bábukat Kramnyik vezette, ezért az ő órája elindult. Miután az egyórás türelmi idő letelt, és Kramnyik nem jelent meg az asztalnál, a teljes pontot Topalov kapta.

A tizenkét játszmás mérkőzás első két összecsapását Kramnyik nyerte, majd két döntetlen következett, a jelen állás szerint Kramnyik 3-2-re vezet.

Méltatlan viselkedés

A korábbi szövetségi kapitány, Kállai Gábor az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy várhatóan elnöki beavatkozásra kerül sor a felmerült probléma megoldására, de nem érti miért reagálták túl a felek a "vécékérdést". "Mindkét félhez méltatlan ez a viselkedés" - jelentette ki.

Szerinte a normálistól eltérő volt Kramnyik viselkedése, de feltételezni sem tudja róla, hogy tiltott eszközöket vett volna igénybe.

Kramnyik tűrt, de csak ez idáig

Kállai úgy tudja, hogy már az első két parti után is kifogásolta a bolgár küldöttség, hogy a pihenőszobában Kramnyik tévén keresztül követhette az állást, és hogy külön zuhanyzót is kapott. Ezt megszüntették, ebbe még beletörődött, saját vécéjének bezárását viszont már nem emésztette meg.

Kramnyikék álláspontja szerint a FIDE fellebbviteli bizottsága elfogult, és Topalovék érdekköréhez tartozik. Az orosz bajnok úgy nyilatkozott, hogy folytatni akarja a párosmeccset, és bízik abban, hogy ezt az el nem kezdett játszmát megismétlik.

A helyzetet Topalov oldhatja meg, ám ha ő ragaszkodik az "ingyenponthoz", akkor újabb bonyodalmak következhetnek, még az sem kizárt, hogy az egész meccs félbeszakad, és nem sikerült a régóta áhított címegyesítés.

Fisher sem jelent meg '72-ben

Az esethez kísértetiesen hasonló volt a '72-es döntőben, amikor az amerikai Bobby Fisher nem ült asztalhoz, mert zavarták őt a fényviszonyok és a fotósok. Akkor az orosz Szpaszkij kapta meg a teljes pontot, más kérdés, hogy végül az amerikai egy hihetetlen nyerőszéria után elhódította a világbajnoki címet.