Auguszta
5 °C
22 °C

Annustól és Fazekastól megvonnák a rajtengedélyt

2006.10.03. 18:49
Az athéni olimpián aranyérmeiktől megfosztott két atléta, Annus Adrián és Fazekas Róbert kétéves eltiltása lejárt, visszatérhetnek, de a Magyar Olimpiai Bizottság megvonná versenyzési engedélyeiket, amíg ki nem fizetik a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) fennálló tartozásaikat. A sportág tisztulása nem észrevehető, három versenyző bukott le doppinggal két hete, mintájukban a szteroidok mellett más tiltott anyagot is találtak. A MOB úgy véli, nincs kézben tartva a válogatott keret felkészülése.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) olimpiai egyeztetésére kedden az atléták voltak hivatalosak, és közel egy órán át a dopping volt a téma.

Hatmilliós tartozás

Felvezetésként Kamuti Jenő MOB-főtitkár közölte, az egész olimpiai felkészülést veszélyeztetheti, ha Annus Adrián és Fazekas Róbert nem rendezi végre a Nemzetközi Sportdöntőbírósággal (CAS) szemben fennálló tartozását. Annus tartozása tizenöt, Fazekas húszezer svájci frank, vagyis kettejüké összesen hatmillió forint.

Az athéni aranyérmüktől megfosztott dobóatléták másfél éve nem fizették ki a perköltséget, amit a NOB a MOB-on kér számon - adott esetben az eddig rendkívül sikeres, több tízmillió forintot hozó magyar pályázatok lausanne-i elbírálása kerülhet veszélybe.

Annus térde megsérült

Kamuti bejelentette, amíg Annusék - akik egyébként részletfizetési kérelmet nyújtottak be a CAS-hoz, de erre még nem kaptak visszajelzést - nem fizetnek, addig a MOB nem köt velük kerettagsági szerződést, amelynek aláírása alapfeltétele az olimpiai indulásnak.

Sőt, a főtitkár azt javasolta a szövetség képviselőinek, hogy ne adjanak versenyzési engedélyt az athéni botrányhősöknek. Mérei László szövetségi kapitány egyébként elmondta, a két atléta megfelelő erőállapotban van, Fazekas különösen jól dobott, Annus térde viszont megsérült, nemrég műteni kellett.

Feltűnően sok doppingeset

Molnár Zoltán, a MOB ügyvezető igazgatója jelezte, legutóbb a szövetség elnökségi ülésén vendégeskedtek, ahol nem sikerült közelíteni az álláspontokat. Az olimpiai bizottságban úgy látják, nincs kézben tartva a válogatott atléták felkészülése. Azok olyannyira a saját útjukat járják, hogy sem a hullámzó teljesítmények nem véletlenek, sem az, hogy az olimpiai sportágak közül egyedülállóként az atlétáknál feltűnően sok a doppingeset.

"Úgy nehéz, ha a szakvezető az olimpián találkozik először a versenyzővel" - közölte Molnár Zoltán, aki jelezte, azt sem tartja elfogadhatónak, hogy az atléták többsége nagy ívben elkerüli a Sportkórházat, és az ottani különféle kontrollvizsgálatokat.

Tíz versenyző ment kórházba

A sportág vezetői szerint ez régebben volt így, ma már többen is látogatják az OSEI-t, bár némi ellentmondás, hogy míg az atléták szerint a válogatottak nyolcvan százaléka az idén már részt vett vizsgálatokon, addig a kórházi nyilvántartás mindössze tíz betérő versenyzőről tud.

A legutóbbi MOB elnökségi üléshez képest újdonság, hogy az ott elhangzott tájékoztatás félrevezető volt: az atléták - Horváth Gergely, Varga Roland, Pauer Géza - legújabb pozitív A-tesztjeinél a kölni labor nem mást mért a bécsiek eredményeihez képest. Hanem az először talált anabolikus szteroid mellett még egy másik tiltott szert is kimutatott a magyarok vizeletmintáiban, afféle súlyosbító körülményként.

Életveszélyes kiegészítők

Rábold Gusztáv MASZ-elnök ugyanakkor ismét megerősítette, hogy a lehető legtöbb vizsgálatot végzik önerőből, csak az idén a külföldi mintavételekkel együttvéve 180-szor tesztelték a mieinket.

Az sem megnyugtató, hogy a különféle táplálékkiegészítők ajánlásánál létezik egy "minimális rizikóval fogyasztható" kategória, ami arra vonatkozhat, hogy ha az egyébként normális terméket egy olyan futószalagon gyártották, amelyen egy fázissal korábban szteroidtartalmú szert készítettek, akkor a legártalmatlanabb szerrel is megbukhat valaki. Ami azért is riasztó - Kamuti Jenő megfogalmazásában: "életveszélyes" -, mert az IAAF legutóbbi lausanne-i doppingkonferenciája Illyés Árpád keretorvos szerint valóságos erődemonstráció volt, amelyen világgá kürtölték, minden eddiginél hatékonyabb módszerekkel üldözik a tilosban járókat.

Zsivoczky még javulhat a kínai olimpiáig

Azért a sportról is esett szó: örömteli, hogy vannak pekingi éremesélyesek. Elsősorban Zsivoczky Attila, aki Mérei László szövetségi kapitány szerint még bőven előrébb léphet. A vb-n és az idei Eb-n remeklő tízpróbázónál elsősorban a gyorsaság fejlesztendő (még ha ez a legnehezebb is). Mérei úgy véli, az idei ezüstérmet egy közepes első nap után szerezte Zsivoczky, aki még Pekingig "rádobhat kétszáz pontot a mostani teljesítményére", és akkor igen szép eredményt érhet el a játékokon.

Hozzá hasonlóan Pars Krisztiánnak is jó esélyei vannak: az idén deréksérülése hátráltatta, igazán csak a szezon végére lendült bele, akkor viszont a világranglista második helyére "dobta magát" a kalapácsvető egy celjei viadalon - mindez sokat sejtető.

Kővágó újra érmes lehet Pekingben

A diszkoszvető Kővágó Zoltán Athén után Pekingben is dobogóra állhat: ez évi szezonja igen erős volt egészen addig, amíg edzésre menet motorbalesetet nem szenvedett - ha 2008 nyarán nem borul fel, nagyot dobhat az olimpián is. Mérei végül elmondta, huszonöt-harmincfős csapattal számolnak - reméli, a versenyzők kitesznek magukért, ám azt tudni kell, borzalmas erős a világ atlétikája, érvényesülni - az első nyolc közé kerülni - minden eddiginél nehezebb.

Kerekesek: Bodrogi talán formában lesz
A kerekeseknél már az olimpiai kvalifikáció is hatalmas kihívásnak számít. Az országúti szakág Bodrogi László pekingi szereplését biztosra veszi, ráadásul úgy gondolják, a profi bringás jelenlegi csapata sokkal olimpiacentrikusabb lesz 2008-ban, mint az előző team, amely egyáltalán nem tartotta fontosnak a magyar versenyző formába hozását Athénre (ez meg is látszott a teljesítményén).

Most a siker fontos lenne, azaz nem elképzelhetetlen, hogy Bodrogi végre tudásához méltó produkcióval rukkol elő a játékokon. A pályakerekeseknél az eddig a nemzetközi szövetség támogatásával Svájcban készülő Lovasi Krisztián számít a legnagyobb reménységnek: ha sikerül kint tartózkodását meghosszabbítani - a MOB közreműködésével ez talán elérhető -, 2008-ban nagy reményekkel vághat neki a pekingi viadalnak. Érdekesség, hogy a sydney-i meglepetésember, Szabolcsi Szilvia legutóbb ismét feltűnt az országos bajnokságon, igaz, legalább tizenöt kilótól kéne megszabadulnia, hogy eljuthasson Pekingbe.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!