Annustól és Fazekastól megvonnák a rajtengedélyt

2006.10.03. 18:49
Az athéni olimpián aranyérmeiktől megfosztott két atléta, Annus Adrián és Fazekas Róbert kétéves eltiltása lejárt, visszatérhetnek, de a Magyar Olimpiai Bizottság megvonná versenyzési engedélyeiket, amíg ki nem fizetik a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) fennálló tartozásaikat. A sportág tisztulása nem észrevehető, három versenyző bukott le doppinggal két hete, mintájukban a szteroidok mellett más tiltott anyagot is találtak. A MOB úgy véli, nincs kézben tartva a válogatott keret felkészülése.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) olimpiai egyeztetésére kedden az atléták voltak hivatalosak, és közel egy órán át a dopping volt a téma.

Hatmilliós tartozás

Felvezetésként Kamuti Jenő MOB-főtitkár közölte, az egész olimpiai felkészülést veszélyeztetheti, ha Annus Adrián és Fazekas Róbert nem rendezi végre a Nemzetközi Sportdöntőbírósággal (CAS) szemben fennálló tartozását. Annus tartozása tizenöt, Fazekas húszezer svájci frank, vagyis kettejüké összesen hatmillió forint.

Az athéni aranyérmüktől megfosztott dobóatléták másfél éve nem fizették ki a perköltséget, amit a NOB a MOB-on kér számon - adott esetben az eddig rendkívül sikeres, több tízmillió forintot hozó magyar pályázatok lausanne-i elbírálása kerülhet veszélybe.

Annus térde megsérült

Kamuti bejelentette, amíg Annusék - akik egyébként részletfizetési kérelmet nyújtottak be a CAS-hoz, de erre még nem kaptak visszajelzést - nem fizetnek, addig a MOB nem köt velük kerettagsági szerződést, amelynek aláírása alapfeltétele az olimpiai indulásnak.

Sőt, a főtitkár azt javasolta a szövetség képviselőinek, hogy ne adjanak versenyzési engedélyt az athéni botrányhősöknek. Mérei László szövetségi kapitány egyébként elmondta, a két atléta megfelelő erőállapotban van, Fazekas különösen jól dobott, Annus térde viszont megsérült, nemrég műteni kellett.

Feltűnően sok doppingeset

Molnár Zoltán, a MOB ügyvezető igazgatója jelezte, legutóbb a szövetség elnökségi ülésén vendégeskedtek, ahol nem sikerült közelíteni az álláspontokat. Az olimpiai bizottságban úgy látják, nincs kézben tartva a válogatott atléták felkészülése. Azok olyannyira a saját útjukat járják, hogy sem a hullámzó teljesítmények nem véletlenek, sem az, hogy az olimpiai sportágak közül egyedülállóként az atlétáknál feltűnően sok a doppingeset.

"Úgy nehéz, ha a szakvezető az olimpián találkozik először a versenyzővel" - közölte Molnár Zoltán, aki jelezte, azt sem tartja elfogadhatónak, hogy az atléták többsége nagy ívben elkerüli a Sportkórházat, és az ottani különféle kontrollvizsgálatokat.

Tíz versenyző ment kórházba

A sportág vezetői szerint ez régebben volt így, ma már többen is látogatják az OSEI-t, bár némi ellentmondás, hogy míg az atléták szerint a válogatottak nyolcvan százaléka az idén már részt vett vizsgálatokon, addig a kórházi nyilvántartás mindössze tíz betérő versenyzőről tud.

A legutóbbi MOB elnökségi üléshez képest újdonság, hogy az ott elhangzott tájékoztatás félrevezető volt: az atléták - Horváth Gergely, Varga Roland, Pauer Géza - legújabb pozitív A-tesztjeinél a kölni labor nem mást mért a bécsiek eredményeihez képest. Hanem az először talált anabolikus szteroid mellett még egy másik tiltott szert is kimutatott a magyarok vizeletmintáiban, afféle súlyosbító körülményként.

Életveszélyes kiegészítők

Rábold Gusztáv MASZ-elnök ugyanakkor ismét megerősítette, hogy a lehető legtöbb vizsgálatot végzik önerőből, csak az idén a külföldi mintavételekkel együttvéve 180-szor tesztelték a mieinket.

Az sem megnyugtató, hogy a különféle táplálékkiegészítők ajánlásánál létezik egy "minimális rizikóval fogyasztható" kategória, ami arra vonatkozhat, hogy ha az egyébként normális terméket egy olyan futószalagon gyártották, amelyen egy fázissal korábban szteroidtartalmú szert készítettek, akkor a legártalmatlanabb szerrel is megbukhat valaki. Ami azért is riasztó - Kamuti Jenő megfogalmazásában: "életveszélyes" -, mert az IAAF legutóbbi lausanne-i doppingkonferenciája Illyés Árpád keretorvos szerint valóságos erődemonstráció volt, amelyen világgá kürtölték, minden eddiginél hatékonyabb módszerekkel üldözik a tilosban járókat.

Zsivoczky még javulhat a kínai olimpiáig

Azért a sportról is esett szó: örömteli, hogy vannak pekingi éremesélyesek. Elsősorban Zsivoczky Attila, aki Mérei László szövetségi kapitány szerint még bőven előrébb léphet. A vb-n és az idei Eb-n remeklő tízpróbázónál elsősorban a gyorsaság fejlesztendő (még ha ez a legnehezebb is). Mérei úgy véli, az idei ezüstérmet egy közepes első nap után szerezte Zsivoczky, aki még Pekingig "rádobhat kétszáz pontot a mostani teljesítményére", és akkor igen szép eredményt érhet el a játékokon.

Hozzá hasonlóan Pars Krisztiánnak is jó esélyei vannak: az idén deréksérülése hátráltatta, igazán csak a szezon végére lendült bele, akkor viszont a világranglista második helyére "dobta magát" a kalapácsvető egy celjei viadalon - mindez sokat sejtető.

Kővágó újra érmes lehet Pekingben

A diszkoszvető Kővágó Zoltán Athén után Pekingben is dobogóra állhat: ez évi szezonja igen erős volt egészen addig, amíg edzésre menet motorbalesetet nem szenvedett - ha 2008 nyarán nem borul fel, nagyot dobhat az olimpián is. Mérei végül elmondta, huszonöt-harmincfős csapattal számolnak - reméli, a versenyzők kitesznek magukért, ám azt tudni kell, borzalmas erős a világ atlétikája, érvényesülni - az első nyolc közé kerülni - minden eddiginél nehezebb.

Kerekesek: Bodrogi talán formában lesz
A kerekeseknél már az olimpiai kvalifikáció is hatalmas kihívásnak számít. Az országúti szakág Bodrogi László pekingi szereplését biztosra veszi, ráadásul úgy gondolják, a profi bringás jelenlegi csapata sokkal olimpiacentrikusabb lesz 2008-ban, mint az előző team, amely egyáltalán nem tartotta fontosnak a magyar versenyző formába hozását Athénre (ez meg is látszott a teljesítményén).

Most a siker fontos lenne, azaz nem elképzelhetetlen, hogy Bodrogi végre tudásához méltó produkcióval rukkol elő a játékokon. A pályakerekeseknél az eddig a nemzetközi szövetség támogatásával Svájcban készülő Lovasi Krisztián számít a legnagyobb reménységnek: ha sikerül kint tartózkodását meghosszabbítani - a MOB közreműködésével ez talán elérhető -, 2008-ban nagy reményekkel vághat neki a pekingi viadalnak. Érdekesség, hogy a sydney-i meglepetésember, Szabolcsi Szilvia legutóbb ismét feltűnt az országos bajnokságon, igaz, legalább tizenöt kilótól kéne megszabadulnia, hogy eljuthasson Pekingbe.