Nagy Tímea világbajnok

2006.10.03. 21:22
A vasárnapi két érem után kedden újabb két érmet szerzett a magyar küldöttség a torinói vívó-világbajnokságon. A párbajtőröző Nagy Tímea az olimpiai címvédése után megszülte harmadik gyerekét, ezek után harmincöt kilót leadva visszatért a pástra, és a világ legjobbja lett. Szász Emese bronzot nyert.

A torinói világbajnokság keddi versenynapján befejeződtek az egyéni számok küzdelmei, és magyar szempontból ennél jobb zárást el sem lehetett volna képzelni. A párbajtőröző Nagy Tímea két olimpiai bajnoki aranyérme után világbajnoki címet szerzett.

Maximálisan sikerült a visszatérés

A harminchat éves Nagy két lánya születése után két olimpiai aranyérmet szerzett, a 2004-es olimpiai címvédése után ismét gyereket vállalt, és a visszatérése ezúttal is maximálisan sikerült, nem talált legyőzőre az olaszországi Torinóban.

Elsőként a venezuelai Martinezt verte, két tussal, 15-13-ra. Utána a hazai pálya előnyét élvező Casciolit simábban múlta felül, csak tízszer tudta megszúrni riválisa.

Dupplitzer megizzasztotta Nagyot

A legnehezebb asszója ezután következett a balkezes magyarnak, hiszen a német Imke Dupplitzert a legminimálisabb különbséggel, vagyis egy találattal győzte le. A német vezetett is ellene, de Nagy hihetetlen lelki erejét bizonyította, fordított, és a mindent eldöntő találatot ő vitte be.

A negyeddöntőben a román Branzát ismét tizenegyre verte, így jutott be a négy közé. Az elődöntőben ősi ellenfele, a francia Laura Flessel következett - mindkét olimpián legyőzte a '96-os aranyérmest -, és ő sem tudta megállítani.

Flessel jól kezdett, de a végét nem bírta

A guadeloupe-i születésű balkezes Flessel kezdett jobban, az első három perc után négy-nullra vezetett. Nagy edzőjével, a négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár Győzővel elemezte a helyzetet egyszersmind a hibákat, és ez megnyugtatta.

A következő három percben aztán ötnél befogta a kétszeres egyéni világbajnok Flesselt, majd miután a vezetést is átvette, már nem is engedte ki a kezéből, végül 15-12-re nyert. Flessel rohant a befejező három percben, Nagy pedig taktikusan kihasználta a hibáit.

Hétnél hagyta állva a döntőben az észtet

A döntőben a négy között Szász Emesét legyőző észt Embrich várt rá, és ugyan az elején hátrányba került, összekapta magát, és gyönyörű tusokkal fordított. A vékony észt lány a hajrában nem találta a ritmust, Nagy annál inkább, és világbajnok lett. A második három perc végén került előnybe - 9-7 -, amit a hajrában még növelt is, és 15-11-gyel állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Két lányának két olimpiai arannyal kedveskedett, fiának világbajnoki első hellyel. Ebben a szakágban tizennégy éve volt magyar aranyérem.

Harmincöt kilót adott le Nagy Tímea
Nagy Tímea:
"Amikor visszatértem, 35 kiló plusz volt rajtam, azt kellett ledolgoznom Kulcsár Győző instrukciói alapján. Ami az anyaságot és a versenyzést illeti, igyekszem szétválasztani a kettőt, mert egyébként nem tudnék koncentrálni a feladatomra. Most is egyetlen emberrel, a férjemmel tartottam a kapcsolatot, ő mondta, mi van otthon, én pedig meséltem neki az itteni történéseket. Azt, hogy az utóbbi években ennyire sikerül kizárnom a külvilágot, és csak az előttem álló feladatra koncentrálnom, elsősorban Vura Mártának, a pszichológusomnak köszönhetem, ő tanított meg arra, mit kell tennem. Először is alázatosnak kell lennem, tisztelnem kell az ellenfelet, és ha éppen én kerülök előnybe, nem szabad azt hinnem, hogy megnyerem az asszót".

Arra a kérdésre, hogy az elődöntőben, Flessel-Colovic ellen 0-4-nél mit mondott neki a mestere, az MTI-nek elárulta, csupán azt, hogy nem csinálok semmit a páston, most már valamit kellene kezdeni. "Eléggé elfáradtam, de nagyon örülök, mert az ilyen győzelmeket nem lehet megszokni. Most három napig gyúratni fogok, aztán igyekszem végre a csapatversenyben is odatenni magam" - tette hozzá.

Nagy ez megelőzően még az első nyolc közé sem került be vb-n, csapatban viszont már ötször volt világbajnok.

"Tímea nagy bajnok, taktikus, technikailag képzett, és megvan az a képessége, hogy nyugodt tud maradni a kiélezett helyzetekben" - válaszolta a francia Laura Flessel-Colovic, hogy mi döntött Nagy javára az elődöntőben.

"Természetesen örülök a harmadik helynek, csak álmomban mertem arra gondolni, hogy idáig eljutok" - kezdte összegzését a Flessellel együtt bronzérmes Szász Emese. "A nap során jól vívtam, de sajnos az elődöntőre nem tudtam átmenteni a formámat. Az is igaz, hogy ilyen sok időt nem szoktunk várni a negyeddöntő és az elődöntő között. Úgy látszik, ellenfelemnek jobban sikerült megőriznie a lendületét. Neki is jó napja volt, akárcsak nekem. Nem vagyok az a típusú vívó, aki hosszasan álldogál, hogy várja a megfelelő pillanatot. Így ha jól megy a vívás, mint például a negyeddöntőben a kínai ellenfelemmel szemben, akkor egymás után érem el a találatokat, ha nem, akkor könnyen hátrányba kerülhetek, amit már nem egyszerű ledolgozni."


(MTI)