A rájátszásban dől el, ki a világ legjobb sakkozója

2006.10.12. 18:22
Az Elisztában zajló, egymillió dollár összdíjazású sakkvilágbajnoki döntő tizenkettedik partija döntetlent hozott, így összetettben 6-6 lett az állás. Vagyis pénteken, a rövidített játszmák után derülhet csak ki, hogy az orosz Vlagyimir Kramnyik vagy a bolgár Veszelin Topalov lesz-e a bajnok.

Az orosz Vlagyimir Kramnyik a Lékó Péter elleni 2004-es, brissagói világbajnoki döntőn véghez vitte a bravúrt, nyert az utolsó partiban, és ezzel döntetlenre mentette az állást, vagyis megtarthatta vb-címét.

Kramnyik állt a jobban

A bolgár Veszelin Topalov elleni elisztai meccsének az volt a tétje, ha legyőzi a bolgárt, akkor összetettben 6,5-5,5 arányban nyer, és övé lesz az egyesített bajnoki cím.

Kramnyik világossal kezdett, ezúttal is d4-es megnyitást választott, és a gyors cserék után sokáig jobban állt, mert gyalogállásának nem voltak gyenge pontjai.

Örökös sakk

Topalov azonban ellentámadásba ment át, és ha nem is egyenlítette ki teljesen az állást, eljutott odáig, hogy örökös sakkal fenyegesse a világos királyt, így a negyvenhetedik lépés után döntetlen lett, vagyis fél pontot ő is kapott. Összetettben 6-6-ra módosult az állás.

Izgalmas parti volt, messzemenőkig kijátszották, nem lehetett egyik felet sem azzal megvádolni, hogy a rövidített partikra bízzák, melyikük ülhet a sakkvilág trónjára.

Rapid vagy snell vagy hirtelen halál

A pénteki mindent eldöntő versenynapon négy rapidjátszma következik, amelyikben huszonöt perc gondolkodási időt kapnak fejenként, és lépésenként tíz másodpercet.

Ha továbbra is döntetlen lenne, akkor két snellparti következhet, amelyikben tíz percet kapnak mindketten és lépésenként tíz másodpercet. Ha ez sem hozna döntést, akkor jöhet a "hirtelen halál", amikor az egyik fél eggyel több percet, vagyis hatot kap, ám ha a világos, a több percet kapó fél nem tud nyerni, akkor a sötét lesz a bajnok. Azt sorsolás dönti el, melyik versenyző játszik világossal.

Kramnyik bírósággal fenyegetőzik

Kramnyik egyébként csütörtökön újabb nyílt levelet fogalmazott meg, melyben ismét javasolta, hogy pénteken előbb az általa megóvott ötödik partit játsszák le, melyben a vécéaffér után Topalov mérkőzés nélkül kapott egy pontot.

A nemzetközi szövetség (FIDE) nem reagált az orosz sakkozó javaslatára. Kramnyik menedzsere, Carsten Hansel a csütörtöki találkozó után bejelentette, hogy a lausanne-i Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordulnak, ha Topalov az ötödik játszmában játék nélkül "ajándékba kapott" ponttal lesz világbajnok.